Corpurile de iluminat sunt acele detalii care va transforma gradina intr-o lume de vis dupa lasarea intunericului. Fiecare seara petrecuta cu prietenii sau familia in curtea casei contribuie la o stare de relaxare si buna dispozitie. Detaliile fac diferenta si in cele mai multe cazuri schimba radical imaginea de ansamblu la exterior.
Inca din faza de proiect, o gradina trebuie privita ca un tot unitar, fiecare element fiind pozitionat in armonie cu restul elementelor structurale, de la flori si diverse soiuri de plante sau arbusti, pana la pomi fructiferi, mobilier pentru exterior, zone de pavaj si piscine. Oricare dintre ele pot fi puse in valoare cu ajutorul luminii decorative. Lumina directa este recomandata de specialisti pentru arbori, fantani, piscine sau peretii casei. In zonele in care doriti sa creati o atmosfera romantica si intima, cea mai potrivita este lumina indirecta care poate fi obtinuta prin folosirea unor corpuri de iluminat ce dispun de o suprafata reflectanta.
Puteti pune in valoare treptele de la intrare sau poteca din gradina, cu o lumina indirecta si discreta, indreptata spre sol, care sa nu deranjeze. Tot in acest scop puteti plasa corpuri de iluminat tip proiector incastrate in sol, pe mijlocul sau pe marginea aleii, corpuri de iluminat tip felinar sau pitici de gradina, dintre care unele alimentate solar sau cu tehnologie LED. Insa, pentru o iluminare optima pe timp de noapte a iazurilor, aleilor, fantanilor arteziene, obiectelor de arta, precum si pentru punerea in valoare a exemplarelor vegetale deosebite, aveti nevoie de un proiect bine definit. Un arhitect peisagist cu siguranta va poate invata cum sa speculati efectele luminii. Ganditi totul ca la teatru si faceti o mica demonstratie cu cateva lanterne de putere mare pentru a va putea face o idee asupra zonelor in care trebuie sa plasati corpuri de iluminat, forma lor si care este intensitatea optima. Puteti crea umbre, prim-planuri pentru scoarta crapata a unui arbore batran sau accente pe un ansamblu de ramuri si flori din gradina.
Un alt aspect important este pastrarea si in cazul corpurilor de iluminat a stilului arhitectural pe care l-ati ales pentru casa. Orice abatere oricat ar fi de mica va poate transforma gradina intr-o amenajarea nefericita. Instalarea unui sistem de iluminat este o operatiune complicata, de aceea ar fi bine sa apelezi si la serviciile unui electrician. Daca nu ati gandit inca de la bun inceput un sistem de iluminat pentru gradina, luati in calcul faptul ca gazonul va fi distrus pentru pe traseul cablurilor de alimentare cu energie electrica, pentru ca acestea trebuie ingropate.
Daca va aflati inca in stadiul de amenajare, incercati sa masurati suprafata fiecarei zone si sa schitati o scurta descriere despre destinatia ei, astfel incat specialistul sa inteleaga si sa va ajute sa alegeti sursa de lumina potrivita. Stabiliti un buget pentru achizitionarea corpurilor de iluminat pentru intreaga suprafata a gradinii si incercati sa calculati consumul lunar de energie electrica al acestora. Este important sa nu luati in calcul doar designul ci si faptul ca mai multe corpuri de iluminat inseamna costuri de intretinere mai mari.
In acest sens, va puteti orienta catre corpurile de iluminat moderne care folosesc tehnologie LED, iar consumul redus de 0,3W pana la 1,3W si durata de viata foarte indelungata de pana la 50.000 de ore de functionare amortizeaza in timp investitia. Aceasta tehnologie revolutionara permite astazi incastrarea in pavaj sau pereti a corpurilor de iluminat, oferind posibilitati infinite de amenajare. Daca doriti solutii rapide si ieftine pentru iluminatul gradinii, alegeti gama lampilor de gradina cu energie solara care nu necesita interventia unui specialist la instalare sau costuri pentru exploatare. Unele pot pluti pe un iaz, altele pot fi suspendate de ramurile unor arbori sau incastrate in pamant aproape de poteci, scari sau alte elemente ale gradinii. Indiferent de dimensiunea lor, toate absorb energia razelor solare in timpul zilei si apoi lumineaza gradina pe timp de noapte cu costuri zero.
Pentru mai multa lumina in gradina poti achizitiona unul sau mai multi stalpi de iluminare. Nu uita sa ii alegi in functie de materialul din care sunt confectionati, acestia trebuie sa faca fata conditiilor exterioare, cum ar umezeala si razele soarelui, dar si in functie de tipul de energie folosita (electrica, solara sau pe baterii), dar si in functie de tipul sursei de lumina.
Comentarii
Nu exista comentarii.