Impozitul creste pretul proprietatii

12 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romania ofera oportunitati de afaceri imobiliare si prin gradul redus de impozitare a schimbului de proprietati. Belgia este tara europeana cu cea mai ridicata fiscalitate in domeniu.

Faptul ca nivelul de trai al romanilor a crescut nu mai este o noutate, iar acest lucru se observa si in preocuparea unora pentru achizitionarea de proprietati in zone recunoscute ca extrem de pitoresti. Astfel, romanii au inceput sa-i concureze pe britanici la achizitionarea de case in Bulgaria, iar cei cu venituri mari si foarte mari au fost molipsiti de febra cumparaturilor imobiliare in Grecia. Mai mult, in strainatate lucreaza, in prezent, oficial, circa doua milioane de romani care, incurajati de castigurile bune, pot sa se orienteze catre imobile atat din Romania, cat si din tarile unde sunt rezidenti. Agentiile imobiliare n-au pierdut oportunitatea. „Aveam deja multi clienti straini, in special din Spania, Irlanda, Israel si Grecia. In consecinta, ne-am gandit ca si romanii de acolo sa aiba informatii despre piata imobiliara de acasa. De aceea, am deschis birouri care sa promoveze oferta din Romania. Primele orase sunt Barcelona si Madrid. Vor urma in curand Dublin, Atena, Lisabona si Tel Aviv“, spune Cristina Rosca manager in cadrul agentiei imobiliare RealTime.

Dar unde este mai avantajos sa cumperi o proprietate, in Romania sau in strainatate? Exceptand pretul de cumparare diferit in fiecare tara, aici intervin si taxele impuse de statul respectiv, care se platesc prin intermediul birourilor notariale, plus, evident, comisioanele  intermediarilor. Conform unei analize realizate de compania imobiliara Nai Property Partners, in ceea ce priveste impozitarea unei tranzactii, statul roman este unul dintre cei mai ingaduitori „perceptori“ europeni, cu un nivel de taxare de maximum 3%, spre deosebire de tari precum Italia, unde firmele platesc un impozit de 20% din valoarea tranzactiei, iar persoanele fizice, 10%. In Grecia, impozitul este de 11%, iar in Ungaria gradul de taxare ajunge pana la 10%, in functie de vechimea si durata de detinere a proprietatii. Asadar, desi in tara vecina casele sunt, in unele cazuri, mai ieftine decat cele de pe piata romaneasca, impozitele aplicate ridica serios pretul, putand determina un eventual cumparator sa renunte la achizitie. In Bulgaria, desi unii experti nu sunt foarte convinsi de calitatea ofertei, preturile sunt mai mici decat la noi, iar impozitele se inscriu cam in aceiasi parametri ca in Romania.
Marea Britanie: preturi mari, taxe mici

Cel mai mic nivel de impozitare imobiliara este in Marea Britanie, tara ce reprezinta mai degraba o destinatie de afaceri. Aici, cei care achizitioneaza un imobil cu o valoare sub 500.000 de lire sterline (circa 750.000 de euro) nu platesc taxe, acestea fiind aplicate doar pentru sume mai mari si reprezentand 4% din valoarea tranzactiei.

Si Spania a devenit o tinta pentru romanii cu putere financiara, dornici sa aiba o resedinta de vacanta intr-o tara cu un potential turistic remarcabil. O investitie imobiliara in tara lui Cervantes si Real Madrid, pe langa preturile destul de mari cerute pentru un metru patrat construit (pot ajunge si la 5.000 de euro), implica si achitarea unor impozite catre stat de 7% din valoarea tranzactiei. Asta inseamna ca pentru o unitate locativa cumparata cu 300.000 de euro, se plateste un impozit de peste 21.000 de euro. Daca adaugam si valoarea comisioanelor pentru agentia imobiliara, care sunt de pana la 5%, descoperim ca achizitionarea unei astfel de proprietati inseamna deja achitarea in plus a aproape 40.000 de euro, si aceasta fara taxele notariale care, la fel ca in Romania, sunt la intelegerea partilor.

Surprinzator de ieftina este Turcia, unde taxarea unei tranzactii este de doar 1% din valoare, iar comisionul agentiei este de maximum 3%. O situatie asemanatoare gasim si in Danemarca. Administratia daneza retine, prin intermediul notarilor, un impozit de doar 0,6%, comisionul intermediarului fiind cuprins intre 1% si 3%. La celalalt capat al clasamentului de eficacitate a unei tranzactii imobiliare din punctul de vedere al sumelor ulterioare de plata, se afla Belgia unde impozitarea pentru un imobil nou este de 21%, iar cele vechi sunt taxate cu 12,5%.

Din datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici, in Romania, in primele sase luni ale acestui an, numarul tranzactiilor imobiliare inregistrate a fost de 227.235, de peste sapte ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Foarte important este si faptul ca o tranzactie imobiliara supusa impozitarii nu reprezinta doar o vanzare, ci este orice act prin care se transfera dreptul de proprietate asupra imobilelor (vanzare-cumparare, donatie, schimb, contract de intretinere etc).
 
Sursa: Capital 
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Dezastru termic Dezastru termic
Topul bancilor dupa doua luni de Topul bancilor dupa doua luni de "Prima casa" - 04 Septembrie 2009
Preturile terenurilor de pe Valea Prahovei s-au dublat in ultimul an Preturile terenurilor de pe Valea Prahovei s-au dublat in ultimul an
Presedintele unei asociatii de proprietari nu este subordonat comisiei de cenzori Presedintele unei asociatii de proprietari nu este subordonat comisiei de cenzori
Dezvoltatorii au inteles ca trebuie sa plece capul in fata clientilor - 10 septembrie 2010 Dezvoltatorii au inteles ca trebuie sa plece capul in fata clientilor - 10 septembrie 2010
Apartamentele din Bucuresti sunt de doua ori mai scumpe decat in Budapesta - 12 Februarie 2009 Apartamentele din Bucuresti sunt de doua ori mai scumpe decat in Budapesta - 12 Februarie 2009

Vezi mai multe articole