on

Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura

02 septembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locuintele moderne includ sisteme avansate de asigurare a necesarului de apa calda, incalzire, ventilatie si climatizare, echipamente proiectate la cele mai inalte standarde pentru a asigura o eficienta ridicata, o instalare cat mai usoara - cu minim de efort din partea instalatorului (traducem acest aspect prin acel principiu prin care instalatorul sa nu poata face greseli in instalare datorita modului de proiectare si realizare a echipamentelor, dar si prin elemente de conectivitate rapida care sa permita un timp de instalare redus, pastrand sau ridicand calitatea executiei), dar si un minim de lucrari de revizie si intretinere pe toata durata de viata a echipamentelor.

Cu totii suntem interesati de energia verde, de solutii care sa minimizeze costurile pentru producerea si asigurarea unui climat sanatos si confortabil in interiorul locuintelor noastre.

Despre instalarea unor sisteme complexe pentru producerea apei calde prin sisteme solare si despre sisteme performante oferite de Hoval am discutat si in alte articole publicate pe Misiunea Casa. Unul din sistemele de acest tip este reprezentat de colectoare solare din gama UltraSol, o solutie flexibila ce permite instalarea atat pe orizontala, cat si pe verticala. Din punct de vedere al caracteristicilor constructive, acestea au o inaltime redusa si sunt prevazute cu un cadru ultra-subtire din aluminiu turnat si sticla solara antireflectanta. Prin urmare, imaginea va fi aceea a unui panou solar perfect pliat pe suprafata acoperisului, o prezenta discreta al carui singur element distinctiv va fi culoarea diferita fata de cea a acoperisului.

Este posibila includerea lor intr-un sistem complex de asigurare a apei calde si aportului pentru incalzire prin dimensionarea unui sistem adaptat nevoilor fiecarei locuinte si a stilului de viata individual. Specialistii Hoval ofera trei solutii complete, adaptate acestor nevoie si ele poarta nume relevante din punct de vedere al eficientei energetice si impactului energiei regenerabile utilizate: solutiile Green, Blue si Cool Green. Acestea solutii cuprind cazane in condensatie pe gaz UltraGas, panouri solare Ultrasol, boilere bivalente MultiVal, pompe de caldura Thermalia sau Belaria si sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura HomeVent.

Toate acestea sunt echipamente performante ce asigura o eficienta ridicata, dar ca orice echipament, dupa instalare va fi nevoie sa avem in vedere asigurarea unui minim de lucrari de intretinere, asa numitele revizii tehnice. Mai mult decat atat, trebuie respectate si intervalele de revizie recomandate de producator. Cu alte cuvinte, periodicitatea reviziilor ne asigura ca avem un echipament care functioneaza corect si in parametrii proiectati, fiind in avantajul beneficiarului care a investit in acel echipament si care isi doreste sa il utilizeze pe o perioada cat mai mare de timp, recuperand costurile investitiei prin consumuri reduse si confort ridicat.

Prin urmare, chiar daca echipamentul tehnologic nu functioneaza intotdeauna asa cum ne-am dori, putem influenta pozitiv modul in care acesta functioneaza daca suntem proactivi. Putem minimiza considerabil sansa de aparitie a notificarilor de avarie din anotimpul rece prin planificarea unei interventii de mentenanta a echipamentului inainte de schimbarea sezonului.

Conform statisticilor, circa 70% din solicitarile urgente se datoreaza unei mentenante neefectuate la timp. Hoval recomanda ca pentru sistemele de incalzire sa se efectueze o revizie o data pe an (de preferat inainte de intrarea in sezonul de incalzire care debuteaza cu scaderea temperaturii medii exterioare sub 15 grade), iar pentru ventilatia rezidentiala schimbarea filtrelor de cel putin doua ori pe an, acest lucru variaza insa si in functie de particulele prezente in aerul din zona in care locuiti si perioada de utilizare a sistemului.

La echipamentele de incalzire se executa anumite verificari punctuale ce au in vedere buna functionare a elementele de siguranta ale cazanului, dar si a celorlalte elemente auxiliare cum sunt pompele de circulatie, filtrele de impuritati, etanseitatea sistemului de gaze naturale, tensiunea de alimentare, calitatea apei din instalatie. De altfel, curatarea sifonului de condens este foarte importanta, in caz contrar se poate ajunge la colmatarea acestuia, iar centrala va intra in avarie.

Politica Hoval tinde catre un confort maxim si un consum cat mai redus, de aceea curatarea si improspatarea aparatelor duce la scaderea consumului de combustibil. De exemplu, daca in camera de ardere se acumuleaza reziduuri excesive, acestea duc la cresterea consumului de combustibil deoarece schimbul termic nu se mai realizeaza corect. Totodata, dupa acesti pasi, echipamentul este verificat in regim de service la capacitate minima si maxima, masurandu-se noxele, fiind refacute reglajele si realizandu-se parametrizarea conform standardelor in vigoare.

Pentru sistemele ce functioneaza cu adaptarea constanta la temperatura exterioara este necesara verificarea senzorul exterior de temperatura si setarea corecta a curbei de incalzire, creata dupa preferintele clientului. Departamentul de service al companiei Hoval tine cont de eficienta energetica si de ecologizarea mediului inconjurator, de aceea incepand cu anul 2018, s-a introdus sistemul online de etichetare si rapoarte de intretinere digitale in urma reparatiilor sau a reviziilor. Clientii primesc exclusiv online rapoarte cu eficienta echipamentelor pe care le detin, piesele inlocuite, rapoarte de verificari, note explicative etc.

Existenta unui sistem de ventilatie presupune ca ne dorim un climat sanatos la interior, un aer fresh, curat si fara impuritati mecanice sau bacterii daunatoare sanatatii. Pentru a obtine acest lucru, reviziile echipamentelor de ventilatie (ventilatie rezidentiala sau industriala) sunt foarte importante deoarece colmatarea filtrelor de aer poate duce la un consum marit de energie electrica si, de asemenea, la intrarea in avarie a sistemului, ceea ce inseamna un disconfort crescut pentru beneficiar. In urma reviziilor se verifica si sistemele de siguranta ale instalatiei: interconectarea cu centrala antiincendiu, deoarece in momentul in care s-ar declansa incendiul, este imperativ ca sistemul de ventilatie sa intre in stand-by pentru a nu intretine arderea. Se mai verifica si sistemul de incalzire-racire al echipamentului, clapetele de aer proaspat si de bypass, care in cazul functionarii defectuoase duc la marirea considerabila a consumului. Motoarele ventilatoarelor sunt de asemenea inspectate si masurate electric pentru a se vedea daca se afla in parametrii optimi de functionare; conexiunea la internet a sistemului este de asemenea importanta pentru a se realiza monitorizarea permanenta si vizualizarea eventualelor probleme sau avarii ale sistemului pentru remedierea cat mai rapida a problemelor survenite.

Scopul ventilatiei rezidentiale este de a asigura un mediu sanatos, fara alergeni, cat si o umiditate optima pentru intreaga familie. Acest scop se pierde insa daca filtrele nu sunt schimbate la timp.

Pentru pompele de caldura (cum ar fi Thermalia sau Belaria) este necesara o verificare de rutina care sa poata depista eventuale functionari defectuoase ale pompei, in acest sens se inspecteaza urmatoarele: schimbatoarele de caldura, atat pentru unitatea interioara, cat si pentru cea exterioara (in cazul pompelor aer-apa). De asemenea, se verifica agentul frigorific din instalatie prin inspectarea presiunilor de lucru, cat si a temperaturii agentului frigorific. In cazul in care schimbatoarele de caldura nu sunt verificate si curatate acestea pot duce la cresterea dramatica a consumului de energie si pot provoca avarii ale sistemului frigorific prin actionarea sistemelor de siguranta de inalta presiune care nu pot fi resetate decat prin interventia personalului de service autorizat. Lucrul instalatiei la presiuni inalte poate cauza deteriorari ale compresorului frigorific, ceea ce presupune costuri ridicate de reparatie si necesitatea inlocuirii unor piese ale echipamentului.

 

Sistemul de panouri solare presupune o intretinere minima avand ca principal scop prelungirea functionalitatii panourilor solare, mentinerea eficientei si sigurantei in exploatare. Ele pot fi supuse unor lucrari de revizie ce presupun operatiuni de verificare a modului de fixare pe acoperis si a etanseitatii intregului circuit solar ce se afla sub o presiune de 2-3 bar, verificarea elementelor de siguranta (supape, vas de expansiune, robinete de izolare) dar si a pompei de circulatie. Sticla panourilor solare plane trebuie curatata de cate ori este nevoie (cel putin o data pe an) pentru a indeparta mizeria acumulata pe suprafata lor (praf, depuneri de materii solide etc.). Concentratia antigelului este obligatorie pentru a asigura functionarea optima pe toata perioada anului (mai ales iarna cand trebuie sa reziste la temperaturi de -20˚C... - 30˚C. La un interval recomandat de 5 ani se va schimba solutia antigel.

Boilerele sunt prevazute cu un sistem de protectie cunoscut sub denumirea anod de magneziu. Acesta are rolul de a realiza o protectie electrochimica la coroziune si va avea o eficienta ce depinde de calitatea apei utilizate, temperatura apei cat si consumul de apa. Verificarea starii anodului de magneziu este obligatorie la fiecare 2 ani dupa punerea in functiune.

Dupa cum se poate observa, mentenanta (revizia) regulata a tuturor sistemelor, fie ca vorbim de ventilatie, centrale termice in condensatie sau pompe de caldura, duce la costuri reduse de exploatare, siguranta crescuta si garanteaza sanatatea sistemului si confortul familiei. Aceste tipuri de lucrari periodice trebuie executate de specialisti pentru ca discutam de echipamente complexe de producere a agentului termic, apei calde sau ventilatiei. Este recomandat sa se opteze pentru diverse pachete de servicii in baza unui contract (servicii de intretinere, autorizari de functionare, revizii la cerere, interventii punctuale). Aceste servicii vin fie in format standard, fie ca pachete premium (incluzand revizii anuale si interventii rapide in 48 de ore).

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Incalzire electrica prin pardoseala – Demontarea unor mituri si impresii negative Incalzire electrica prin pardoseala – Demontarea unor mituri si impresii negative
Cum pregatim instalatiile din casa pentru sosirea iernii Cum pregatim instalatiile din casa pentru sosirea iernii
Iata de ce merita sa schimbi cazanul pe lemne cu o pompa de caldura electrica Iata de ce merita sa schimbi cazanul pe lemne cu o pompa de caldura electrica
Cum poti reduce costurile cu incalzirea si apa calda pentru casa ta (cazan in condensatie UltraGas + panourile solare UltraSol) Cum poti reduce costurile cu incalzirea si apa calda pentru casa ta (cazan in condensatie UltraGas + panourile solare UltraSol)
Sistemul de cos de fum HOCH pune siguranta casei tale pe primul loc! Sistemul de cos de fum HOCH pune siguranta casei tale pe primul loc!
Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante? Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante?

Vezi mai multe articole