\"Inchiriez locuinta. Termen minim, 5 ani\"

09 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-o tara cu 97% proprietari, autoritatile vor sa introduca reguli preluate din tari cu un procentaj similar de chiriasi.
 
Cei care vor sa-si inchirieze o locuinta ar putea fi nevoiti sa ia o decizie pentru cinci ani. Potrivit unui proiect al legii inchirierilor, conceput de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, contractele de inchiriere vor putea fi semnate doar pe termen de cinci ani si ar putea fi reziliate doar in cazul in care chiriasul nu isi plateste chiria timp de trei luni.
 
In cazul in care proprietarul si chiriasul vor dori sa prelungeasca colaborarea si dupa expirarea celor cinci ani, acestia vor fi nevoiti sa semneze un contract pe o noua perioada de cinci ani.
 
In acelasi proiect de lege exista si alte prevederi care nemultumesc atat chiriasul, cat si proprietarii. De exemplu, evacuarea chiriasiului poate fi facuta doar pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile, iar proprietarul are voie sa ceara mutarea chiriasului doar daca ii gaseste o locuinta in aceeasi localitate sau intr-o alta localitate, cu acordul acestuia. Mai mult, cele doua parti vor negocia valoarea chiriei, pornind de la un nivel de referinta stabilit de autoritatea locala.
 
„Termenul prevazut in proiect mi se pare deplasat. Exista reglementari care sa protejeze chiriasul si in alte state europene, dar in acest caz nu stiu pe cine vor sa protejeze”, considera avocatul Catalin Grigorescu.
 
Andrei P. este student in Bucuresti si sta de trei ani cu chirie. „Eu caut chirie temporar, pentru un an sau doi. Daca ai o slujba buna, nu stai cinci ani intr-un loc, ci te muti pana iti gasesti ceva convenabil sau iti cumperi”, spune Andrei. El crede ca proprietarul te poate da afara daca vrea asta neaparat, chiar daca nu ii permite legea.
 
Proprietarii vor si ei perioade mai scurte de inchiriere si nu doresc sa fie obligati sa le gaseasca locuinte chiriasilor. „Mi se pare mult prea mult cinci ani”, spune Alexandru, care da o garsoniera in Romana pentru 500 de euro pe luna.
 
Pierderi
 
Agentiile imobiliare se revolta
 
Introducerea prevederilor noi ar putea reprezenta pentru agentiile imobiliare pierderi insemnate la nivelul afacerilor, numarul comisioanlor incasate pentru inchirieri scazand considerabil.
 
„Daca masura va impune proprietarilor o perioada fixa de inchiriere, acestia nu vor mai inregistra operatiunile la administratiile fiscale, deci statul va pierde multi bani”, considera directorul agentiei Radu Zilisteanu, citat de Mediafax. Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentilor Imobiliari, este de parere ca riscul la care se expun proprietarii este mult mai mare, ceea ce va determina o scadere a numarului de oferte de inchiriere.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegeti o tamplarie performanta, pentru a tine 41% din caldura in casa! Alegeti o tamplarie performanta, pentru a tine 41% din caldura in casa!
MiTAC lanseaza MiVia™ Essential 350 – prima bratara de fitness din lume cu senzor EKG MiTAC lanseaza MiVia™ Essential 350 – prima bratara de fitness din lume cu senzor EKG
ARAI: ARAI: "Zi de zi moare cate o agentie imobiliara"
De ce ne place carnea de pui? De ce ne place carnea de pui?
Ieftinirea cartii funciare ramane in stand by Ieftinirea cartii funciare ramane in stand by
Tranzactiile din piata rezidentiala pot continua, daca agentii isi schimba abordarea - 25 februarie 2010 Tranzactiile din piata rezidentiala pot continua, daca agentii isi schimba abordarea - 25 februarie 2010

Vezi mai multe articole