Decizia asupra soluției de hidroizolare a unei clădiri este luată de către echipa de proiectare, care este formată din mai mulți specialiști, inclusiv inginerul structurist și arhitectul. Ambii au roluri importante în proiectare și construirea unei clădiri, și au responsabilități diferite în ceea ce privește hidroizolarea. Inginerul structurist este responsabil pentru proiectarea și analiza structurii clădirii, inclusiv a etanșării acesteia, el va determina necesitatea și tipul de hidroizolare necesar pentru a asigura integritatea structurii și a proteja acesta de umiditate. Arhitectul este responsabil pentru designul estetic al clădirii și va lua în considerare aspectele estetice și funcționale ale soluției de hidroizolare propuse de inginerul structurist. Este important ca echipa de proiectare să lucreze împreună pentru a determina soluția de hidroizolare optimă, care să îndeplinească atât cerințele structurale, cât și pe cele estetice și funcționale ale clădirii.
În articolul propus astăzi de specialiștii în impermeabilizarea betonului prin tratamente chimice de la REXIMACO, avem plăcerea de a vă prezenta o nouă concepție care și-a câștigat locul în activitatea de hidroizolare a infrastructurilor din beton armat, a elementelor din beton turnat suprateran expuse la intemperii și care se dorește a fi hidroizolate.
Chimia în ajutorul structurilor de beton
Urmărind o cale complet nouă, XYPEX a dezvoltat o tehnologie unică, care încorporează caracteristicile naturale și proprietățile chimice ale compușilor betonului. Folosind apa ca mediu de reacție, substanțele chimice proprii ale pachetului de reactivi XYPEX reacționează cu produsele secundare naturale ale hidratării cimentului (hidroxid de calciu, structuri de cristalohidrați, săruri minerale, oxizi de minerale și particule de ciment nehidratate și parțial hidratate), formând o structură cristalină nonsolubilă în pori și alte goluri din beton.
Principial, procesul de cristalizare al produselor XYPEX diferă de alte produse existente pe piață prin faptul că pachetul de reactivi care conține un catalizator specific, generează în prezența apei și a produselor de hidratare rezultate în urma prizei cimentului din beton, formațiuni dentritice, filiforme, aciculare de cristalohidrați ( C-S-H ) modificați care se dezvoltă în porii și microfisurile betonului până când nu mai are apa ca mediu de reacție.
Dacă reactivii nu sunt consumați în această primă fază, rămân activi în masa betonului și procesul se reia la apariția din diferite cauze a apei.
Se pot impermeabiliza atât elemente de beton vechi cât și beton nou turnat. La beton vechi se verifică bazicitatea acestuia, gradul de degradare, sau eventual prezența reacției alcalii agregate ( dacă este cazul ), dar în general, soluțiile tehnice sunt stabilite pentru fiecare caz în parte.
Pe lângă scopul pentru care sunt utilizate, produsele XYPEX conferă proprietăți deosebite de rezistență la coroziune a betonului față de agresiunea oricărei soluții chimice într-o limită de pH de 3 – 11 contact permanent, excepție face contactul cu acidul fluorhidric și a derivaților săi unde sunt alte cerințe de protecție la coroziune a betonului.
În foto alăturat se observă cum se dezvoltă procesul de cristalizare XYPEX în beton, proces surprins la microscop electronic la o rată de mărire de 500x și 1000x.
În general, sunt două procedee de tratare a betonului, după modul de aplicare, respectiv aditivarea betonului sau tratamentul post turnare pe structuri existente.
ADITIVAREA BETONULUI CU XYPEX ADMIX C-1000NF
Este procedeul care aduce cele mai multe avantaje din punct de vedere economic și al timpului de execuție care se suprapune cu cel al programului de turnări, deoarece se elimină manoperă și implicit se elimină eroarea umană la execuție.
Procedeul poate fi aplicat la stația centralizată de betoane sau prin aditivare la șantier direct în automalaxorul care vine cu beton în șantier. Sunt Proceduri pentru fiecare caz în parte.
Datorită eficienței și a randamentului de formare de cristalohidrați prin porii, tubațiile și canaliculele ce constituie permeabilitatea betonului, producătorul XYPEX CHEMICAL CORPORATION Ltd face precizarea că elementele de radier cu grosimi mari nu se vor aditiva decât parțial, la partea superioară, dacă nu este în contact cu ape agresive sau, parțial la partea inferioară a radierului, dacă acesta va intra în contact cu ape agresive. Grosimea ce se aditivează la aceste elemente structurale este situată între 25 – 40 cm din grosimea totală ( Fig 3 ). Astfel se realizează și o importantă economie.
Cu toate acestea, în timp procesul de cristalizare continuă în masa betonului extinzându-se și pe zonele fără aditiv până la consumarea totală a reactivilor. Timpul necesar desăvârșiri acestui proces este mare din păcate dar va conferi structurii o protecție suplimentară.
Mai mult, datorită trasorului înglobat în masa aditivului se poate verifica oricând prezența aditivului într-un beton utilizând instrumente optice speciale. Acest fapt permite diriginților de șantier și reprezentanților firmelor de consultanță să solicite verificări în orice punct al construcției, fără a mai fi necesare extrageri de carote sau alte procedee de verificare.
Această tehnologie prezintă avantaje ce trebuie menționate, astfel :
- Se elimină timpul alocat hidroizolației din graficul de lucrări ceea ce duce la reducerea timpului de execuție, în cazul aditivării cu XYPEX ADMIX C-1000NF
- Tratarea betonului pentru impermeabilizare prin cristalizare cu produse XYPEX are o durată de viață egală cu a elementului tratat.
- Tratamentul nu poate fi zgâriat, înțepat sau desprins de structură deoarece devine parte integrantă din masa elementului de beton turnat.
- Toate aceste tratamente nu trebuie protejate în niciun fel, deoarece vor fi parte integrantă din masa betonului indiferent de soluția tehnică aplicată ( aditivare cu XYPEX ADMIX C-1000NF sau tratament post turnare cu XYPEX CONCENTRATE)
Fig. 3 Exemplu aditivare la partea superioară a radierului cu grosime mare, respectiv la partea inferioară a acestuia
TRATAREA BETONULUI VECHI CU XYPEX CONCENTRATE
Betonul vechi poate fi impermeabilizat în masă prin tratarea cu produsul XYPEX CONCENTRATE care asigură o impermeabilizare în profunzimea betonului de cca 30 cm dela fața de aplicare după cca 130 zile. De remarcat că în primele zile după tratament se cedează reactivii betonului suport și încep reacțiile de cristalizare realizându-se în prima săptămână o grosime de cca 10 cm. Datorită catalizatorului de reacție pachetul de reactivi este „împins” în beton prin golurile pe care circulă apa chiar și în prezența unui gradient de presiune din sens invers. Din acest motiv, nu contează fața pe care se aplică acest tratament.
Produsele XYPEX așa cum s-a menționat conține reactivi de cristalizare foarte stabili în timp și fapt demn de menționat, conferă betonului multe alte proprietăți, astfel:
1. Crește substanțial randametul de hidratare al cimentului din beton deoarece reacțiile de hidratare sunt puternic stimulate de prezența catalizatorului de cristalizare din amestecul de reactivi XYPEX. În acest sens teste de laborator au arătat că acolo unde se utilizează, la aditivare un procent indicat de aditiv XYPEX se obține o creștere a proprietăților mecanice ce variază între 4% și 12% funcție de rețetă.
2. Închide pori și microfisuri cu deschideri de maxim 0,4 mm. Desigur că în condiții de șantier dimensiunea microfisurilor sau existența unor defecte de turnare cu deschideri mai mari de 0,4 mm, vor impune intervenții suplimentare.
3. Durata destul de mare de timp în ceea ce privește dezvoltarea sistemului cristalin XYPEX la capacitatea sa maximă, maximul de impermeabilitate este atins după cca 90 – 100 de zile, face ca efectul complet să nu fie ilustrat prin testare. Testarea pentru impermeabilitate, conform procedurilor de laborator, se face la 28 -30 de zile dela turnare, pe cuburi de probă prelevate în șantier. Acestă viteză de reacție este un beneficiu de necontestat pentru structură prin capacitatea de a mări volumul de beton impermeabilizat pe seama unui singur tratament.
4. Un avantaj deosebit al vitezei reduse de reacție de cristalizare, face ca betonul tratat să beneficieze de cristalizarea XYPEX în microfisurile acestuia ce se formează în primele 100 de zile dela turnarea elementului de beton armat
5. Odată aditivat, betonul capătă proprietăți de rezistență la coroziune ceea ce conduce la economii importante privind protejarea acestuia la structurile care intră în contact cu medii agresive. Sigur că aceste tratamente nu reprezintă un ”panaceu universal”. Cu toate acestea produsele XYPEX asigură o rezistență la coroziune situată în limite de pH de 3 – 11 contact permanent față de toți compușii chimici organici și anorganici mai puțin în prezența Acidului Fluorhidric și derivați anorganici ai acestuia. De asemenea este de reținut că testele de permeabilitate la produse petroliere au arătat o rezistență la penetrare ridicată ceea ce face ca să fie utilizate ca impermeabilizant al betonului față de produsele petroliere precum benzine, motorine, uleiuri de transformator, etileni glicoli, etc.
6. Nu în ultimul rând este de reținut durata de viață a unui astfel de tratament al betonului cu produse XYPEX. Datorită stabilității excepționale a sistemului cristalin, precum și a rezistenței la atacul chimic al apelor freatice bogate în elemente ce generează coroziune armăturilor și a betonului, aplicațiile cu produse XYPEX sunt recomandate ca unică aplicație în viața unei structuri.
Este de menționat că toate caracteristicile menționate sunt verificate și evidențiate în numeroase teste de laborator.
Mai multe informații, pentru cei interesați pe site-urile: www.reximaco.ro , www.xypex-romania.ro sau pe site-ul producatorului, www.xypex.com
Comentarii
Nu exista comentarii.