Descrierea generala a sistemului de incalzire electrica prin pardoseala
Incalzirea in pardoseala pare usor SF (n.r. science fiction), deoarece cei mai multi nu-si pot imagina cum un calorifer poate fi bagat in pardoseala, insa realitatea este mult mai simpla.
Sistemul de incalzire electrica in pardoseala este o solutie de influentare a confortului termic atat pentru constructiile noi, cat si in cazul renovarilor, avand durata de viata egala cu cea a imobilului.
Acesta poate fi instalat usor, atat ca sistem de incalzire totala, cat si ca incalzire suplimentara.
Este cu siguranta o senzatie unica sa simti podeaua sau gresia calda sub picioare, cand afara sunt sub zero grade. Copiii se pot juca pe jos, putem sta desculti fara sa avem mereu grija papucilor de casa. Fiecare camera are termostatul ei, ce poate fi controlat independent, chiar si de la distanta… prin internet!
Incalzire in pardoseala «pe viata»: Fara sa aiba elemente in miscare (pompe, apa) si fara sa fie expus coroziunilor (precum caloriferele, centrala termica), acest sistem ofera o durata de viata a cablurilor de incalzire de aproape 100 ani, o durata egala cu cea a cladirii. Garantia oferita de catre producator pentru aceste cabluri de incalzire este de 10 ani. Acestea nu ingheata si nu produc zgomot in timpul functionarii sistemului.
Costuri de instalare si intretinere minime. Costul total al sistemului electric de incalzire in pardoseala poate fi cu pana la 50% mai mic, fata de sistemul clasic de incalzire cu radiatoare si centrala termica. Neavand elemente in miscare, nu exista practic costuri de intretinere. Preturile de achizitie pentru un sistem de incalzire in pardoseala variaza intre 15 si 30 Euro/mp.
Avantajele sistemului de incalzire in pardoseala: nu ocupa spatiu, elimina umezeala peretilor, caldura este uniforma, nu face zgomot, nu prezinta riscuri (nu curenteaza, nu emana dioxid de carbon), nu
miroase, nu determina aparitia prafului. Noaptea, energia electrica este mai ieftina. Asadar, o functionare in timpul noptii va va asigura o pardoseala calda pentru a doua zi.
Componente sistemului de incalzire in pardoseala: Cablu incalzitor, banda de fixare, termostat programabil cu senzori de temperatura in pardoseala si ambient, cablu de conectare si disjunctor...
Modul de functionare a sistemului de incalzire in pardoseala :
Sistemul de incalzire in pardoseala se
alimenteaza cu un curent monofazat de 220 V si este controlat de un termostat electronic. Termostatul realizeaza un echilibru optim intre temperatura pardoselei si cea ambientala, reducand consumul de energie cu pana la 20% prin optimizarea timpilor de functionare a incalzirii si programarea diferentiata zi/noapte pentru fiecare zi a saptamanii. Cablul poate fi ingropat in sapa de suprafata (la constructiile noi) sau poate fi inclus in adezivul pentru gresie (covoras incalzitor). Se preteaza pentru orice tip de pardoseala (placi ceramice, parchet, lemn etc) sau se poate monta direct sub parchetul laminat (ecofilm cu grosimea de 4 mm).
Ecofilm incalzitor |
Utilizare ecofilm |
Termostat digital |
Componentele care stau la baza sistemului de incalzire in pardoseala sunt:
Cablul incalzitor sau covorasul incalzitor – se alege varianta optima in functie de aplicatie (vezi cap. 4 mai jos, pretul covorasului fiind sensibil mai mare), banda de fixare, termostatul digital programabil cu senzori de temperatura in pardoseala si ambient, cablu de alimentare si un disjuctor bipolar (16A) in tabloul general.
Cablu incalzitor |
Covoras incalzitor |
Termostat digital |
Cat consuma instalatia de incalzire in pardoseala?
Raspunsul este unul foarte simplu: Consumul = Pierderea de caldura a unei casei pentru mentinerea temperaturii dorite. Cu cat incaperea/casa are o izolare termica mai buna, cu atat energia consumata este mai mica. Pentru o casa bine izolata se poate considera un consum mediu de ~60KWh/an/m2. Randamentul instalatiei de incalzire in pardoseala este practic de 100%, iar in cazul izolarii termice cu polistiren si a unei sape de nivelare se poate ajunge la un regim de functionare de 25~35% din timp. Avand in vedere tendintele de crestere a pretului pentru gazul metan si combustibilii fosili, precum si posibila lor epuizare in anii urmatori, solutia de incalzire electrica devine din ce in ce mai interesanta, daca luam in calcul cheltuielile mult reduse de instalare si exploatare, si avantajele deja enumerate.
Cel mai eficient sistem de montare consta in aplicarea unui strat de polistiren direct pe pardoseala, peste care se aplica o plasa de armare de 4 mm grosime, se monteaza instalatia de incalzire in pardoseala si se toarna o sapa de nivelare peste care se poate monta orice tip de finisaj: gresie, parchet, mocheta, marmura, etc. Acest tip de montaj se recomanda pentru casele noi.
In cazul caselor renovate unde cotele sunt deja stabilite si nu ne sunt permise prea multe modificari, se opteaza pentru varianta covorasului care ridica pardoseala cu doar un centimetru sau cea a unui ecofilm incalzitor cu grosimea de 4 mm, acestea montandu-se numai sub parchetul laminat.
Alte aplicatii ale incalzirii prin cabluri electrice.
Trebuie mentionat ca pe langa incalzirea in pardoseala, cablurile prezentate mai sus au diverse alte aplicatii in domeniul rezidential si industrial, unele inedite, cum ar fi :
- Protectia impotriva inghetului a cailor de access pietonal si auto, al aleilor , rampelor, garajelor, scarilor si treptelor exterioare
- Topirea ghetii si zapezii din parcarile exterioare si de pe acoperisuri
- Protectia jgheaburilor si a burlanelor impotriva acumularii de zapada si gheata
- Protectia impotriva inghetului a terenurilor agricole, a terenurilor sportive, a serelor, a pardoselii din incaperile frigorifice
- Protectia impotriva inghetului a conductelor si bazinelor exterioare
- Incalzirea cladirilor inalte (sali, monumente, biserici)
- Incalzirea halelor industriale si a fermelor de animale
-Sistem de topire pentru gheata si zapada
2 Comentarii
Daniela Untaru
22 mai, 16:11
Referitor la garantie, exista produse cu garantie 20 de ani.
ovidiu ovi
24 aprilie, 20:40
dupa parerea mea de incepator in domeniu, dar cu mai multe cunostinte in domeniul acesta care se cred specialisti, ma bucur sa vad ca sunt tutoriale in care plasa de armare este deasupra tevilor, in sapa de nivelare se mai toarna un liant, pt a fi mai omogena sapa, normal toata lumea se lauda ca se pune pt a rezista sapa la incalziri si raciri repetate, dar acestea sunt aberatii, deoarece temperaturile sunt joase si diferentele mici. singurul lucru de care nu aduce nimeni vorba este transmiterea zgomotului. eu am montat extrudat de 3 cm, si deasupra gresie, iar cand cade ceva pe jos se aude peste tot in casa, cu toate ca am intreruperi de sapa in dreptul pragului. o idee buna ar fi sa montati pe hata bazaltica de 3 cm cu densitate 120-140kg este mai eficienta din orice punct in acest sistem si absoarbe bine zgomotul.
atentie, parchetul nu are acelas randament ca gresia in acest sistem.
daca ai facut si tu un sistem de incalzire in pardoseala mai ''HAND MADE'' lasa si tu un coment, critica-ma sau da-mi dreptate, asa o sa mai perfectionam sistemul