Impozit de 2% pe tranzactiile imobiliare si de 3% pe cladirile firmelor, de la 1 ianuarie

02 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De la 1 ianuarie 2007, impozitul pe cladirile apartinand persoanelor juridice se va majora pana la 3%, in timp ce tranzactiile imobiliare vor fi taxate cu 2% din valoarea declarata. Specialistii avertizeaza ca aceste masuri nu vor avea efectul scontat asupra bugetului, ba, din contra, va genera cresterea fenomenului evazionist.
 
Cresc preturile, scade competitivitatea
Propunerea Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a da posibilitatea autoritatilor locale sa majoreze impozitul pe cladirile apartinand firmelor, inclusiv pe halele si spatiile de productie, pana la 3%, nu este vazuta cu ochi buni de specialisti, care atrag atentia ca nu numai ca nu se vor strange mai multi bani la buget, ci poate duce la relocarea unor fabrici, dupa ce investitorii vor alege alte tari pentru afacerile lor. „Majorarea acestui impozit se va vedea in costuri, cu efect asupra pretului de vanzare si a inflatiei. In plus, aceasta va afecta si competitivitatea produselor romanesti. Este un dezastru de la care numai intelepciunea autoritatilor locale poate salva“, ne-a declarat Gabriel Biris, avocat la casa de avocatura Salans. In acest moment, impozitul pe cladirile apartinand firmelor este cuprins intre 0,5 si 1%, raportat la valoarea de inventar, iar Finantele vor sa dea posibilitatea majorarii acestora pana la 2%, cu posibilitatea cresterii cu inca 50% din nivelul maxim, adica pana la 3%.
 
Evaziunea fiscala, impulsionata
„Asistam la o discrepanta uriasa intre modul de impozitare a cladirilor din proprietatea persoanelor fizice si cele ce apartin persoanelor juridice, care platesc un impozit mai mare de 120 de ori fata de persoanele fizice“, mai spune Biris. El considera ca majorarea impozitului pana la 3% va determina transferarea proprietatilor catre persoanele fizice si constructia de noi spatii tot pe numele persoanelor fizice, ceea ce in final este o forma de evaziune fiscala a firmelor, obligate la acest demers pentru a plati mai putin.
Si impozitul de 2% asupra valorii tranzactiei va avea drept consecinta cresterea evaziunii fiscale, considera analistul imobiliar Radu Zilisteanu. „Aceasta masura nu va face altceva decat sa impinga lumea spre evaziune. In actualul sistem, vanzatorul si cumparatorul, avand interese contrare, declarau pana la urma suma reala. Ministerul Finantelor nu face o treaba buna cu aceasta masura si ar fi de notat ca nu a consultat nici o organizatie profesionala la elaborarea acestor modificari“.
 
Impozit de 16% pe veniturile agricole
Pentru a creste ponderea veniturilor in PIB, autoritatile au in vedere majorarea impozitelor pe proprietati, a redeventelor precum si largirea bazei de impozitare. La acest ultim capitol, cele mai vizate sunt veniturile obtinute din valorificarea productiei agricole. „Faptul ca nu taxam agricultura este cea mai mare anomalie“, declara recent ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
„Am fost sesizati ca cei care au luat terenuri in arenda livreaza cantitati imense de produse agricole si nu pentru consumul individual“, declara surse din MFP. Astfel, se are in vedere impozitarea, de la 1 ianuarie 2007, cu 16% a veniturilor obtinute de producatorii agricoli care tin evidente contabile, ceea ce presupune si deducerea cheltuielilor sau cu 2% a valorii obtinute la livrarea marfii. Nu trebuie uitate nici taxele de mediu, care vor creste pana la nivelul celor practicate in UE, ceea ce ar insemna in unele cazuri o majorare de zeci de ori.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Repartitie ANL: Repartitie ANL: "Eu votez pentru copilul tau, tu pentru al meu"
Vile pe bani publici, in Satul Francez Vile pe bani publici, in Satul Francez
Samsarii imobiliari, in pierdere. Preturile locuintelor coboara tot mai jos - 05 Februarie 2009 Samsarii imobiliari, in pierdere. Preturile locuintelor coboara tot mai jos - 05 Februarie 2009
Incalzire in pardoseala fabricata la Galati Incalzire in pardoseala fabricata la Galati
Chiriile din Bucuresti scad cu 1% pe luna Chiriile din Bucuresti scad cu 1% pe luna
Cei care refuza consolidarea imobilelor cu bulina - infractori Cei care refuza consolidarea imobilelor cu bulina - infractori

Vezi mai multe articole