on

Incalzirea prin pardoseala: cum poti executa lucrarea potrivita pentru locuinta ta

03 ianuarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lucrarile pentru amenajarea interioara legata de pardoseala necesita o gandire atenta inca de la faza de executie la rosu, mai ales daca este vorba de alegerea sistemelor care vor fi ingropate in sapa sau sub placa de beton, pentru ca acestea pot influenta anumite elemente constructive.

Pardoseala a devenit o suprafata care include in structura ei diverse instalatii, de la traseele electrice si cele de alimentare cu apa, pana la sistemul de incalzire. Acesta din urma poate fi realizat atat pe o retea de distributie radiala sau chiar prin sistemul de incalzire prin pardoseala. Este cunoscut faptul ca un sistem de incalzire prin pardoseala aduce un plus de confort, dar este si economic, datorita regimului redus al temperaturilor utilizate.
In mod evident, fiecare proiect are tiparul sau, de aceea nu exista o solutie universala, aplicabila in orice locuinta, asa cum nu exista o singura optiune pentru echipamentele utilizate la sistemele de incalzire. In continuare, vom incerca sa punctam cateva dintre cele mai importante aspecte pe care ar trebui sa le cunoască un beneficiar final.

CITESTE SI: Incalzirea la urmatorul nivel: control si confort cu sistemele de incalzire furnizate de Avi Compact

Indiferent de sistemul ales, optiunea trebuie sa aiba in vedere permanent modalitatea de incalzire a locuintei. De aceea, intai va fi identificata sursa de energie, care poate fi o centrala (cu lemne, peleti, gaz), un sistem electric, o pompa de caldura etc. Dupa stabilirea sursei, trebuie identificat spatiul destinat amplasarii echipamentelor primare de producere a agentului termic si a apei calde. Aceasta este, de regula, o camera tehnica amenajata la demisolul/ subsolul casei, intr-o camera de la parter sau intr-o anexa. Un amanunt important il reprezinta posibilitatea de a racorda usor aceasta zona de interiorul casei, acolo unde se va face distributia agentului termic sau a apei.

Alegerea sistemului de incalzire

In continuarea procesului, va trebui ales si tipul de incalzire. Acesta poate fi cu calorifere la toate etajele, cu calorifere la etaj si cu incalzire prin pardoseala la parter sau numai cu incalzire prin pardoseala in intreaga locuinta. Aceasta din urma optiune poate influenta foarte mult dimensionarea pardoselilor, de la modul de pozare interior pana la grosimea necesara pe pardoseala, ceea ce poate duce la modificarea unor cote pe zonele de acces.

Un sistem standard de incalzire prin pardoseala va presupune existenta unui spatiu de aproximativ 13 cm, compus din izolatia termica pe pardoseala de maximum 5 cm, inaltimea placilor cu nuturi de 45 mm si grosimea sapei de minimum 4,5 cm.

Altfel, un sistem destul de des intalnit este incalzirea prin pardoseala la parter, in timp ce etajul este prevazut cu calorifere. Aceasta situatie constituie un avantaj pentru parter, deoarece aici va exista o pardoseala calda, prietenoasa. Tevile pentru acest sistem sunt cele de tip PE-Xa, b sau c /RT.

Durata de viata a unui sistem de incalzire prin pardoseala este destul de ridicata, mai ales daca tinem cont ca 50 ani este o cifra vehiculata constant.
Daca materialele utilizate sunt, in general, raportate la suprafata utila, aceasta inseamna ca se poate obtine o valoare proportionala cu aceasta. In ceea ce priveste echipamentele de forta, asa cum sunt grupurile de pompare si amestec specifice sistemului de distributie prin pardoseala, costul poate fi identic la o suprafata de 50 sau 100 m. Din acest punct de vedere se poate spune ca investitia initiala va fi ceva mai insemnata, dar aceasta poate fi amortizata in timp ca urmare a regimului economic impus,  cu temperaturi situate in jurul a 30-35°C, fata de 55-70°C la sistemele cu corpuri de incalzire. La tot acest calcul se adauga, desigur, si avantajul estetic.

Cum se realizeaza dimensionarea

Dimensionarea instalaţiei este, poate, cel mai important aspect. Pentru acest pas, este necesara evaluarea necesarului termic al locuintei si alegerea unui diametru de teava potrivit, corelat cu pasul de montaj. Dupa gasirea unei tevi de 16 mm, 17 mm sau 20 mm, va trebui tinut in vedere un pas de montaj, care va fi situat intre 5 si 20 cm, dupa tipul tevii utilizate si conform cu necesarul termic al casei.

Inainte de o decizie finala, este recomandata solicitarea catorva oferte de la firmele specializate de instalatii, fie ca este vorba despre firme care livreaza si executa sau doar distribuitori de materiale si echipamente. Prin compararea acestor oferte se va crea apoi o baza de discutie cu proiectantul, care va procura materialele neecsare si va executa lucrarea, prin identificarea solutiei optime. Preturile pentru manopera sunt situate in jurul sumei de 25 lei/ mp, in timp ce pentru materiale se poate ajunge la o valoare medie de 70-80 lei/ mp, cu exceptia grupului de pompare si amestec, care are preturi cuprins intre 1500 si 2000 de lei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Toți românii merită căldura focului și magia șemineelor de calitate premium venite de la Sibiu Toți românii merită căldura focului și magia șemineelor de calitate premium venite de la Sibiu
Asigura eficienta energetica a casei tale cu sisteme de incalzire performante Asigura eficienta energetica a casei tale cu sisteme de incalzire performante
Semineul Electric – avantaje si dezavantaje Semineul Electric – avantaje si dezavantaje
Peletii, combustibilul viitorului? Peletii, combustibilul viitorului?
Pompa de caldura - amortizarea investitiei Pompa de caldura - amortizarea investitiei
Reglarea temperaturii aerului la interior Reglarea temperaturii aerului la interior

Vezi mai multe articole