Partea nevazuta a instalatiei

18 februarie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inainte de a te apuca efectiv de lucru la sistemul de canalizare si de furnizare a apei potabile poate ar fi indicat sa stii cateva lucruri generale despre materialele pe care le vei folosi. In primul rand, cativa parametri generali despre conducte si care este materialul cel mai potrivit pentru tevile care vor face parte din instalatia casei tale.

 

Sunt cateva conditii de baza pe care trebuie sa le indeplineasca orice conducta, indiferent din ce este fabricata, si anume:

 

- etansare optima pentru fluide;

- siguranta in functionare;

- robustete: capacitatea de a prelua suprapresiuni, lovituri accidentale sau forte externe;

- rezistenta la coroziune si la variatii de temperatura;

- o suprafata interna cat mai neteda (rugozitate mica, dar si un numar minim de imbinari);

- elasticitate adecvata – capacitatea de a prelua dilatarile datorate variatiilor de temperatura, dar si eventuale deplasari ale elementelor de constructii si ale cladirii;

- durata de viata cat mai lunga si posibilitatea de a fi inlocuita cat mai usor.

 

Durata de viata normata a unei conducte, in functie de materialul din care este confectionata, variaza dupa cum urmeaza: fonta – 80 ani, beton armat – 70 ani, plastic – 50…55 ani, otel – 40 ani, azbociment – 30 ani.

 

Diametrul nominal si presiunea nominala constituie elementele de baza pentru normalizarea si standardizarea conductelor. Diametrul nominal - DN reprezinta o valoare numerica prin care se denumesc in mod unitar conductele si accesoriile acestora. Se obisnuieste ca aceasta valoare utilizata pentru “etichetarea” conductelor si accesoriilor sa fie un numar intreg, cat mai aproape de dimensiunea reala de fabricatie. In practica curenta, documentatiile tehnice dau pentru DN valori care se exprima in mm, de exemplu DN 200. Se utilizeaza uzual urmatoarele trepte de DN: 8, 10, 15, 20, 25, 32, 40, 50, 65, 80, 100, 125, 150, 200. Unele documentatii tehnice exprima diametrul nominal in toli (1 zoll = 1 inch =25.4 mm).

 

Presiunea Nominala - PN este (supra)presiunea maxima in regim de functionare la temperatura mediului ambiant (20°C), la care este asigurata durata de viata normata a imbinarilor conductelor si armaturilor. In literatura tehnica presiunea nominala se noteaza prescurtat PN, urmata de o valoare numerica (care exprima presiunea in 10-1MPa), adica PN 6 inseamna o (supra)presiune in conducta in valoare de 0.6 Mpa. Presiunea nominala este in realitate strict legata de temperatura de functionare.

 

Tevile au diferiti parametri care depind mai ales de materialul din care sunt realizate.

Tevi din otel. In instalatii se utilizeaza teava neagra de otel si teava de otel zincata. Tevile din otel au o rigiditate foarte buna, rezistenta mare la compresiune si rezistenta structurala ridicata. Tevile din otel se imbina de obicei cu fitinguri filetate, dar si prin sudura sau folosind flanse. Durata de viata este doar de aproximativ 12-15 ani, in functie de debitul vehiculat, de caracteristicile fluidului si de calitatea acoperirii cu zinc.

 

Tevi din fonta. Fonta ductila este o fonta speciala in compozitia careia s-a introdus magneziu, rezultand un material cu o rezistenta exceptionala. Acest tip de fonta prezinta o rezistenta foarte buna la coroziune, ceea ce o recomanda pentru montarea subterana. Fonta gri este un tip special de fonta care contine si siliciu. De obicei, conductele din fonta gri sunt emailate sau cimentate pe interior. Tuburile din fonta se imbina uzual cu mufe si garnituri de cauciuc. Fonta este utilizata si in instalatiile de canalizare (fonta de scurgere).

 

Avantaje: rezista la sarcini exterioare moderate, are o buna rezistenta la foc. Durata de viata este mare, s-a constatat ca tevile din fonta functioneaza fara probleme si dupa 100 de ani.

Dezavantaje: fonta este casanta si are greutate mare.

 

Tevi din cupru. Cuprul a fost folosit de egipteni inca din anii 2500 i.e.n, iar romanii l-au utilizat pentru constructia instalatiilor de alimentare cu apa si a rezervoarelor.

 

Cuprul se poate modela si imbina usor, nu ocupa spatiu mult, are un aspect placut. Nu permite formarea crustelor pe interior, iar pierderile de presiune sunt reduse. Greutatea este mica, transportul si montajul se fac usor, durata de viata este mare. Se imbina cu fitinguri, prin sudura. In schimb, tevile din cupru nu sunt recomandate daca apa are un pH mai mic de 6.5. Intr-o instalatie in care se monteaza atat tevi din otel, cat si tevi din cupru, cuprul trebuie montat intotdeauna dupa otel in directia curgerii, pentru a evita pericolul de coroziune.

 

Tevi din PPR – polipropilena. Tevile din PPR, disponibile pe piata cu sau fara insertie de fibra compozita, sunt folosite la ora actuala in diferite tipuri de sisteme de instalatii. Tevile din PPR sunt mai ieftine decat cele din cupru, insa mai eficiente decat acestea din urma. Dintre avantajele folositii tevilor din polipropilena amintim:

  • Nu oxideaza;
  • Nu au pierderi de caldura;
  • Sunt usor de montat;
  • Nu trebuie izolare;
  • Au o rezistenta ridicata la coroziunea chimica;
  • Sunt rezistente la inghet;
  • Pot fi folosite si la instalatiile ce sunt ingropate in pardoseala sau pereti.

 

dimensiune tevi ppr

 

Iata in continuare cateva situatii cu care se confrunta forumistii nostri.

 

FederalMogul: In momentul in care porneste centrala se aude cum circula apa prin calorifere. Noaptea nu e deloc placut. Caloriferele sunt din otel. Toata instalatia e noua. Am aerisit toate caloriferele pe la aerisitoarele manuale si nu mai iasa pic de aer. Toate caloriferele se incalzesc perfect de sus pana jos. Banuiesc totusi ca a mai ramas pe undeva aer ca altfel nu imi explic.

 

bogdanfnf`: Incercati sa faceti o golire si apoi o reumplere de instalatie! Aveti aer in instalatie!


Dupa golire procedati in felul urmator: inchideti toti robinetii (tur/ retur). dar lasati un calorifer cu ambii robineti deschisi pentru a realiza bypass-ul, deschideti robinetul de umplere al instalatiei de la centrala pana ajunge la presiunea normala din coloana principala (2.0 - 2.5 bari). Citeste continuarea aici

 

Calinescovici are un hidrofor care nu se mai opreste, functioneaza continuu. Iata ce simptome prezinta hidroforul:

 

1. Dupa o functionare necontrolata (probabil fara apa) la punerea sub tensiune motorul doar bazaie;

2. Lasat sa se raceasca (o noapte) a reinceput sa functioneze corect;

3. Dupa 2 saptamani, functioneaza bine - porniri - opriri

4. La o verificare am constatat ca pierdea apa pe deasupra; am inlocuit cotul, am introdus apa prin busonul de umplere (amorsa) si a pornit fara probleme;

5. Dupa un timp de functionare (30-40 min), cu opriri si porniri normale, nu se mai opreste, functioneaza continuu, iar la Robinet apa curge cu presiune, apoi se opreste - chiar daca hidroforul merge.

 

Mentionez ca nu mai pierde apa. Am inteles ca presostatul ar fi de vina. Sau altceva?

 

Vezi aici ce recomandari a primit acesta de la forumistii Misiunea Casa.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

calin diaconu

14 februarie, 13:39

Mulțumim pentru intrebare, Dle Iohan!

Legat de durata de viata a tevilor, normele tehnice mentioneaza o durata de viata normata a instalatiilor realizate din teava de otel neagra de 40 ani.
Aceasta cifra nu este o referinta exacta pentru ca de regula problemele apar mai devreme, in functie de calitatea apei, modul.de executie a instalatiilor, modul de exploatare etc.

Dupa 30 ani de funcționare se impune evaluarea instalatiilor pentru a vedea starea tehnica a acestora si lucrarile necesare pentru restabilirea starii tehnice normale.

Dupa 40 ani, mai ales daca sunt probleme cu evenimentele neplacute in exploatare, este necesara schimbarea tevilor, mai ales ca astazi beneficiem de materiale moderne, mult mai rezistente si mai usor de pus in opera.

lohan

01 iunie, 14:53

În articol la țevile din oțel (țeavă neagră) se spune că au durata de viaţă de 12-15 ani. În ce normă sau document, reglementare pot găsi această afirmație. În blocul în care locuiesc din 1980 instalația de încălzire e total ciuruită şi nu putem convinge câțiva proprietari că trebuie să le înlocuim.

Alte articole

Avantajele folosirii unui presostat electronic Avantajele folosirii unui presostat electronic
Fosele septice Fosele septice
Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara
Dus ca un rasfat! Dus ca un rasfat!
Despre poluarea apei Despre poluarea apei
Instalatiile sanitare din baie Instalatiile sanitare din baie

Vezi mai multe articole