O alternativa confortabila si sanatoasa la sistemele clasice de incalzire este si cea prin pardoseala. Haideti sa intelegem impreuna care sunt avantajele si cum functioneaza!
Ati intrat in casa prietenului dumneavoastra din copilarie si v-a invaluit o atmosfera calda, imbietoare. Bocancii cu talpi ridate au lasat pe gresia de la intrare urme simetrice de
zapada care s-au topit instantaneu. Podeaua calda, minerala, v-a amintit de zilele de primavara in care cautati cu talpa caldura pamantului. Parchetul are aceeasi temperatura cu dorintele dumneavoastra, asa incat ati vrea sa va intindeti pe el si sa va refaceti astfel energia pierduta in frigul de afara. V-ati decis, anul acesta va veti monta si dumneavoastra incalzire prin pardoseala in toata casa, poate chiar si pe aleea din curte. E cald, e frumos afara, dar inca n-ati uitat de zapezile si frigul din iarna. Asa ca trebuie sa va pregatiti din timp.
Intr-o camera incalzita prin metodele clasice, cu radiatoare (calorifere), sobe sau seminee, frigul se simte incepand de la picioare. Degeaba ridicam temperatura camerei pana la 24OC, daca podeaua are 10. Vom avea nevoie de papuci bine imblaniti ca sa nu inghetam. Acelasi disconfort il resimtim si daca vom avea o podea incalzita la 35OC iar aerul nu ar depasi 14.
In Romania sunt recomandate temperaturi de 20OC pentru camere de zi si birouri, 24 pentru bai si 17-19 la locurile de munca din hale de productie. Omul, prin pozitia lui verticala si metabolismul sau, se simte bine daca are cam 21OC la talpi si circa 19 in zona capului. In acest caz ideal, temperatura scade usor pe verticala, incepand de la pardoseala, si ajunge de 16-17OC la tavan, sa zicem pe la 2,5 metri inaltime.
Unul dintre avantajele acestei modalitati ideale de incalzire a locuintei o constituie circulatia naturala a aerului, fara curenti care sa ne agraveze reumatismul si fara a ne provoca alergii din cauza prafului. Dar aceasta varianta este dificil de realizat, atat din punct de vedere tehnologic, cat si din considerente economice. Caloriferele electrice si cele care folosesc apa ca agent termic incalzesc camera neuniform, ceea ce duce, in plus, si la formarea unor curenti de aer „nesanatosi“. Temperatura creste treptat de jos in sus, astfel incat caldura este simtita la nivelul capului, dar fara sa avem o senzatie clara de confort.
Intre ideal si realitate
Incalzirea prin pardoseala are marele avantaj ca temperatura este aceeasi atat pe verticala, cat si pe orizontala, ceea ce este mai aproape de cazul descris de noi ca ideal.
Un alt aspect interesant este raportul dintre caldura pastrata de aerul din incapere si cea a peretilor, inclusiv a pardoselii. Este bine de stiut ca ansamblul format din aceste componente trebuie sa ajunga la un oarecare echilibru termic, astfel incat sa atinga toate aproximativ 22OC. Vom avea o senzatie de relaxare, iar copiii nostri se vor putea juca nestingheriti pe gresie sau parchet.
Sa luam ca termeni de comparatie un sistem pentru incalzire devenit deja clasic, cu radiatoare din otel, si un circuit prin pardoseala, ambele dotate cu centrala termica si avand ca agent termic apa calda. Pe cel dintai il cunoastem cu totii si nu credem ca mai sunt necesare descrieri suplimentare.
Cat despre celalalt, trebuie sa stim ca este compus dintr-o retea de tevi din otel sau materiale plastice (pexal, polipropilena sau polibutilena) care „serpuiesc“ prin pardoseala si ne incalzesc locuinta.
Cele doua sisteme mentionate nu se exclud, fiind deseori combinate intr-un mod care sa ofere cele mai bune rezultate.
De exemplu, putem realiza incalzire in pardoseala in toata locuinta, iar pentru dormitoare ne putem monta, suplimentar, cateva calorifere (de preferat, in dreptul ferestrelor, pentru ca cele mai mari pierderi de caldura se produc prin intermediul geamului).
Centralele termice special realizate pentru sistemul de incalzire in pardosela sunt proiectate sa incalzeasca apa pana la 35-50OC. Astfel, gresia ar avea maximum 30OC, ceea ce provoaca o senzatie de caldura placuta. Depasirea limitei superioare ne-ar deranja, pentru ca ne-am frige la talpi si ar fi distruse materialele care ne acopera pardoseala (parchet, mocheta, linoleum).
De altfel, experienta demonstreaza ca nu este necesara o temperatura mai mare, oricat de frig ar fi afara.
Economii de 30% in exploatare
In cazul incalzirii prin pardoseala, nu sunt utilizate centralele termice obisnuite, care transmit agentul termic la 70-90OC. Veti protesta spunand ca temperatura poate fi reglata, dar sfatul nostru este sa consultati mai intai un specialist, eventual un proiectant care a lucrat in domeniu. De asemenea, veti avea in vedere ca tubulatura sa fie uniform distribuita pe intreaga suprafata a camerei, pentru a nu crea diferente de temperatura la nivelul podelei. Se intrevede un prim avantaj al acestei tehnologii: consumul redus de energie. Utilizarea sistemului are drept consecinta economii in exploatare de circa 30% fata de cel clasic. Doar prin faptul ca temperatura medie a aerului va fi cu 1-2OC mai mica, fara a simti vreun disconfort, este realizata o reducere a energiei de 3-6% pe an. Insa costurile de montare sunt mai mari, astfel incat vom cheltui initial cu aproximativ 30% mai mult. Investitia va fi una costisitoare, dar rentabila in timp. De obicei, termenul de garantie este de peste 10 ani, cu specificatia ca ansamblul poate fi utilizat chiar si o suta de ani.
Prin aceasta metoda vom castiga spatiul lasat liber de calorifere si inlaturam disconfortul estetic creat de prezenta lor. Avantajul dat de disparitia acestora apare si in cazul in care suprafetele vitrate (geamurile) sunt mari, ajungand pana la nivelul pardoselii, astfel incat amplasarea radiatorului sub fereastra fiind imposibila. In felul acesta vom reduce riscul accidentarilor prin arsuri, des intalnite in spatiile dotate cu astfel de elemente fierbinti.
Aveti de ales
Piata autohtona de profil se afla intr-o etapa de crestere sensibila, educarea oamenilor in sensul economisirii energiei avand un rol important.
Astfel, putem alege dintr-o varietate de sisteme constructive, bazate pe principii asemanatoare. De asemenea, mentionam cateva dintre cele mai importante tipuri de materiale, urmand ca dumneavoastra sa alegeti modelul cel mai potrivit.
Tevile prin care circula apa pot fi din otel inoxidabil, polipropilena, polietilena sau pexal. Acestea au o durata de siguranta in exploatere de peste 50 de ani. Este foarte important ca materialele folosite sa aiba rezistenta la presiune, la temperaturi relativ ridicate si coroziune. Daca va propune cineva o lucrare mai ieftina, cu tevi necorespunzatoare, renuntati, altfel riscati ca, din cauza unor posibile fisuri, sa „beneficiati din plin“ de apa calda sub forma unor inundatii nedorite.
Ca sisteme constructive principale amintim placile cu nuturi (mici canale in care sunt montate tuburile respective) si montarea pe sina sau plasa din sarma. In ambele cazuri, dupa fixare este necesar ca tuburile respective sa fie acoperite cu o sapa speciala, urmand ca apoi sa fie aplicat tipul de pardoseala preferat: gresie, parchet, mocheta, linoleu etc. Acestea trebuie sa aiba proprietati deosebite, in sensul de a fi prevazute sa reziste la temperaturile specifice acestui sistem de incalzire, fara a se deteriora sau deforma.
De asemenea, sunt prevazute aparate de protectie pentru centrala termica, amortizoare de vibratii pentru tevi, ventile de aerisire, distribuitoare si o serie intreaga de accesorii a caror montare necesita mana de lucru specializata. Sub intregul sistem de incalzire poate fi aplicata o termoizolatie cu polistiren expandat sau extrudat, pentru a pastra eficient caldura in interiorul camerei.
De la proiectare, la ultimul surub
In urma cercetarilor realizate de furnizorii acestor tehnologii, pentru fiecare componenta a sistemului este recomandat un anume tip de produs. A devenit o regula ca intreaga lucrare sa fie executata de o singura firma, de la proiectare, pana la ultimul surub. Va sfatuim sa alegeti aceasta cale. Doar asa veti beneficia de garantie.
Europa Occidentala a primit cu entuziasm ideea incalzirii in pardoseala inca din anii ’60, iar astazi nu poate fi conceputa o locuinta moderna, economica si ecologica fara a lua in calcul si aceasta varianta. Pentru unele case metoda a fost adoptata chiar si pentru dezghetarea si uscarea aleilor.
De ce n-am putea adopta si noi aceasta alternativa verificata si acceptata deja?
Dotari, componente si recomandari
Instalatiile pentru incalzire in pardoseala sunt realizate din materiale necorozive.
Pentru mai multa siguranta, solicitati instalatorilor sa monteze un aparat de protectie impotriva depunerilor de calcar. De asemenea, este necesar un sistem de reglare a presiunii, racordat la reteaua de apa menajera. Dispozitivul reduce presiunea cand e prea mare si o mareste cand apar pierderi de oxigen prin peretii tubulaturii.
Recomandam utilizarea centralelor termice special realizate pentru incalzirea in pardoseala, cu tiraj natural sau fortat si microprocesor de reglare a consumului de combustibil (gaz metan sau GPL). Exista pe piata centrale cu puteri intre 10 kW (pentru un apartament mic) si 60 kW (pentru o casa cu suprafata mare) – randamentele acestora sunt de peste 90%. Cu cat puterea centralei este mai mare, cu atat randamentul este mai bun.
Unele instalatii distribuie si apa calda menajera la temperaturi de 40-60OC, avand incorporat un boiler. Vom avea nevoie de un cos de fum sau alta instalatie similara pentru evacuarea gazelor de ardere. Acestea au temperaturi care ajung uneori la 140OC, asadar, mare atentie!
La turnarea sapei tuburile trebuie sa fie sub presiune (umplute cu apa) pentru a nu fi turtite de ciment. Apa va fi obligatoriu rece, pentru ca cea calda deterioreaza betonul. Din acelasi motiv, stratul de sapa aplicat peste tuburile din cupru sau polipropilena va fi de cel putin 4,5 mm grosime. Presiunea trebuie mentinuta circa o luna de la turnare. Dupa ce sapa a facut priza, incalzirea va fi realizata treptat.
Distribuitor-colectorul e foarte important pentru instalatia de incalzire in pardoseala.
Acesta mentine echilibrul in intregul sistem de conducte prin reglarea debitului de apa calda. Prin acest ansamblu de piese trec intr-o ora peste 1.000 de litri de apa! Un circuit dus-intors montat la distribuitor nu poate avea mai mult de 120 m, pentru ca altfel va fi suprasolicitata centrala sau randamentul va fi scazut. Distribuitor-colectorul este realizat din materiale necorozive (bronz sau otel inoxidabil), iar pentru racordurile dintre acesta si centrala termica recomandam tevile din cupru, un material cu o buna rezistenta la presiune si temperaturi ridicate.
Comentarii
Nu exista comentarii.