MDRT lucreaza la elaborarea unui proiect care va modifica legea privind performanta energetica a cladirilor, urmand sa fie introduse sanctiuni in cazul lipsei certificatului energetic
Tranzactiile cu apartamente dar si cu cladiri nou construite ar putea fi lovite de nulitate daca vanzatorul nu va prezenta si un certificat energetic. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) intentioneaza sa modifice actuala legislatie in domeniu pentru introducerea de sanctiuni pentru cei care nu au obtinut de la un auditor energetic acreditat documentul numit certificatul de performanta energetica al cladirii. Pe scurt, acest document arata consumul total de energie pe care il are un apartament, cumparatorul putand sa isi faca o idee despre cat ar putea plati la intretinere. "Se are in vedere introducerea sanctiunii de nulitate a actelor juridice incheiate pentru cazurile in care nu se respecta prevederile art. 13 alin. (2) din Legea nr. 372/2005. Precizam ca prevederile Legii 372/2005 pentru locuintele unifamiliale si apartamentele din blocurile de locuinte au intrat in vigoare de la 01.01.2011, prin derogare de la termenul initial prevazut de lege", arata o nota transmisa gandul de reprezentanti ai MDRT.
Cat costa
Costul unui certificat energetic pentru o locuinta poate varia intre 150 si 200 de euro si se elibereaza in maximum trei zile de catre auditorii energetici, care sunt in numar de 1.100 la nivel national. "Pentru o garsoniera mica, pretul pentru certificatul energetic poate fi de pana in 150 de euro", a declarat pentru gandul Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC). El a aratat ca proprietarii care vor sa isi vanda apartamentele nu pot fi sanctionati daca nu au obtinut un certificat energetic. "Pentru acestia, AAEC a propus lovirea de nulitate a actului de vanzare-cumparare", a explicat vicepresedintele AAEC. De la inceputul anului, asociatia auditorilor a eliberat aproximativ 30 de certificate energetice.
Portita de scapare, o hotarare a Uniunii Notarilor
In prezent, o hotarare din luna de-cembrie a anului trecut a Uniunii Nationale a Notarilor Publici permite perfectarea de tranzactii si fara un certificat energetic in anumite conditii, si anume daca "Cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii", se arata intr-o hotarare a Uniunii Nationale a Notarilor Publici. Pe de alta parte, oficialii MDRT spun ca hotararile unei asociatii profesionale nu pot eluda dispozitiile unor acte normative in vigoare. "Consideram ca institutia notarilor publici reprezinta un garant in asigurarea aplicarii, cu buna credinta, in spiritul si litera legii, a actelor normative in vigoare", arata oficialii MDRT.
Reprezentantii auditorilor energetici spun ca actuala legislatie nu prevede sanctiuni si are o serie de neclaritati, AAEC oferindu-si sprijinul pentru com-pletarea si modificarea actualei legi pri-vind certificatele energetice. "Noi am propus sa se introduca sanctiuni pentru lipsa certificatelor energetice la receptia lucrarilor, pentru auditorii energetici care nu au un registru de evidenta a cer-tificatelor energetice eliberate, precum si atentionari sau sanctiuni pentru notari, daca la perfectarea tranzactiei nu se prezinta un certificat energetic", ne-a explicat Berbecaru. Sanctiuni ar putea primi si autoritatile publice. El a mai amintit ca o alta propunere a Asociatiei trimisa MDRT este ca statul sa preia costurile cu certificatele energetice.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.