Mucegaiul si igrasia nu reprezinta o amenintare doar pentru integritatea casei, ci si pentru sanatatea celor ce locuiesc in aceasta, ducand la probleme respiratorii severe si posibile alergii, la acestea mai adaugam si mirosul neplacut, dar si aspectul vizual negativ.
Sporii de mucegai, dar si igrasia, sunt unii dintre cei mai periculosi, dar si inestetici inamici ai unei locuinte, acestia afecteaza peretii, tencuiala, zugraveala si mobila.
Umezeala poate preveni atat din interior, prin intermediul vaporilor de apa care se condenseaza pe suprafata peretilor, dar si din exterior, prin fundatii neizolate sau acoperisuri deteriorate.
Pe forumul nostru problema mucegaiului este destul de dezbatuta, dar sa luam un caz concret.
Mariama, forumist incepator Misiunea Casa, se confrunta cu urmatoarea problema:
Va cer ajutorul in legatura cu o casa veche, cumparata in urma cu 3 ani si renovata in cursul anului trecut. Casa a fost construita in anul 1971 si la data cumpararii se prezenta destul de bine, cu mici probleme la acoperis.
Am renovat toata casa. Tavanele s-au placat cu rigips, s-a scos tot ce a insemnat parchet, dusumea si s-a renovat toata casa. In urma acestei proceduri, practic s-a anulat o treapta la scarile de la casa. La interior s-a pus gresie si parchet, iar la exterior s-a placat cu polistiren de 10, iar la soclu de 5. S-a refacut bordura si s-a dat cu decorativa pe casa.
Anul acesta au aparut problemele. A mucegait parchetul dintr-un dormitor, practic toate imbinarile sunt negre, iar la celalalt dormitor incepe sa apara pe langa plinta. La bucatarie, zidul ce da in afara, langa usa s-a umezit putin si pare ca urca si se formeaza puf de igrasie.
Deocamdata in casa nu locuieste nimeni. Langa casa a fost zidita o anexa ce avea beci. Pentru ca beciul nu prezenta siguranta am hotarat sa il astupam, iar anexa sa o refacem deoarece era ca si cazuta. Camera cu beciul era langa bucatarie.
Meseriasii ne-au dat teapa si nu au terminat si anexa asa cum ne intelesesem si am ramas cu usa de termopan de interior, pusa la exterior. Am chemat meseriasii sa vada si ne spun ca nu stiu care ar fi cauza, caci ei au lucrat, ca la carte", ba mai mult ca ar fi vina noastra ca nu am aerisit cum trebuie.
De mentionat ca am schimbat si toata tocaria la casa, cu termopan, iar casa avea site de aerisire la imbinarea dintre zid si soclu, aerisiri placate la ora actuala cu polistiren. Am intrebat prietenii daca au mai auzit pe cineva despre probleme asemanatoare si ni s-a spus ca de vina ar putea fi infiltratiile si lipsa unei hidroizolatii.
Avem nevoie de sfaturi si de indrumari unde putem gasi o echipa sau un specialist care sa ne spuna ce este de facut.
Am chemat meseriasii si am scos din parchet pentru a verifica dacã problema vine de la infiltratii. Am gasit sapa uscata, la fel si buretele de sub parchet. Deci problema nu este de acolo, dar parchetul este plin de mucegai la clic.Ni s-a spus ca nu s-a facut o buna aerisire si ventilatie la camere.
Cam asa arata mucegaiul pe clic.Ar putea fi de vina si parchetul? Este un parchet de 12 mm, cu dublu clic.
Gemini: Parchetul nu este cauza mucegaiului. MucegaIul apare pe parchetul care sta in conditii de umiditate permanenta, fie de la umiditatea excesiva din casa, fie din alte cauze. Daca pe parchet suspectam umiditatea interioara, pe perete, acolo unde aveti petele este posibil sa fie o infiltratie de apa dinspre usa. Mai departe, daca apa este prezenta pe perete, poate sa umezeasca plinta si parchetul.
Masurati umiditatea din casa cu un higrometru. Verificati etansarea pe acea zona cu pata pe perete.
Mariama: Multumesc pentru sfaturi! La montarea parchetului, meseriasii nu au mai pus si folia anticondens, pe motiv ca nu este necesara, deoarece, la scoaterea vechiului parchet (de lemn triplustratificat), nisipul de dedesubt era uscat. Lipsa foliei, poate duce la mucegai? De la magazin ni s-a recomandat sa scoatem parchetul, sa il curatam de mucegai, sa il uscam bine la soare, apoi sa il montam asa cum trebuie, cu folie anticondens.
Gemini: Daca a aparut vara, este un indiciu ca sursa de umiditate nu este din aer si aveti o infiltratie de apa care a mentinut umed parchetul. Daca parchetul nu este umflat, se poate curata, usca si remonta. Se observa usor dac este umflat si aceasta stare nu va mai permite remontarea.
Usa respectiva catre ce spatiu permite accesul acum? Vedem o foto cu cealalta parte a acestei usi?
Mariama: Usa respectiva da momentan afara, deoarece meseriasii ne-au pacalit si nu au mai construit si anexa. Acea usa ar fi trebuit sa dea in anexa, de aceea este o usa normala, de interior. Momentan, acea usa este astupata cu placi de polistiren de 10 pentru a o proteja.
Gemini: Cate placi de parchet sunt afectate si care este legatura loc cu pata de pe perete? Ar trebui sa intelegeti fenomenul prin prisma lucrarilor facute si efectelor constatate la fata locului. Noi avem o imagine care nu ne ajuta prea tare sa intelegem situatia exacta.
Sub acea pata din coltul stanga a acelei usi, asa cum se vede in foto... este umezeala sau puteti vedea de unde vine apa pe acea zona? In jurul acelei pete este problema la parchet sau si in alte zone?
Daca sapa este uscata, nu aici este problema. Vedeti pe zona de contact perete - sapa, pe rostul de montaj al tamplariei PVC sau chiar din tamplarie poate sa vina apa daca intra in profil si se scurge prin camerele acestuia dupa cum gaseste loc. Trebuie verificate cu atentie toate zonele de langa pete.
CIteste intreaga conversatie aici.
Comentarii
Nu exista comentarii.