Imobiliare: se asteapta scaderea chiriilor si valorii activelor in trimestrul trei

29 iulie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Companiile imobiliare estimeaza pentru trimestrul trei scaderea chiriilor si a valorii activelor imobiliare pe piata romaneasca, dar au asteptari optimiste legate de interesul chiriasilor si al investitorilor pentru Romania, potrivit unui sondaj al The Royal Institution of Chartered Surveyors.
 
Sondajul a fost realizat in perioada 3-27 iunie in randul companiilor internationale si a firmelor locale din sectorul imobiliar, carora li s-a cerut sa previzioneze conditiile de pe piata din urmatoarele trei luni fata de trimestrul anterior.
 
La sondaj au participat aproape 890 de companii si au fost analizate piata birourilor, de retail si cea industriala.
 
Asteptarile privind evolutia chiriilor si a valorii activelor sunt negative in jumatate din tarile din Europa, previziunile legate de Grecia, Portugalia si Irlanda fiind cele mai pesimiste pentru urmatorul trimestru.
 
Pentru Romania, companiile sunt pesimiste vizavi de evolutia valorii activelor pe segmentul de birouri, si de reducerea chiriilor la spatiile de retail si de birouri, unde se asteapta la scaderi. Pentru proiectele industriale de pe piata locala sondajul releva un optimism in ceea ce priveste evolutia chiriilor.
 
In ceea ce priveste activitatea de investitii, companiile intervievate au indicat o crestere a interesului investitorilor mai ales pentru cladiri de birouri si industriale de pe piata romaneasca, sectoare care vor atrage si un numar mai mare de chiriasi in urmatoarele trei luni.
 
The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) - Institutul Regal al Inspectorilor Acreditati, este recunoscuta ca organizatia suprema la nivel mondial in materie de atestate profesionale in domeniul funciar, imobiliar, constructii precum si aspectele de mediu asociate.
 
"Studiul pentru trimestrul al doilea continua sa contureze o imagine mixta a Europei, cu piete puternice in Europa Centrala si de Est compensate de slabiciuni severe in alte arii. Cei mai slabi performeri tind sa fie «tarile periferice», care se confrunta cu probleme economice grave, cu cresteri limitate sau fara cresteri, cu somaj in urcare si cu o continuare a crizei datoriilor suverane - Grecia, Irlanda si Portugalia", se arata in raportul RICS.
 
Pe ansamblu, sondajul releva o cerere a chiriasilor in crestere pentru urmatorul trimestru, pe 13 din 18 tari luate in considerare, asteptarile cele mai optimiste in acest sens, dar si de evolutia chiriilor, fiind legate de Rusia.
 
Companiile au cele mai bune asteptari privind evolutia valorii activelor imobiliare din Cehia si Polonia. In ceea ce priveste, activitatea de investitii, primele doua locuri sunt ocupate de Scandinavia si Polonia, iar la capitolul evolutia cererii chiriasilor, Rusia si Polonia. In Ungaria, previziunile companiilor sunt optimiste la toate cele patru capitole, respectiv evolutia chiriilor, a valorii activelor, activitatea de investitii si cererea chiriasilor.
 
Potrivit datelor companiilor imobiliare, piata romaneasca nu a mai evoluat spectaculos in ultimul an in ceea ce priveste chiriile sau randamentele activelor imobiliare, indicatori care s-au depreciat puternic incepand cu sfarsitul anului 2008.
 
Sursa: Zf.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

LEMET investeste 1,1 milioane lei intr-un magazin LEMS in Piatra Neamt LEMET investeste 1,1 milioane lei intr-un magazin LEMS in Piatra Neamt
Programul de reabilitare termica a fost modificat dupa sase ani Programul de reabilitare termica a fost modificat dupa sase ani
Cartierele din Capitala unde preturile apartamentelor au scazut cel mai mult Cartierele din Capitala unde preturile apartamentelor au scazut cel mai mult
Semn ca vine toamna Semn ca vine toamna
Un brad brazilian in centrul Bucurestiului Un brad brazilian in centrul Bucurestiului
Lucrarile de constructii in luna iunie au scazut cu 8,5% 2009, dar au crescut cu 16,6% fata de mai - 06 august 2010 Lucrarile de constructii in luna iunie au scazut cu 8,5% 2009, dar au crescut cu 16,6% fata de mai - 06 august 2010

Vezi mai multe articole