Imobiliarii se bat in oferte de creditare

17 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In goana dupa clienti, dezvoltatorii imobiliari incearca sa-si atraga simpatizanti oferind conditii de plata cat mai variate.
 
De obicei insa, aceste artificii, care par convenabile la inceput, urca semnificativ pretul odata cu platile finale, aproape la fel ca ofertele de credit cu avans zero.
 
Dezvoltatorii pentru segmentele mediu plus si lux mizeaza pe plata in transe. Adica 10-25% la inceput, odata cu semnarea precontractului, alte 25% dupa sase luni si tot asa pana la finalizare. Acest lucru ii poate pune in dificultate pe clientii care achizitioneaza locuintele prin credit ipotecar, acestia fiind in imposibilitatea de a plati transele intermediare.
 
O varianta din ce in ce mai intalnita este cea in doua etape. „In cazul a doua dintre proiectele noastre, conditiile standard de plata sunt 15% avans la precontract si 85% la contractul final“, spune Irina Petrescu, partener ESOP Consulting.
 
Pentru locuintele destinate clasei medii, varianta cel mai des practicata este 25% avans la precontract si restul, de 75%, la contractul final. Optiunile de plata in transe lunare sau de avans mai mic, de 10%, au fost destul de rare pana in prezent, caci dezvoltatorul se expune unui risc mai mare: „Clientul se poate razgandi mai usor inainte de semnarea contractului final sau clientul care nu are nici macar un 20-25% pentru avans s-ar putea sa nu poata obtine, in final, finantare“, sustine Irina Petrescu. Finantarile se pot obtine, de regula, de la aceeasi banca pe care se bazeaza si dezvoltatorul imobiliar. Un avans mic la precontract, de 5-10%, si intreaga suma sa fie platita la final este una dintre variantele adresate celor care nu dispun de cei 25%.
 
Avantajul cumparatorului: poate opta pentru finantare de la orice banca, fara a fi limitat la cea finantatoare. Dezavantajul este insa ca, de cele mai multe ori, aceasta optiune aduce cu sine o crestere a pretului. Pentru a evita acest lucru, singura solutie este sa platesti de prima data cat mai mult.
 
„Cel mai convenabil este sa dispui de toata suma odata sau cel putin de 90% din ea, pentru a putea negocia. Daca nu este cazul, e bine sa platesti la inceput cat mai mult si sa-ti ramana cat mai putin la sfarsit“, e de parere Calin Clinciu, director de dezvoltare la agentia Euroest.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Proprietarii care refuza consolidarea locuintelor pot fi evacuati fortat pe durata lucrarilor Proprietarii care refuza consolidarea locuintelor pot fi evacuati fortat pe durata lucrarilor
Chirias in propria casa - 09 Noiembrie 2009 Chirias in propria casa - 09 Noiembrie 2009
Pretul mediu de vanzare a unei locuinte noi in Bucuresti - 1.500 euro/mp, plus TVA Pretul mediu de vanzare a unei locuinte noi in Bucuresti - 1.500 euro/mp, plus TVA
Distribuitorii de gaze vor o noua majorare, de 10%, de la 1 octombrie Distribuitorii de gaze vor o noua majorare, de 10%, de la 1 octombrie
Conduceti firma de acasa Conduceti firma de acasa
Boc sustine ca autoritatile romane se preocupa sa ofere siguranta romanilor din Italia - 21 Februarie 2009 Boc sustine ca autoritatile romane se preocupa sa ofere siguranta romanilor din Italia - 21 Februarie 2009

Vezi mai multe articole