Gard cu casa pe fundal

Imprejmuire teren casa

28 martie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Achiziţionarea unui teren pentru ridicarea unei case sau pentru orice altă activitate ce se poate desfăşură pe acesta, rezidenţială sau industrială, impune ca la un moment dat să se realizeze împrejmuirea terenului, prin aceasta delimitând şi protejând spaţiul interior.

Dacă discutăm doar de aspectele legate de zona rezidenţială, împrejmuirea este perfect posibilă în orice moment al construcţiei casei însă existenţa gardului ar putea induce constrângeri în desfăşurarea lucrărilor, ne referim aici la spaţiul de acces pentru utilaje sau maşinile de aprovizionare. Din acest punct de vedere, cel puţin partea de gard de la stradă poate fi realizată intr-o etapă în care am terminat lucrările ce necesită spatii de acces mai mari, odată cu ridicarea casei la aşa numita fază „la roşu”. Dacă împrejmuirea nu este o prioritate, aceasta poate fi realizată şi ulterior iar pe perioada de construcţie se ridică un gard minimalist, doar cu rol de delimitare a şantierului şi asigurare a unei protecţii minimale, de exemplu o plasă de sârmă fixată provizoriu.

Din punct de vedere legal, împrejmuirea terenului este o activitate ce necesită obţinerea autorizaţiei de construire. Având în vedere că pentru aceasta autorizare a lucrărilor de împrejmuire sunt necesare o serie de acte ce implica costuri, este recomandată includerea lucrării în autorizaţia de construire a casei, clădirii.

Un aspect ce trebuie luat în calcul este poziţionarea gardului faţă de limita proprietăţii, pe fiecare latură a acesteia. Pentru amplasarea gardului pe limita de proprietate, adică pe terenul celor două proprietăţi învecinate, este necesar acordul scris al persoanelor implicate. În caz contrar, gardul se poate realiza pe terenul celui ce îl ridică, fără vreo altă constrângere. Dezavantajul este pierderea spaţiului generată de grosimea gardului (mai ales la zidurile zidite, groase) şi asigurarea unitară a costurilor. O bună vecinătate ar trebui să însemne participarea financiară şi asigurarea unei poziţionări corecte faţă de cele două corpuri de teren, dar acesta este numai atributul persoanelor proprietare.

Gardul realizat la frontul stradal poate fi influenţat de normele de urbanism locale, atât ca poziţionare cât şi ca tip constructiv. Prin documentele de autorizare este posibil să existe situaţia în care Primăria să impună retragerea gardului fată de limita normală a terenului. Acest lucru se face aproape în toate situaţiile în care calea de acces prevăzută iniţial nu asigură o lăţime potrivit normelor. Retragerile de 1m sunt frecvente şi de multe ori cel care cumpără un teren nu ştie acest aspect, rezultatul fiind diminuarea terenului, deci proprietarul este singurul care suportă consecinţele informării deficitare asupra lotului de teren.

Din punct de vedere constructiv, realizarea gardului poate fi făcută într-o gamă extrem de variantă de tipuri constructive. Sunt posibile diferite variante realizate din: plasă de sârmă împletită, sudată sau bordurate, lemn, metal, beton, zidărie etc. Se pot face diverse combinaţii, structura realizată din elemente de beton şi inserţii de metal sau lemn. Din această cauza nu putem spune că un gard este uşor de ales.
Aspectele ce trebuie luate în considerare la realizarea gardului ţin de
- dimensionarea corectă a fundaţiei gardului, corelat cu tipul constructiv al acestuia şi caracteristicile terenului.

De exemplu, un gard masiv va avea nevoie de o fundaţie continuă din beton armat cu oţel tip PC 52 cu diametrul de 8mm, 10mm sau 12mm cu etrieri din OB 6mm sau 8mm. Adâncimea de fundare trebuie să fie cel puţin pe zona de stâlpi la o cotă aflată sub adâncimea limitei de îngheţ
- înălţimea gardului este importantă din punct de vedere al protecţiei la vând, la zgomot;
- opacitatea gardului poate asigura o protecţie sporită şi intimitatea necesară fiecărei familii;
- selecţia materialelor şi straturilor de protecţie a suprastructurii trebui făcută pentru a putea rezista cât mai bine şi cât mai mult la solicitările induse de factorii meteorologici.

Costurile cu împrejmuirea sunt semnificative şi ele trebuie să asigure execuţia unui gard de delimitare şi protecţie a proprietăţii. Din această cauză, un gard bine realizat va sta „în picioare”  o perioadă lungă de timp iar costurile de întreţinere vor fi corelate cu tipul constructiv al acestuia şi materialele utilizate iniţial. Materialele de calitate înseamnă costuri reduse de întreţinere dar costuri iniţiale puţin mai mari.

Astfel, este important să alegem soluţiile potrivite fiecărui proiect pentru a găsi varianta optimă, cea care ne va permite rezultatele maxime calitative şi cantitative raportate la costuri.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gardul si poarta casei Gardul si poarta casei
Descopera noile modele de garduri RUFSTER ! Descopera noile modele de garduri RUFSTER !
Garduri (I) Garduri (I)
Coama Gard - Ce este si cum se monteaza Coama Gard - Ce este si cum se monteaza
Despre gardurile vii Despre gardurile vii
Intretinerea gardului din metal sau lemn Intretinerea gardului din metal sau lemn

Vezi mai multe articole