on

Importanta sunetului in 2020: Cum ne-a ajutat muzica sa ramanem optimisti intr-un an dificil

29 ianuarie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Oricine ai fi si oriunde ai locui, 2020 a fost, fara indoiala, un an definit de schimbari si de incertitudine. Totusi, pe masura ce incepe un nou an, este important sa sarbatorim rezistenta colectiva, creativitatea si optimismul care au inflorit in 2020, in ciuda provocarilor pe care le-am infruntat.

 

In ultimele luni, pentru multi dintre noi, muzica a jucat un rol major in mentinerea optimismului si a bunastarii. Indiferent de ocupatie, de statutul social sau de orasul in care traim, 2020 a fost un an care, poate chiar fara sa stim ca avem nevoie, ne-a oferit mai mult timp pentru a reflecta asupra a ceea ce este important pentru noi, asupra lucrurilor pe care le pretuim si a oamenilor pe care ii apreciem cel mai mult in viata. Si ce poate fi mai potrivit decat playlist-ul tau preferat pentru a medita asupra acestui aspect? 

 

Pornind de la conexiunea dintre muzica si bunastarea noastra, un studiu comandat de echipele Sonos din intreaga Europa a generat o imagine mult mai optimista asupra anului 2020 decat s-ar fi asteptat multi dintre noi in 2020, alimentata de energia colectiva si de conexiunea pe care muzica o genereaza.

 

Cum ne-a tinut muzica impreuna: A ramane conectati inseamna totul

 

Muzica nu este prezenta doar la petreceri, iar Profesorul Hauke Egermann – cercetator in cadrul Universitatii din York, care studiaza efectele sunetului asupra corpului uman, spune ca muzica a fost un instrument de care oamenii s-au bucurat pentru a putea trece mai usor peste un an dificil: „Muzica genereaza experiente care sunt adecvate situatiei actuale, dar care sunt conectate cu experientele noastre anterioare, din alte vremuri de care ne-ar putea fi dor in aceste momente. Am facut cateva cercetari in timpul primei perioade de carantina din Anglia, in primavara, in legatura cu modul in care ascultarea muzicii care ne induce o stare nostalgica este asociata cu o bunastare sporita: utilizarea muzicii ca instrument ajuta oamenii sa se simta bine si sa faca fata situatiei prin care trec.

 

Acest studiu comandat de Sonos in majoritatea tarilor europene arata ca patru din cinci persoane sunt de acord ca muzica joaca un rol important in mentinerea bunastarii mentale. In 2020, si in Romania, a aparut o anumita tendinta de a investi mai mult in echipamente precum boxe sau casti, care subliniaza importanta crescuta a experientei de ascultare – la locul de munca sau in scopuri de divertisment.

 

Sarbatorile si intalnirile s-au mutat in mediul online, inclusiv in tara noastra, iar multe companii au organizat petreceri de Craciun sau teambuilding-uri online, unde angajatii au putut asculta muzica si au putut dansa, in confortul propriei case, dar fiind totusi conectati cu echipele lor. 

Nevoia oamenilor de a petrece timpul impreuna nu este una neasteptata, spune cercetatorul Athina Karatzogianni: „Este in natura umana sa generam amintiri care sa marcheze momentele importante. Daca fiecare zi este la fel ca toate celelalte, oamenii isi pierd motivatia de a dori sa traiasca pentru urmatorul eveniment. O parte din experienta umana este despre recompensarea personala, celebrand realizarile”, spune Athina.

 

Acesta este si unul dintre motivele pentru care oamenii au inceput sa pretuiasca mai mult calitatea experientelor lor de auditie. Bella DePaulo, psiholog social la Universitatea din California si autoarea cartii „How We Live Now”, subliniaza faptul ca, intr-un an in care multi dintre noi am lucrat de acasa luni de zile, este din ce in ce mai important ca spatiile noastre personale sa fie confortabile, placute si revigorante. Identificarea coloanei sonore potrivite este o parte importanta a acestui lucru, spune ea.

 

Profesorul Hauke Egermann este de acord ca sunetul este un element din ce in ce mai important al modului in care ne raportam la locuintele noastre si, prin extensie, pe noi insine, si ca modul in care ascultam s-a schimbat in anul ce tocmai a trecut. „Functionalitatea generala a muzicii s-a schimbat in 2020,” spune el. „Daca te gandesti la scenarii tipice de ascultare a muzicii, unele dintre ele nu se mai aplica la modul real:  drumul catre serviciu, petrecerile cu un numar mai mare de persoane. Deci, va fi un alt tip de ascultare, unul mult mai personal.

 

Si daca modul in care ascultam a devenit mai important, la fel s-a intamplat si cu echipamentele pe care le folosim pentru aceasta activitate, 52% dintre oameni spunand ca apreciaza calitatea sunetului. „Muzica face parte din viata noastra de zi cu zi intr-o proportie mult mai mare” spune DePaulo. „Asadar, daca o puteti face, merita sa investiti intr-o experienta de calitate superioara. Pentru ca nu este doar ceva de care va folositi in drumul catre serviciu si inapoi, ci este acolo tot timpul. Este casa ta”. 

 

Familia si sanatatea sunt prioritare in 2021

 

2021 va fi diferit in multe aspecte pentru multi oameni. Sapte din zece (70%) adulti cred principalele preocupari trebuie sa fie acelea de a ne mentine sanatosi, fericiti, de a-i ajuta pe cei din jur si de a petrece timp cu familia si prietenii apropiati. Acest lucru pare a fi adevarat, intrucat  61% dintre persoane astepta cu nerabdare sa petreaca mai mult timp cu cei dragi in comparatie cu anii precedenti, in timp de 57% cred ca 2020 a fost lipsit de distractie asa ca in 2021 pun pe primul bucuria si cred ca acesta va fi anul in care se vor bucura cu adevarat de fiecare lucru. Mai mult, 82% dintre europeni considera ca isi vor aprecia casele mai mult in anul 2021. 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fara bani si fara norme, proiectul Prima Casa e o nebuloasa - 01 Iunie 2009 Fara bani si fara norme, proiectul Prima Casa e o nebuloasa - 01 Iunie 2009
Viitorul constructiilor si tendinte in amenajari la Construct-Ambient Expo 2019 Viitorul constructiilor si tendinte in amenajari la Construct-Ambient Expo 2019
Saint-Gobain Romania se implica in proiectul BIG BUILD 2019, realizat in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania Saint-Gobain Romania se implica in proiectul BIG BUILD 2019, realizat in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania
Saint-Gobain Rigips lanseaza inovatia HABITO in Romania Saint-Gobain Rigips lanseaza inovatia HABITO in Romania
Mansardarea reduce cu pana la jumatate cheltuielile la intretinere Mansardarea reduce cu pana la jumatate cheltuielile la intretinere
Cea mai ieftina varianta pentru o camera in plus Cea mai ieftina varianta pentru o camera in plus

Vezi mai multe articole