http://www.misiuneacasa.ro/parteneri-de-incredere/arbori-arbusti-plante-decorative

13 octombrie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vine iarna! Zapada, munte, schi. In mod normal, cam asta e perioada cand fiecare dintre noi incepe sa-si faca planuri de vacanta. Posibilitati sunt multiple. Exista, insa, un loc anume unde, cu siguranta, putini dintre noi au ajuns pana acum: primul si cel mai mare hotel de gheata din lume, aflat in Suedia, in localitatea Jukkasjarvi. Si pentru ca ei sunt cei care au brevetat ideea, l-au numit simplu, Icehotel.

De ce, din toate replicile care au urmat, Icehotel a ramas totusi numarul unu? Chestia cea mai interesanta despre el este conceptia, esenta, care pleaca de la creativitate. La fel ca orice hotel de gheata, Icehotel trebuie reconstruit de la zero in fiecare sezon. Doar ca cei din Jukkasjarvi nu isi privesc hotelul ca pe un simplu loc de agrement si gata! Ei il denumesc, conform site-ului oficial, “un proiect artistic, realizat din gheata si zapada, cu scopul de a fi complet unic in lume”! Si pentru asta, in fiecare vara, organizeaza un concurs adresat celor mai indrazneti designeri din lume in vederea gasirii acelei viziuni noi, revolutionare care, de la an la an, sa reafirme faima si reputatia ideii lor originale, curajoase!

Pana si “materialele de constructie” folosite sunt unice. “Caramizile” de gheta sunt obtinute din apele raului Torne, ce izvoraste din lacul Torneträsk. Torne este unul dintre putinele rauri din Europa care nu a fost inca exploatat in scopuri industriale. Ca atare, neatins si pur! Constructorii hotelului de gheata sustin ca isi trag inspiratia din frumusetile acestui loc si din istoria sa. Inspiratia inseamna seva creativa iar aceasta nu poate fi gasita in gheata artificiala! Trebuie sa provina din natura!

Hotelul este “recladit” in intervalul octombrie – decembrie, de fiecare data, constructia efectiva durand aproape opt saptamani, urmate de inca sase pentru a-l face sa fie complet functional. Sunt necesare aproximativ 1000 de tone de apa inghetata si 30000 de metri cubi de “snice”(zapada solidificata cu particule fine de gheata din raul Torne si aerata). “Snice”, care isi pastreaza aseamanarea cu zapada doar prin faptul ca ramane alba imaculata, este, insa, din punct de vedere structural, mult mai puternica si pura decat aceasta. Lucru ce asigura o mult mai usoara lucrabilitate si, ca atare, libertate creativa.

Munca este impartita pe sectiuni si cei 40 de artisti angajati pentru asta locuiesc pe tot timpul constructiei impreuna printre schele, echipamente si masinarii de constructie sau fire si cabluri ce ies pur si simplu din gheata. Cu toate ca pare un banal santier, in tot acest timp, locul respira pur si simplu de creativitate si inovatie!

Fiecare camera este pusa in opera cu minutiozitate, respectand schite facute in prealabil de artisti, si este finisata in cele mai mici detalii. Opt saptamani mai tarziu, Icehotel este gata iar raul se poate spune ca a fost transformat intr-o opera de arta! 
Toate interioarele, incluzand si holurile, sunt construite in forma clasica, ovala, de iglu. Forma ovala in constructie este recunoscuta ca fiind cea mai solida datorita capacitatii sale de auto-sustinere. Acest lucru se poate testa foarte bine primavara, atunci cand hotelul “se topeste”. In loc sa colapseze, hotelul se topeste incet de la caldura, zidurile si acoperisul devenind din ce in ce mai subtiri pana cand lumina va incepe sa patrunda prin ele.

Icehotel se deschide in fiecare an in decembrie si ramane operational pentru urmatoarele 4 luni. In tot acest timp, minunea de gheata atrage peste 50000 de turisti, din aproximativ 80 de tari, de pe tot globul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Teatrul Nottara Teatrul Nottara
Travertinul in tendinte Travertinul in tendinte
Asia in designul interior al casei tale Asia in designul interior al casei tale
Apartament pe acoperisul cladirii Apartament pe acoperisul cladirii
Verdele - vedeta anului 2010 in amenajari Verdele - vedeta anului 2010 in amenajari
Burj Khalifa - cea mai inalta cladire din lume Burj Khalifa - cea mai inalta cladire din lume

Vezi mai multe articole