In cinci-sapte ani s-ar putea sa ne confruntam cu o cadere a pietei imobiliare

07 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ghetea a recomandat institutiilor de credit sa nu renunte la avansul pentru imprumuturile ipotecare
 
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a reluat ieri o tema lansata anul trecut de guvernatorul BNR, care avertiza ca preturile din domeniul imobiliar sunt prea piperate si ca exista riscul prabusirii pietei.
 
Oficialul ARB spune ca institutiile de credit ar trebui sa se protezeje in perspectiva unei caderi a pietei imobiliare, situatie care le va aduce pierderi, dat fiind ca garantiile constituite nu vor mai fi suficiente. „Bancile nu trebuie sa renunte in totalitate la avansul pentru creditul ipotecar, deoarece exista riscul ca in cinci-sapte ani sa ne confruntam cu unele caderi ale pietei imobiliare, asa cum s-a intamplat in alte state", a precizat Ghetea. El si-a sustinut afirmatiile prin faptul ca fenomenele de pe piata se produc cu o anumita ciclicitate, situatie demonstrata de evolutiile inregistrate de alte piete. Aceasta perspectiva pare indepartata, dat fiind ca in acest moment piata imobiliara evolueaza foarte bine din punct de vedere al sistemului bancar, deoarece preturile locuintelor sunt in crestere.
 
Persoanele cu venituri mici, favorizate la cardurile de credit
 
Cei cu venituri mici, care nu si-au permis pana acum o locuinta, nu vor avea mare lucru de castigat de pe urma noilor norme ale BNR, oferta bancilor urmand sa fie mai bogata numai in ceea ce priveste nivelul imprumuturilor prin intermediul cardurilor.
 
„Eliminarea restrictiilor va ajuta in principal persoanele cu venituri mari, iar cei cu venituri mici ar putea fi favorizati pe segmentul cardurilor de credit", sustine presedintele ARB. Acesta spune ca in ceea ce priveste creditul ipotecar „o sa vedem o relaxare in special in zona salariilor mari: o persoana cu venituri de 4.000 de euro nu se compara cu una cu venituri de 400 de euro", la capitolul grad de indatorare. Ca urmare, bancile se vor adresa celor cu venituri mai putin generoase, cu sume mai mari care pot fi imprumutate prin intermediul descoperitului de cont sau a serviciilor conexe. „Un efect ar fi, pentru cei cu venituri mici, ca ar putea creste limita pe carduri. Acest aspect nu va aduce o imbunatatire a situatiei lor, deoarece nu vor deveni mai eligibili ca pana acum", a mai spus oficialul ARB. Trebuie remarcat ca, de regula, imprumuturile de pe card sunt mai scumpe cu cel putin 5 puncte procentuale fata de cele ipotecare, sumele acordate sunt destul de mici, pentru o perioada care nu depaseste decat in putine cazuri cinci ani. Ridicarea de catre banci a plafonului maxim pana la care o persoana sau o familie se pot indatora pana la 50-70% sau chiar 75% din venituri este un alt efect al eliminarii restrictiilor la creditare impuse de Banca Centrala. Pentru a beneficia de aceasta este insa nevoie, cel putin intr-o prima faza, de venituri ridicate. Cert este ca se anticipeaza o crestere a volumului creditelor pentru locuinte si de consum acordate in acest an, cu niveluri cel putin egale cu cele consemnte in 2006. Anul trecut, in conditiile restrictiilor existente, s-au inregistrat cresteri semnificative, de 66% la credite ipotecare si de peste 100% la creditele de consum, a estimat presedintele ARB.
 
Conditii mai bune de creditare, din luna mai
 
Consiliul de Administratie al BNR a decis la finele saptamanii trecute sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, de 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si de 30% pentru creditele de consum. Normele nu au fost inca publicate, lucru care este posibil sa se intample pana cel mai tarziu la 1 mai a.c., dupa cum a declarat, pentru Adevarul, Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR. BNR va modifica si modul de calcul al limitelor de indatorare pentru populatie, urmand ca fiecare banca sa stabileasca propriile norme interne de expunere fata de clientii persoane fizice, respectiv nivelul avansului solicitat clientilor.
 
Ma astept ca si in acest an sa se repete cresteri semnificative la creditele ipotecare si cele de consum, dar acest lucru nu se va datora integral masurilor anuntate de BNR"
Radu Ghetea
presedintele Asociatiei Romane a Bancilor
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Deschideri in primavara lui 2010: Dragos Paval va investi 15 mil. euro in doua magazine Dedeman in Craiova si Brasov Deschideri in primavara lui 2010: Dragos Paval va investi 15 mil. euro in doua magazine Dedeman in Craiova si Brasov
Preturile apartamentelor Preturile apartamentelor
Bancile coboara dobanzile la creditele ipotecare sub 7% Bancile coboara dobanzile la creditele ipotecare sub 7%
La Cluj-Napoca a inceput implementarea unui program de refacere a fatadelor degradate La Cluj-Napoca a inceput implementarea unui program de refacere a fatadelor degradate
Edilii Capitalei vor retea de trenuri japoneze proiectata de romani Edilii Capitalei vor retea de trenuri japoneze proiectata de romani
Carrefour Romania: garantat scaderea TVA-ului la 19% se regaseste in pretul platit, de la 1 ianuarie 2017 Carrefour Romania: garantat scaderea TVA-ului la 19% se regaseste in pretul platit, de la 1 ianuarie 2017

Vezi mai multe articole