“Eu mananc doar in oras, asa ca nu am nevoie de asa ceva. Iar daca se intampla sa mananc acasa, pregatesc doar semipreparate, la cuptorul cu microunde. Si chiar daca gatesc ceva la aragaz, nu fac abur, nu fac fum, pentru ce sa mai dau banii si pe hota?” Acest aparat electrocasnic, care zace suspendat in perete, deasupra aragazului, ne aminteste utilitatea sa doar in momentele in care ardem friptura. Si
asta pentru ca multi romani au mentalitatea “lasa ca deschid fereastra cand gatesc” iar hota ar trebui sa functioneze ori de cate ori gatesti, nu doar pentru a elimina eventualul fum, ci si pentru a indeparta aburul si mirosul de mancare din bucatarie.
Pentru a nu te plange ca ai cumparat o hota care nu face fata, iata ce trebuie sa ai in vedere inainte de a lua decizia de achizitionare. Cel mai important detaliu la o hota il reprezinta capacitatea de absorbtie (aspirare). Aceasta se masoara in metri cubi pe ora iar hota trebuie aleasa in functie de volumul bucatariei (adica volumul de aer pe care va trebui sa-l dea afara) si trebuie sa-ti schimbe aerul din incapere de 10 ori intr-o ora. Altfel spus, trebuie sa alegi o hota a carei capacitate de absorbtie este mai mare decat rezultatul formulei Lungimea X latimea X Inaltimea X 10. De exemplu, daca bucataria ta are 5 metri lungime, 3 latime si 2,5 inaltime, capacitatea de absorbtie a hotei trebuie sa fie mai mare de 375 mc/h si asta fara a mai lua in calcul rezistenta aerului si lungimea conductei de evacuare. Din capacitatea de absobtie mentionata in specificatiile hotei scade cate 20 mc/h pentru fiecare metru liniar de conducta de evacuare si obtii astfel capacitatea reala de absorbtie a hotei.
Un alt aspect important il constituie inaltimea fata de aragaz la care va fi montata hota. Cea ideala este de 65 centimetri, o inaltime mai mare va afecta eficienta hotei, una mai mica te va incomoda cand esti langa aragaz. Importante sunt si filtrele. Ideal este sa fie in numar de doua. Filtru metalic, care retine grasimea din aburi, care sa poata fi spalat o data la 2 luni, si filtru din carbon sau sintetic ce absoarbe mirosurile si trebuie inlocuit o data la 4 luni.
Ce ar mai trebui sa ai in vedere la alegerea hotei? Numarul de motoare (ar fi bine sa aiba doua), zgomotul pe care il produce (sa nu depaseasca 55 decibeli), sa aiba lampa de iluminare iar suprafata ei nu nu fie mai mica decat cea a aragazului.
Comentarii
Nu exista comentarii.