Gradina verticala Paris

Gradinile verticale, de la vis la realitate

06 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Gradinile verticale, suspendate pe acoperisuri sau terase nu sunt o noutate a secolului 21. Potrivit legendei, gradinile mitice ale Semiramidei, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, au fost construite in vechiul Babilon de catre intemeietorul acestuia, regele Ninus pentru sotia sa, cu mult inainte de era noastra, acum 3000 de ani. Acest tip de gradina nu a atins insa nicicand o popularitate mai mare decat in ultimii zece ani, cand peretii cladirilor din toata lumea au inceput sa fie invesmantati in ansambluri vegetale din ce in ce mai intinse si mai indraznete.

 

Desi n-a devenit un succes imediat dupa ce Stanley Hart White, un profesor american de arhitectura peisajului a patentat primul sistem capabil sa sustina un 'zid verde' in 1938, in ultimul timp urbanizarea accelerata, cresterea temperaturii in orase si goana dupa spatiu au facut din gradinile verticale o solutie la indemana pentru centrele urbane poluate.

Atunci cand sunt plasate pe peretii exteriori ai cladirilor, gradinile verticale reduc temperatura acestora si improspateaza vizual peisajul urban dominat deseori de un gri tern. La fel de important, acesti pereti vii imbunatatesc calitatea aerului si pot contribui la purificarea apelor uzate. De asemenea, prezenta unui zid viu tinde sa fie asociata cu spiritul de inovatie si respectul pentru mediul inconjurator, valori la mare cautare pentru companiile care vor sa-si contureze un profil prietenos intr-o lume unde reputatia poate fi sporita sau subminata la fel de usor prin apasarea butonului 'distribuie' din josul oricarei pagini. De aceea, zidurile verzi sunt din ce in ce mai prezente in aeroporturi, hoteluri, banci si sedii de companii, precum in cazul gigantilor Twitter si REPLAY.

                              

Atunci cand plantele imbraca total sau partial peretii interiori ai unei camere, pe langa faptul ca reimprospateaza aerul, aranjamentele dobandesc de multe ori un rafinament care le ridica la rangul de opere de arta. Aceste tablouri vii, in diverse nuante de verde sau colorate, cu suprafata neteda sau dispuse in relief, in buchete exuberante, sunt in continua transformare si va vor oferi spectacolul de a creste si inflori sub ochii vostri. Iar daca va permiteti sa beneficiati de serviciile francezului Patrick Blanc, specialistul care a realizat zidul deja iconic al Parlamentul European, va puteti transforma camera de zi intr-un mini ecosistem.  Acesta va va bucura cu plante exotice, pasari care ciripesc vesele sau reptile de mici dimensiuni, completat cu un acvariu fixat pe podea, unde pesti colorati inoata liberi.

                              Gradini verticale Patrick Blanc

Modele de gradini verticale de interior & exterior

Natura abunda in suprafete verticale care desi sunt sarace in sol, pot sustine o vegetatie bogata. Gradinile verticale au devenit posibile atunci cand, studiind aceste suprafete, gradinarii au creat un sistem capabil sa alimenteze plantele cu apa si nutrienti in absenta solului. Lumina, fara de care plantele nu pot trai, este asigurata fie pe cale naturala, fie e substituita de lumina artificiala, in functie de cantitatea necesara pentru plantele din fiecare gradina. Construirea acestui tip de gradina verticala necesita un nivel ridicat de expertiza, incepand de la faza de design pana la selectia plantelor, a sursei de lumina potrivite si nu in ultimul rand, la fixarea pe perete. Din fericire, pentru cei care viseaza la o gradina verticala, dar nu pot apela inca la un specialist, magazinele de profil au venit cu o multime de propuneri care sa le usureze munca. Noi va prezentam trei modele de gradini verticale partiale de interior si de exterior care sa va inspire cautarile dar si proiectele DIY.

Gradina pentru verdeturi, ierburi aromatice si salata din buzunare de fetru

                              Gradini verticale buzunare

Pentru acest tip de gradina verticala veti avea nevoie de fetru si de putina indemanare pentru a confectiona buzunarele, pe care le puteti atasa fie pe o fasie de material de lungimea si latimea dorita, fie individual pe perete ori pe un suport de lemn, in interior sau in aer liber. Fetrul este un material rezistent, folosit la scara larga in constructii. In acest tip de gradina puteti planta verdeturi si ierburi aromatice cu radacini superficiale, precum oregano, cimbru sau marar, dar si salata. Puteti uda plantele fara probleme, cu furtunul sau stropitoarea. Gradinile tip buzunare din comert sunt facute dintr-un fetru mai rezistent, care ofera o garantie de pana la 20 de ani pentru gradina si au pe dinauntru un schelet de rame metalice si suruburi, cu care se fixeaza pe suprafete verticale. In functie de calitatea fetrului de care dispuneti, va trebui sa replantati gradina la fiecare 2-3 ani.

Gradina verticala stil 'tablou' pentru plante suculente

                              Gradini verticale tablou

Gradina stil tablou este recomandata in special acelora care vor sa aiba o gradina de plante suculente, care nu vor creste prea mult in relief, asigurand o suprafata usor denivelata dar foarte echilibrata. Interiorul seamana foarte mult cu o cutie care contine la randul ei o multime de cutii mai mici, in care se va planta cate un rasad. Aceste cutiute au la baza un spatiu suplimentar pentru ca apa si aerul sa poata circula, iar peretii lor sunt dispusi intr-un unghi de 30 de grade. Pentru a da gradinii efectul de tablou, alegeti o rama de lemn.

Gradina din sticle de plastic reciclate

                              Gradini verticale sticle

Pentru aceasta gradina aveti nevoie de sticle de plastic, sarma si un gard de metal sau de lemn pe care sa le fixati. Sticlele vor fi taiate cu grija si gaurite la baza pentru a lasa surplusul de apa sa se scurga. Puteti creste aproape orice planta, atata timp cat acestea nu vor avea o tulpina prea inalta. E usor de udat si va rezista fara probleme destule anotimpuri incat sa va rasplateasca eforturile.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Kollant, specialistul italian in combaterea daunatorilor Kollant, specialistul italian in combaterea daunatorilor
Insamantarile de toamna: ce poti planta acum pentru o recolta bogata la primavara Insamantarile de toamna: ce poti planta acum pentru o recolta bogata la primavara
Terasa exotica innobileaza si creste valoarea unei case Terasa exotica innobileaza si creste valoarea unei case
Solutii ecologice de combatere a melcilor de gradina Solutii ecologice de combatere a melcilor de gradina
Fertilizarea solului – Aplicarea corecta a ingrasamantului Fertilizarea solului – Aplicarea corecta a ingrasamantului
O gradina ingrijita poate ridica pretul proprietatii tale. Top 10 flori pe care sa le plantezi in gradina O gradina ingrijita poate ridica pretul proprietatii tale. Top 10 flori pe care sa le plantezi in gradina

Vezi mai multe articole