Perete cuprins de igrasie si mucegai

Igrasia si mucegaiul

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am putea spune fara sa exageram, ca mucegaiul si igrasia sunt cele mai de temut “dezastre” care pot aparea in locuintele noastre. Probabil acestea nu se vor da batute, indiferent de cat de mult ar evolua tehnologia de fabricare a materialelor pentru constructii. Repulsia pe care o simtim la vederea lor nu este doar de ordin estetic, ci si igienic. Aceste pete dizgratioase ne ameninta cu diverse boli, de la simple alergii, pana la complicate afectiuni pulmonare sau hepatice.
 
Metode combative
Petele de umezeala care apar in anumite zone ale peretilor din locuinta noastra, reprezinta igrasia. Ea distruge nu doar stratul de vopsea aplicat pe un perete, ci si tencuiala, placile din gips-carton sau orice alt material poros aflat in calea lor.
Ca o consecinta a faptului ca zona respectiva pastreaza umezeala mai mult timp, se ivesc „vietatile“ (mucegai, alge, ciuperci, bacterii), care arata ca niste pete de culoare inchisa. Nici acestea nu sunt prea “blande” cu materialul cu care intra in contact. Sunt mari amatoare de apa si caldura, aerul statut si iluminarea slaba fiind inca un motiv al dezvoltarii lor.
 
Vaporii cauta o iesire
Umezeala poate proveni nu numai din interior, prin intermediul vaporilor de apa care se condenseaza pe suprafata peretilor, ci si din exterior, prin fundatii neizolate sau acoperisuri deteriorate. In casa desfasuram diverse activitati care presupun utilizarea apei. Daca ne spalam, fierbem hrana, respiram, transpiram sau crestem plante, o parte din lichid se evapora si circula dintr-o incapere in alta, cautand o iesire.
Este important de mentionat ca aerul, cu cat este mai cald, cu atat poate „inghiti“ mai multa apa. De exemplu, un metru cub de aer poate contine mai mult de 9 g de apa cand are 10°C, 17 g la 20°C si peste 30 g la 30°C. Acestea sunt situatiile in care aerul, umezit in proportie de 100%, este saturat.
Mucegai
Mucegai
 
Observati stropii
In ceea ce priveste continutul de apa al aerului, pentru asigurarea confortului sunt suficiente procente de 50%, o depasire a cifrei avand ca rezultat o senzatie din ce in ce mai puternica de sufocare si duce la aparitia igrasiei. Dar nu dintr-o data, ci abia dupa ce vaporii, la o anumita temperatura, intra in contact cu peretele si se transforma in lichid.
Impactul igrasiei este mai puternic cand peretii sunt mai reci in raport cu aerul din camera. Asadar, un prim semnal de alarma pentru aparitia mucegaiului sunt stropii sau petele de apa observate, de exemplu, dupa ce am facut dus sau am pregatit ceva de mancare.
Astfel, e necesar sa vorbim si despre „punctul de roua“? Acesta apare cand intr-o camera avem prea multi vapori de apa la o temperatura scazuta. La un moment dat, aerul nu mai poate „suporta“ umezeala si o depune pe ziduri, in special pe cei reci, aparand astfel „roua“. In editorialul urmator vom continua sa analizam subiectul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

"Plansul" termopanelor "Plansul" termopanelor
Spune "nu" igrasiei Spune "nu" igrasiei
Baia si bucataria sunt cele mai mari "surse" de condens Baia si bucataria sunt cele mai mari "surse" de condens
Cum scapi de mucegaiul de pe pereti Cum scapi de mucegaiul de pe pereti
Condensul - o problema a locuintelor moderne Condensul - o problema a locuintelor moderne
Cum ne pregatim locuinta pentru umiditatea din sezonul rece Cum ne pregatim locuinta pentru umiditatea din sezonul rece

Vezi mai multe articole