Avantajele si dezavantajele construirii in regie proprie

Avantajele si dezavantajele construirii in regie proprie

03 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Regie proprie? Riscant!

Devenirea (fiecaruia dintre noi) inseamna actiune, iar actiunea este controlata de regimul verbelor (intotdeauna), de legislatie (uneori) si de fisc (mai rarut daca se poate) Devenirea sau actiunea ei poate fi privita ca o jonglerie cu diateze. Incepem cu reflexivul „ma descurc", jubilam cu activul „am pus-o" si ne constatam standardul social tot cu-n reflexiv-"m-am scos". Intrunim deci toate conditiile sa ne "tragem" o vila.
Un individ „realizat" (scos, bazat) isi poate asuma si responsabilitati. De pilda, responsabilitatea de-a se pricepe la orice. Asumarea unei constructii in regie proprie se prezinta ca o bagatela. Teren sa ai, ca aprobarile se aranjeaza, iar patru-cinci mesteri ii aduce dom’ Fanica.
Construirea unui imobil in regie proprie are ceva avantaje. In primul rand, ca propietar si beneficiar tu esti sefu’! In alta ordine de idei, faci ceva economii. Macar intr-o prima faza, pentru ca de regula se aplica principiul economiei de piata „ce iei pe mere dai pe pere". In cazul de fata perele iau forma banilor (multi) dati pe retusuri, reparatii ulterioare, refacerea unei bune parti a lucrarii.
Mai e si avantajul democratic si libertin dat pe faptul ca pe muncitorii angajati oarecum la negru nu-i prea poti trage la raspundere, mai ales dupa ce lucrarea e gata. In acest caz ai doua variante: ori sa prinzi orbu’ si sa-i scoti ochii, ori (daca esti prevazator) sa lucrezi cu mai multe echipe, pe termene scurte, "de proba", pe care sa le platesti pe de-o parte simbolic pe de alta, deloc.
 
Greseli frecvente
 
In linii mari, cam acestea ar fi avantajele. Sa aruncam o privire si asupra dezavantajelor date de regia proprie. O sa ne referim, de aceea, la greselile frecvente care se fac la operatiunile de baza. Incepem, logic, cu fundatia. Aici exista riscul ca mesterii sa nu realizeze (sau sa ignore) calitatea terenului pe care se face fundatia. Avem in vedere terenurile macroporice care contin acea argila, foarte raspandita la noi si foarte pacatoasa, care odata imbibata in apa, produce modificari de volum. Mai este si cazul in care terenul nu este curatat temeinic de molozul rezultat din constructii si daramari anterioare.
Sa zicem c-o rezolvam cu fundatia. Urmeaza partea cea mai delicata si mai importanta: structura
de rezistenta. De regula, majoritatea echipelor se confrunta cu lipsa de dotare tehnica.
Neexistand o linie de fasonat fier, pentru betonul armat, si lucrandu-se empiric, cu tractorul si flexul, se pierde foarte mult timp. Poate si ceva calitate. Cofrajele sunt o alta problema. Cele facute din scanduri, la repezeala, n-au cum sa fie etanse. Apar, deci, fenomene de segregare a betonului prin pierderea asa-numitului "lapte de ciment". Betonul se dozeaza, de obicei, "la ochi". Chiar atunci cand este luat dintr-o statie de betoane, de cele mai multe ori materialul nu este pus in opera la timp, betonul intra "in priza" si atunci se adauga apa. Ca se diminueaza calitatea betonului - lucrul se intelege de la sine.
Tot din ratiuni de economie, nu se angajeaza diriginte de santier sau responsabil tehnic cu executia. Nu este o generalitate, dar, se intampla ca, uneori, muncitorii sa nu stie sa citeasca un plan oricat de bine ar fi facut acesta. Absenta unui personal tehnic avizat, care la randul sau sa avizeze lucrarile facute, aduce alte consecinte negative. La receptia casei, facuta de reprezentantii primariei ti se cer o groaza de acte doveditoare: planuri, certificate de calitate, condici de betoane, probe de materiale. Cum de obicei nu le avem, dam spaga. Nu insistam asupra fenomenului. Pentru ca nimeni nu-si bate prea mult capul cu un "perpetuum mobile" care, desi teoretic nu exista, practic functioneaza de minune.
 
Accidente de munca
 
Beneficiarul lucrarii in regie proprie isi asuma mari riscuri legate si de eventualele accidente de munca.
Fie ca schela n-a fost bine construita, fie ca s-au folosit gresit flexurile si circularele ori ca aparatul de sudura a avut probleme, nenorocirea odata venita e nenorocire, si daca s-a intamplat in curtea ta esti bun de plata. Cand nu exista procese verbale de protectia muncii, sunt cazuri cand pot aparea caziere. Din aceeasi familie de cuvinte amintim si cuvintele penal si puscarie. Sau, ma rog, cum am fi spus, spaga... cu mult mai mare si nu intotdeauna cu efect.
In sinteza e vorba de banii, de linistea si de confortul dumneavoastra. Noi pledam pentru a contracta lucrari de constructie cu firme specializate. Dumneavoastra alegeti singuri.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara
Realizarea armaturilor partea 2 – Confectionarea etrierelor Realizarea armaturilor partea 2 – Confectionarea etrierelor
Proiect copertina la intrarea in casa Proiect copertina la intrarea in casa
Marile proiecte de amenajare iti pun la incercare talentul de bricoleur Marile proiecte de amenajare iti pun la incercare talentul de bricoleur
Cum sa ridici un zid de caramida Cum sa ridici un zid de caramida
Solutii moderne pentru nivelarea rapida a placarilor Solutii moderne pentru nivelarea rapida a placarilor

Vezi mai multe articole