Hidroizolatie

Hidroizolatia buna te apara de umezeala rea

17 ianuarie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Baile, bucatariile, balcoanele si terasele reprezinta zonele dintr-o casa care sunt cele mai expuse umezelii. In consecinta, aceste suprafete au nevoie de o hidroizolatie corespunzatoare, care sa asigure o foarte buna protectie a suprafetelor suport. In constructii, hidroizolarea poate creste durata de viata a materialelor, precum betonul, fierul, vopseaua si multe altele.

 

Ce este hidroizolatia

 

Apa, chiar daca este lichida, sub forma de vapori sau condens are de cele mai multe ori capacitati distructive pentru constructiile din beton. Pentru a preveni efectul daunator al apei trebuie gasit un sistem eficient de hidroizolare, executat de regula cu membrane bituminoase. O asemenea lucrare nu trebuie lasata doar la latitudinea constructorului, ci trebuie facut un studiu hidrologic care va poate arata miscarea apelor freatice, cat si a celor pluviale, in zona fundatiei sau a subsolului. Hidroizolatia protejeaza de infiltratiile de apa, de deteriorarea structurii provocate de infiltratia de apa si de aparitia igrasiei.

 

Hidroizolatia este procesul prin care un obiect sau o structura poate deveni impermeabila, ramanand neafectata de apa. Hidroizolatia este utilizata cu precadere la structurile unei cladiri, precum subsoluri, terase, balcoane si acoperisuri.

 

Tipuri de hidroizolatii

 

Trebuie sa stii ca pe piata vei gasi mai multe tipuri de hidroizolatii, iar modul in care ele sunt clasificate tine de materialele ce sunt folosite. Iata despre ce este vorba:

  • Hidroizolatie cu membrana bituminoasa: acest tip se foloseste adesea pentru hidroizolarea acoperisului sau a terasei. Cu un aspect asemenea unui covor negru, din bitum, hidroizolatia cu membrana bituminoasa rezista pana la 20 ani, asigurand o rezistenta mare la intemperii si variatii de temperatura.
  • Hidroizolatie poliuretanica – acest tip se realizeaza prin aplicarea unui lichid poliuretanic ce se intareste si sigileaza suprafata pe care este aplicat. Durabilitatea acoperirii depinde de tipul de polimer utilizat.
  • Hidroizolatie PVC – acest tip poate fi folosit in foarte multe situatii, avand un grad ridicat de aderenta.

 

Vineri, 28 ianuarie 2022, intre orele 10:00 - 11:00, ne-am auzit la Radio Romania Antena Satelor, in cadrul emisiunii „Vrem sa stii”, cu Claudia Ruse. Unde, alaturi de Dl Inginer Viorel Stanculescu, Specialistul Misiunea Casa si Calin Diaconu, Project Manager Misiunea Casa, am discutat despre "Umiditatea in constructii si aspecte de hidroizolare". Mai precis am discutat despre:

* surse umiditate si necesitatea hidroizolatiei;
* hidroizolarea caselor individuale;
* hidroizolarea in corelatie cu solutiile de termoizolare;
* greseli in executia hidroizolatiilor.

Vizioneaza emisiunea mai jos.

 

Instalarea hidroizolatiei

 

Chiar daca poti monta si singur unele tipuri de hidroizolatii, daca nu ai un minim de cunostinte risti sa nu realizezi toate imbinarile corect, iar efectul va fi reprezentat de infiltratii. Prin urmare, iti recomandam sa colaborezi cu o firma specializata, care sa iti garanteze calitatea lucrarii. Trebuie sa stii ca o locuinta poate fi hidroizolata si dupa ce este finalizata, insa procedeul este putin mai dificil.

 

Iata cum se aplica primul strat de hidroizolatie (imagini din arhiva Misiunea Casa):

Forumistii nostri au si testat unele hidroizolatii. Iata despre ce este vorba:

 

Miezu, forumist Misiunea Casa: Am cumparat pana la urma MHF81 si am facut o proba. Am facut o cutiuta dintr-o foaie de hartie, putin mai groasa si am aplicat doua straturi de hidroizolatie, dupa ce s-a uscat si intarit, cam dupa 20 de ore am turnat apa in ea.

  

Vezi rezultatul testului aici, dar si modul in care forumistul a reusit sa hidroizoleze baia proprie.

 

Zeppelyn20, forumist Misiunea Casa, se confrunta cu urmatoarea problema: Mi-am confectionat o cabina de dus zidita din caramida tip Brikston, iar de la podeaua din beton pana la scurgere sunt aproximativ 10-15 cm. Cum ar trebui sa procedez pentru ridicarea caditei pe care doresc sa o fac din gresie. Ar trebui sa hidroizolez inainte dupa care sa torn beton dupa care sa montez gresia? Sau sa torn intai betonul dupa care sa hidroizolez si sa montez gresia? Ar trebui hidroizolata si cabina (peretii) in sus, si ce inaltime?

 

Raspunsurile nu au intarziat sa apara. Iata in continuare cateva dintre ele.

 

Uceniculgica: Hidroizolatia se face sub adezivul gresiei. Hidroizoleaza si peretii pana la inaltimea unde ajunge apa pe ei, poti lua ca referinta inaltimea peretilor de sticla ai cabinei.

 

Atentie, la hidroizolarea dintre podea si scurgere se gasesc sisteme dedicate pentru asa ceva la magazinele de specialitate, alege ceva compatibil cu hidroizolatia folosita. De asemenea, foloseste un adeziv compatibil cu hidroizolatia folosita, daca este cazul.

 

Gemini: De regula se face o dubla hidroizolare, prima cu rol de cuva, a doua cu rol de protectie a straturilor de sub gresie. Daca postati foto ne putem da seama mai bine despre proiectul exact.

 

Asa cum s-a spus, se va face hidroizolatie cel putin inainte de a placa cu gresie, utilizand o hidroizolatie minerala, atat pe cuva caditei, cat si pe acei pereti din zidarie unde va ajunge apa de la dus.

 

Citeste mai multe aici.

 

Sincento doreste sa hidroizoleze o casa veche, iata despre ce este vorba: Am cumparat de curand o casa la tara, construita in 1965, din caramida, tencuita cu un fel de pamant si varuita, pe care ne dorim s-o transformam in refugiu de vacanta. Initial voiam sa o igienizam (curatat pereti, tencuit, zugravit, schimbat tamplarie usi si ferestre) si mai apoi, in functie de buget, sa-i facem si termoizolatia exterioara.

 

Insa, problema este igrasia din pereti, in interior. Pe exterior peretele nu pare ud si nici caramida. Mesterul cu care am fost atunci cand am luat decizia sa o cumparam ne-a spus ca situatia nu e grava, si ca se rezolva. Ulterior ne-a propus sa punem rigips pe interior (fara sa curatam peretii).

 

Pe partea cu peretele ud din interior se afla o cladire monstruoasa construita la maxim 1 metru de casa, mai inalta decat aceasta si care face la locul sa fie umbrit in permanenta, chiar daca orientarea peretelui este spre vest.

 

Intrebarea mea este: exista vreo solutie pentru a scapa de igrasie care sa nu fie costisitoare (in afara de demolare)?

 

 

Gemini, forumist Misiunea Casa, recomanda: Polistirenul, fie ca este aplicat la exterior sau interior, in aceasta stare a constructiei nu va rezolva nici o problema. Dimpotriva, va acoperi umezeala si problema ramane cel putin aceeasi daca nu se va amplifica.

 

Toate zonele umede ar trebui decopertate de tencuiala. Daca este cazul, se poate decoperta intreaga tencuiala, in functie de starea de degradare, aderenta la zidarie etc.

 

A turna stalpi inseamna sa se consolideze casa, iar lucrarea este de anvergura, se leaga de fundatie si apoi se toarna si centura. Lucrarea nu are nici o legatura cu umezeala ci numai cu rezistenta casei, la seism. Implica si lucrari la sarpanta.

Toata zona exterioara, acel brau mai inchis la culoare tot umezeala este, poate fi doar pe tencuiala din cauza umiditatii ce urca din solul umed. Dupa decopertare se poate vedea cat de umeda este zidaria.

Pe interior nu este doar condens, in acel colt umezeala este tot dinspre sol si trebuie corelat cu structura pardoselii.

O sa postez o fotografie in care se pot vedea zonele ce sunt in discutie:

1. Zona exterioara a trotuarului si zona de contact cu soclul casei;

2. Zona de rupere capilaritate dintre fundatie si zidarie;

3. Zona de contact pardoseala - zidarie, pe interior.

 

Am trasat cu rosu zonele unde avem aceste trei zone si cum se realizeaza protectia impotriva umiditatii. Acolo unde nu exista bariera hidro avem risc de transfer umiditate dinspre sol catre zidarie.

 

Citeste mai multe aici.

Daca intampini probleme similare celor descrise mai sus, iti semnalam rubrica dedicata izolatiilor, din Forumul Misiunea Casa. Modul de interactiune pe care-l propunem Forumistilor Misiunea Casa, dupa ce se inregistreaza:

(1) folositi butonul SEARCH/CAUTARE din Forum. Dupa ce introduceti termenii cautarii voastre, pagina va afisa linkurile cu subiectele similare problemei voastre. Va incurajam sa le cititi, invatand din experienta celor care au trecut prin ceea ce treceti voi, acum!

(2) in cazul in care doriti sa postati, pentru a primi sfaturi si indrumari personalizate, este util sa dati cat mai multe amanunte si sa atasati poze sau chiar filmari – daca aveti un canal de YouTube. Alternativ, ne puteti trimite filmarile voastre pe adresa Redactiei (format mp4), si le vom posta pe canalul de YouTube Misiunea Casa.

 

Spor la amenajari!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Rezistenta la Vapori (SD) in Constructii: Ce Trebuie sa stii Rezistenta la Vapori (SD) in Constructii: Ce Trebuie sa stii
Bucura-te de TERMORELAXARE folosind BCA Bucura-te de TERMORELAXARE folosind BCA
Traieste-ti viata sub acoperisul de incredere RUFSTER! Traieste-ti viata sub acoperisul de incredere RUFSTER!
De ce WPC-ul ieftin este de fapt mai scump? De ce WPC-ul ieftin este de fapt mai scump?
Sfaturi utile: ce sa stii despre pardoselile poliuretanice? Sfaturi utile: ce sa stii despre pardoselile poliuretanice?
Pericolul ascuns al azbestului Pericolul ascuns al azbestului

Vezi mai multe articole