Iarna vine luna viitoare

17 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romania va avea parte de fenomene extreme in 2007, au anuntat meteorologii. Seceta va inlocui inundatiile, care au constituit in ultimii doi ani fenomenul meteorologic cel mai de temut pentru autohtoni.
 
De vineri, vremea se va raci, prevad meteorologii. „Pina pe 28 ianuarie temperaturile vor scadea, iar din 5 februarie iarna va face o incercare serioasa de a se impune“, a declarat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie. Potrivit acestuia, anul 2007 va fi unul instabil din punct de vedere termic. El sustine ca „vom avea un an secetos si cu fenomene extreme, cum ar fi vintul cu intensitati puternice si ploile restrinse, dar insemnate cantitativ“.
 
An cu temperaturi-record
 
Incalzirea va incepe inca din luna martie, cind temperatura medie la nivelul tarii va fi de 6 grade Celsius, cu 3 grade mai mult decit temperatura medie multianuala, iar in aprilie va fi cu doua grade mai cald decit in mod normal. Si din punct de vedere hidrologic, anul 2007 va fi unul atipic. Astfel, in prima parte a anului, cotele apelor vor fi sub media multianula, iar din aprilie ele vor depasi cotele de atentie in centrul si in estul tarii.
 
„O problema deosebita va fi pe Dunare, unde sint reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. In prezent avem un debit de doar 3.100 de metri cubi pe secunda, in timp ce debitul mediu este aproape dublu“, a explicat Madalin Mihailovici, directorul Administratiei Nationale Apele Romane.
 
Inundatiile sint in calendar
 
Din martie, hidrologii spun ca debitele riurilor din zona de nord si din cea de vest a tarii vor depasi cotele de atentie. „Topirea zapezii si blocarea riurilor cu blocuri de gheata ar putea provoca inundatii. In plus, ploile pe arii restrinse, dar insemnate cantitativ, vor produce viituri“, a explicat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie. Riurile care vor crea probleme anul acesta sint: Tur, Somesul mijlociu si inferior, Crasna, Barcau, Crisurile, Aries, Muresul inferior, Bega, Timis si Cerna.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Victor Hanescu alearga in echipa Habitat for Humanity la Bucharest International 10K Victor Hanescu alearga in echipa Habitat for Humanity la Bucharest International 10K
Top 10: cele mai bune credite imobiliare Top 10: cele mai bune credite imobiliare
Distrigaz a demarat inspectii la centralele de apartament Distrigaz a demarat inspectii la centralele de apartament
Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani - 30 Octombrie 2009 Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani - 30 Octombrie 2009
Cum ne vindem pamantul strainilor Cum ne vindem pamantul strainilor
Preturile apartamentelor Preturile apartamentelor

Vezi mai multe articole