on

Hidroizolatia cu poliuree

11 august, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Universul hidroizolatiilor a depasit de mult dimensiunea data de clasicele solutii cu carton bituminat sau cu membrane bituminoase de diferite grosimi si materiale de acoperire a fetei expuse. Daca in urma cu 20-30 ani, inca erau destule lucrari realizate prin acoperirea cu membrane bituminoase, atat in domeniul rezidential (mai ales in zona unitatilor locative multifamiliale), dar si in domeniul constructiilor comerciale sau industrial, iar problema acordarii garantiei incepea sa se dilueze in sensul ca noile membrane bituminoase au dus la o crestere semnificativa a perioadei de garantie oferita de furnizori, astazi ne uitam cu mare atentie la alte solutii mult mai evoluate.

 

Cand spunem evoluate avem in vedere atat noi materiale si proceduri tehnice de aplicare a acestora, dar si solutii combinate de termo si hidroizolare. Sfera acestor aplicatii este una destul de larga, acopera atat aria industriala, a cladirilor comerciale, cat si zona rezidentiala. Daca am discutat de aplicatii cu spuma poliuretanica cu celule inchise sau deschise, un alt material inovator propus de ISOTERM,  unul dintre partenerii de incredere Misiunea Casa, este poliureea - o solutie de hidroizolare pe baza de poliuree.

 

Ce este de fapt poliureea?

 

Poliureea este mai mult decat un material, reprezinta o tehnologie pentru realizarea lucrarilor de hidroizolatie, o solutie dezvoltata la inceputul anilor 1990, preponderent pentru aplicatii in industria auto. Ulterior, avand in vedere calitatile si proprietatile acestei solutii – timp scurt de aplicare, rezistenta extrema la coroziune, la factori abrazivi si la factori chimici, a fost extinsa la o serie de alte obiecte ce acopera o arie foarte mare de raspandire si pe care o vom enumera mai jos.

 

Efectiv, poliureea este un elastomer obtinut printr-o reactie de policondensare a doua componente – izocianat si un amestec de amine. Reactia dintre cele doua componente, mentinute la o anumita proportie si in conditii de temperatura corespunzatoare, este foarte rapida ceea ce va insemna un timp de ordin al secundelor.

 

Ce avantaje aduce hidroizolarea cu poliuree?

           

Realizarea unor lucrari de hidroizolare cu poliuree sunt caracterizate de o serie de avantaje esentiale ce duc la o calitatea si durabilitate ridicate. Proprietatile mecanice, de rezistenta si anti-imbatranire sunt pastrate intr-un interval foarte mare de temperatura de lucru. Adaugam rezistenta la factorii biologici si chimici, rezistenta la abraziune, flexibilitatea, dar si rezistenta la radiatiile solare (UV). Prin urmare, hidroizolatia realizata cu poliuree formeaza o membrana sigura, unitara, aderenta si durabila pentru orice suprafata ce este expusa la apa sau alte substante lichide, realizand o etansare perfecta.

 

Aplicatiile in care putem utiliza o solutie de hidroizolare cu poliuree sunt:

 

  • etansarea tevilor din otel si beton;
  • protectia tuburilor de canalizare din beton si a canalelor de drenaj;
  • protectia separatoarelor de namol;
  • baraje si sisteme hidrologice;
  • protectia rezervoarelor de apa, canalelor, silozurilor, tunelurilor etc.;
  • protejarea rezervoarele si tevilor in care utilizam lichide agresive;
  • protectia locurilor de parcare;
  • hidroizolarea podurilor si viaductelor;
  • protectia structurilor metalice;
  • hidroizolarea teraselor si acoperisurilor.

 

 

Pentru ca discutam de hidroizolarea cu poliuree, in domeniul cladirilor rezidentiale sau comerciale avem nevoie de impermeabilizarea diferitelor parti ale constructiilor, atat la exterior cat si la interior, pentru a evita contactul direct cu apa sau alte substante chimice utilizate. Putem executa acest tip de hidroizolare atat la cladirile noi, cat si la cladirile vechi, acestea din urma necesitand mai multe lucrari de pregatire a suprafetelor in vederea hidroizolarii in concordanta cu stadiul de degradare constatat.

 

 

Cum se face hidroizolarea cu poliuree?

 

Ca la orice lucrare, primul pas il constituie pregatirea stratului suport. Este foarte importanta aceasta etapa pentru ca de modul in care o vom realiza poate depinde atat calitatea, cat si durabilitatea hidroizolatiei. O suprafata pregatita incorect poate duce foarte usor la degradarea rapida a hidroizolatiei, chiar daca aceasta nu are nicio vina si de multe ori se trage concluzia ca solutia a fost incorect pus in opera chiar daca nu este asa. Stratul suport trebui sa fie lipsit de praf, de substante antiaderente, sa fie curata, sa nu existe fisuri sau bucati dezlipite din materiale existente. Cum poliureea se poate aplica pe suporturi vechi – membrane bituminoase existente, acestea trebuie sa fie lipite, sa aiba zonele de strapungere corect executate, orice parte ce se poate desprinde usor se elimina fizic. Se va verifica existenta aeratoarelor ce asigura evacuarea umiditatii de sub hidroizolatie si se vor trata corespunzator rosturile de dilatare, daca exista, utilizand mastic poliuretanic. Pentru suprafetele din beton se vor asperiza prin sablare, daca nu au porozitatea necesara.

 

In solutia de hidroizolare fara a implica un strat de termoizolare, solutia cu poliuree consta in aplicarea unui numar de 3 straturi distincte si anume: aplicare amorsa – primer, aplicarea poliuree, aplicare protectie UV.

 

 

Primerul sau stratul de amorsare are un dublu rol, asigura un strat suport stabil, dar si aderenta corecta a stratului de poliuree. El intareste stratul suport si stabilizeaza orice impuritatea la nivelul acestuia. Se poate utiliza un primer poliuretanic ce se aplica manual, cu trafaletul, in 1 sau 2 straturi dupa cum este porozitatea suportului si se va usca intr-un interval de maxim 24 ore. Se poate utiliza ca primer si un strat de spuma poliuretanica cu celula inchisa, in grosime de minim 1 cm, iar datorita faptului ca aceasta se intareste imediat, permite aplicarea efectiva a poliureei in aceeasi zi.

 

Stratul de baza – stratul de poliuree se aplica numai mecanizat, prin sprayere cu pistolul special, in trei (3) straturi aplicate pe directii incrucisate pentru a avea o impermeabilizare completa si stabila a suprafetei. Grosimea totala a stratului poliuretanic aplicat este de minim 1,5 mm, dar se va stabili exact in functie de specificul fiecarei aplicatii – cu cat presiunea de apa la care este supusa suprafata este mai mare, cu atat creste grosimea stratului poliuretanic.

 

Al treilea pas este aplicarea protectiei UV, aceasta este necesara pe orice suprafata care este tratata cu poliuree si ramane expusa in mod direct la radiatia solara. Stratul de protectie UV este realizat dintr-o vopsea alifatica, aplicabila cu trafaletul sau prin pulverizare, timpul acesteia de uscare este de 12 ore. In lipsa acestui strat de protectie UV, suprafata tratata cu poliuree se poate degrada in cateva luni de zile.

 

Daca dorim combinarea unei termoizolatii cu aceasta solutie de hidroizolare, apelam la varianta de utilizat ca strat primer a spumei poliuretanice cu celula inchisa, la o grosime necesara stabilita prin calcul energetic. Insa va fi necesar un strat suplimentar de sapa de egalizare sau sapa de panta inainte de a continua hidroizolarea cu poliuree. Peste acest strat de sapa se vor executa pasii mentionati anterior, ca la orice alt strat de beton.

 

Din punct de vedere al duratei de viata, comparativ cu solutiile de hidroizolare pe baza de membrane bituminoase, hidroizolarea cu poliuree poate rezista de 3-5 ori mai mult decat acestea. Aceasta inseamna o durata de viata foarte mare, poate fi cazul in care nu vom hidroizola decat o singura data in viata!

           

Alegerea acestei solutii moderne, rapide si durabile depinde de fiecare dintre beneficiarii constructiilor, insa este bine sa nu neglijam avantajele de care putem beneficia daca optam pentru o solutie cu poliuree:

 

  • solutie fara emisii organice volatile, aceasta insemna protectie fata de mediu si sanatate;
  • aplicare rapida, aplicarea stratului de baza se stabilizeaza in cateva secunde, poate fi rezistenta la pasire intr-un minut, stabilizare completa in 24 ore si rezistenta la imersie in maxim 3 zile;
  • rezistenta la abraziune, impact si stres mecanic, coroziune;
  • impermeabilizare si imersie totala – realizeaza o pelicula impermeabila continua si fara imbinari, umple toate fisurile si adera foarte bine la metal si beton;
  • elasticitate foarte mare, permite o alungire de maxim 400% chiar in conditii de temperaturi extreme, pana la -40°C.
  • rezistenta chimica ridicata, poate rezista la agresiunea substantelor chimice fara protectie, dar prin adaugarea vopselei alifatice rezistenta chimica va fi si mai mare; este prietenoasa cu apa potabila, nu influenteaza calitatea acesteia;
  • utilizabila in aplicatii la interiorm dar si la exterior, aplicarea se face in domeniul de temperaturi larg, chiar si la -20°C;
  • prin utilizarea stratului de vopsea alifatica se poate nuanta in orice culoare RAL, poliureea fiind doar de culoare gri.

 

 

De ce sa nu alegi cea mai buna solutie de hidroizolare, cu poliuree? Asteptam raspunsul tau pe forumul Misiunea Casa sau daca ai optat pentru o astfel de hidroizolatie cu poliuree, impartaseste-ne impresiile de la executia lucrarilor, dar mai ales modul de comportare in exploatare. In acelasi timp, daca ai vreo nelamurire sau esti interesat de o oferta de la partenerii nostri, ISOTERM, asteptam mesajul tau.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile Cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile
Caracteristicile izolatiei cu spuma poliuretanica  si influenta asupra comportarii constructiei Caracteristicile izolatiei cu spuma poliuretanica si influenta asupra comportarii constructiei
Izolarea fonica a apartamentului Izolarea fonica a apartamentului
Polistiren pentru terase clasice si inversate Polistiren pentru terase clasice si inversate
Pretul locuintei in functie de termoizolatie Pretul locuintei in functie de termoizolatie
Izolatia eficienta a planseului spre pod Izolatia eficienta a planseului spre pod

Vezi mai multe articole