Idei pentru o gradina "energizanta"

16 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Reteta unei gradini „de vis”: multa verdeata, flori si tufe decorative, o piscina - oricat de mica, un foisor - daca spatiul permite si cat mai multe spatii de relaxare
Amenajarea gradinii este la fel de importanta ca si cea a locuintei, iar apelarea la un specialist peisagist este indicata, mai ales daca spatiul nu este foarte generos si nu trebuie pierdut nici un coltisor. Amenajarea gradinii depinde foarte mult de aspectul casei, de zona in care aceasta se afla si, nu in ultimul rand, de cat de functional se doreste a fi acest spatiu.
Gazonul
Punctul de plecare este gazonul, aceasta dupa ce gradina a fost nivelata, iar pamantul a fost curatat. Se pot alege varianta „clasica”- semanarea gazonului ori solutiile moderne - rulourile de gazon.
Pentru ultima varianta opteaza si specialistii in amenajarea gradinilor, argumentul fiind ca acestea sunt „solutia ideala pentru realizarea unei peluze perfecte in doar cateva ore. Gazonul este rezistent si usor de intretinut”.
Preturile sunt, insa, destul de piperate, fiind cuprinse intre 3 si 5 euro/mp, cu toate serviciile incluse. Aceasta inseamna ca pentru o gradina de 200 metri patrati, numai gazonul poate ajunge la 1.000 euro. „Monotonia” gazonului poate fi sparta cu ronduri de flori.
Acestea pot fi create dintr-o singura floare sau din mai multe specii. Pentru ultima varianta trebuie facut in asa fel incat fiecare specie sa iasa in evidenta, solutia in acest caz fiind asezarea pamantului sub forma unei movile, terasarea cu piatra si sadirea florilor in amfiteatru.
Plantele din gradina
Acestea se vor alege in functie de orientarea gradinii. Spre exemplu, pentru o gradina cu o orientare spre nord, mai putin insorita, se poate opta pentru plante perene si iubitoare de umbra. Intr-o astfel de situatie, gazonul poate fi combinat cu diferite specii de conifere si hortensii.
Pentru gradinile mici, sfatul specialistilor este sa nu se aleaga o vegetatie bogata, indicate fiind plantele de dimensiuni medii, plasate strategic pe margini, care vor da imaginea unui peisaj aerisit. In cazul gradinilor care sunt „dominate” de conifere, acestea pot fi „colorate” cu diverse flori precum petunii si muscate in ghivece sau jardiniere.
Compartimentarea gradinii
„O gradina ideala este aceea in care frumosul se impleteste cu functionalul, indiferent de stilul in care aceasta este amenajata”, spun peisagistii. Gradina poate fi compartimentata in mai multe zone: o zona destinata exclusiv relaxarii si o zona de luat masa in aer liber. Delimitarea celor doua zone se poate face cu ajutorul unor panouri sau a unui gard verde. O atmosfera cat se poate de relaxanta poate fi creata cu ajutorul unei pergole pe care pot fi agatate diferite plante.
Mobilierul de gradina
Este un element foarte important in amenajarea gradinii, ideea de baza fiind alegerea acestuia in functie de celelalte amenajari, astfel incat decorul sa fie complet. Aici exista multe variante, putandu-se opta pentru un leagan din lemn, de diverse esente.
Preturile pentru astfel de produse ajung pana la 2.000 lei, insa sunt foarte indicate pentru relaxare. Tot in categoria mobilierului de gradina sunt recomandate suporturile pentru flori din metal sau lemn. De asemenea, in gradina pot fi instalate banci, fotolii din lemn sau jardiniere tot din lemn.
Cascadele sau fantanile arteziene
Ultima moda in materie de amenajare a gradinilor este montarea unor fantani arteziene ori a unor cascade, de diverse dimensiuni, in functie de spatiu. O astfel de solutie a avut mare succes la Expozitia de amenajari interioare de la Romexpo, care s-a incheiat ieri. Modele sunt diferite, iar preturile incep de la 400 de euro si ajung pana la 20.000 de euro.
Foisorul sau „Bucataria de vara”
Acolo unde spatiul permite, se poate construi o bucatarie de vara, prevazuta cu o terasa, unde se poate lua masa in anotimpul cald. In astfel de situatii, specialistii recomanda confectionarea bucatariilor din materiale naturale, la fel ca restul decorului, pentru a crea o atmosfera cat mai placuta. In situatia in care se opteaza pentru un foisor, este ideal ca acesta sa fie amplasat in spatele casei pentru a oferi intimitate.
Piscina
Este unul dintre elementele de rezistenta pentru o gradina „de vis”, mai ales pe timp de vara. Prima recomandare a specialistilor este ca aceasta sa fie amplasata la minimum 2,5 metri distanta fata de proprietatea vecina. Totodata, trebuie tinut cont de stilul arhitectonic al casei, situatie in care sfatul unui designer sau arhitect este foarte indicat. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este pozitionarea, care trebuie sa tina cont de soare, intimitate, directia vantului, acces si vegetatie. Trebuie mentionat faptul ca nu toate tipurile de teren sunt potrivite pentru amplasarea unei piscine. Un exemplu in acest sens sunt terenurile cu multa piatra, unde realizarea excavarii necesita un efort mult prea mare.
Aleile
In acest caz trebuie acordata o atentie deosebita mai ales potecilor care separa straturile de flori. Culoarea trebuie sa fie in ton cu restul amenajarilor. Pentru alei rezistente, specialistii recomanda fixarea acestora prin cimentarea dalelor din laterale. Dalele din caramida sunt recomandate pentru alei care fac legatura cu o curte interioara. Dalele ceramice sunt indicate pentru gradini amenajate in jurul unei locuinte moderne. Aleile din piatra se potrivesc cu stilul rustic.
Iluminatul
Instalarea unor surse de iluminat in gradina este foarte importanta pentru ca astfel peisajul poate fi admirat si noaptea.
Pot fi montate corpuri de iluminat cu lumina difuza sau cu spoturi. In primul caz, lumina este raspandita pe o arie mai larga si scade in intensitate spre margini. In cel de-al doilea caz, fasciculul de lumina este concentrat pe o suprafata limitata.
Acest tip de lumina este indicata atunci cand se doreste scoaterea in evidenta a unei anumite plante. Pentru o lumina de fundal, sursa se plaseaza in spatele unui copac, al unei bolti sau al unui accesoriu din gradina. Mai exista variantele iluminatului de sus in jos sau de jos in sus, insa un efect spectaculos se obtine plasand sursa de lumina la jumatatea acestei distante.
Sfaturi pentru o gradina „salbatica”
*cat mai multe plante, care dau senzatia de abundenta
*combinatii de flori si tufe de diferite specii cu iarba
*alei pavate cu piatra de rau sau dale colorate
*asezarea plantelor in trepte, stratul de langa alei fiind mai mic
alegerea de tufe de flori pentru zonele mai inalte
*combinatii de jardiniere cu iarba de camp si flori colorate
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Proiect inedit la Flanco Baneasa: Expozitia Poarta catre Arta Proiect inedit la Flanco Baneasa: Expozitia Poarta catre Arta
Casa Radio Casa Radio
Despre calitatea aerului pe care il respiram la noi acasa Despre calitatea aerului pe care il respiram la noi acasa
De doi bani speranta - 22 Aprilie 2009 De doi bani speranta - 22 Aprilie 2009
Cresc impozitele la case si terenuri Cresc impozitele la case si terenuri
Magazinul IKEA iti schimba becurile Magazinul IKEA iti schimba becurile

Vezi mai multe articole