on

Infiintarea unei culturi de zmeur - Cum sa o faci profitabila

17 martie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Zmeurul poate fi plantat atat toamna, cat si primavara, insa numai dupa ce au fost luate toate masurile care garanteaza aplicarea unei tehnologii ce respecta nevoile acestei specii.

Spre exemplu, pentru alegerea terenului potrivit, este necesara orientarea cu macar un an înainte si trebuie tinut cont atat de conditiile climatice, cat si de planta care a ocupat solul anterior. Abia apoi se trece la lucrarea propriu-zisa a solului.

Pregatirea terenului pentru plantarea zmeurului

Analiza solului este necesara inainte de infiintarea plantatiei. pH-ul optim pentru acesta este de 6,5, insa zmeurul poate fi cultivat in conditii bune si la un pH intre 6 si 7. Daca acesta nu se incadreaza in acesti parametri, se poate face o corectie prin aplicarea amendamentelor. Potasiul, fosforul si magneziul pot fi administrate concomitent cu pregatirea terenului inainte de plantare, iar îngrasamintele cu azot pot fi aplicate la cateva saptamani de la pornirea in vegetatie.

Gunoiul de grajd bine fermentat va fi imprastiat pe toata suprafata cultivabila si va fi amestecat in sol cu ajutorul unei freze. Cantitatea de balegar necesara este de aproximativ 50-60 de tone pentru intreaga suprafata sau 15-20 de tone pentru un singur rand.

Avand in vedere durata mare de viata a unei plantatii (circa 12-15 ani), înainte de plantare este recomandata o aratura de desfundare, la 40-50 cm. Odata adus la suprafata stratul nefertil, aratura care va trebui facuta ulterior va fi mai putin adanca.

In functie de analiza solului, se poate interveni si cu un aport de magneziu. In general, se asigura: P2O5 - 100-250 unitati/ ha; K2O - 200-300 unitati/ ha; MgO - 80-100 unitati/ ha. Aceste date sunt orientative, mai ales ca o parte dintre solurile din Romania sunt bine aprovizionate cu potasiu.

Inainte de plantare, solul va fi lucrat cu freza sau cu grapa cu discuri.

Infiintarea culturii

Distanta de plantare intre randuri variaza in functie de vigoarea soiului, de puterea de drajonare, de fertilitatea solului si de modul de administrare a plantatiei. La soiurile viguroase, cu putere mare de drajonare, se lasa o distanta mai mare. In general, aceasta este de 3-3,3 metri, cand se lucreaza mecanizat cu ajutorul unui tractor mare, si de 2,5-2,8 metri, daca se lucreaza cu un motocultor. Intre plante, pe rand, se vor lasa 0,4-0,8 metri, in functie de capacitatea de drajonare.

Inainte de plantare, randurile vor fi marcate cu o sfoara sau cu un marcator, pe o lungime de maximum o suta de metri, pentru a usura recoltarea si scoaterea laditelor in capatul randurilor, la drumurile de acces.

Specialistii in domeniu, precum Pepinierele Hida (Parteneri de Incredere Misiunea Casa), recomanda ca radacinile plantelor sa fie umectate sau mocirlite timp de 1-2 ore, pentru a le rehidratata.

Plantarea se face manual in rigole deschise, mecanic sau cu cazmaua. Drajonii de zmeur vor fi plantati cu 2-3 centimetri mai jos fata de nivelul la care s-au dezvoltat in pepiniera. Daca vor fi sadite mai adanc, plantele se vor dezvolta mai greu si vor emite drajoni putini si de slaba calitate. Este recomandat ca planta sa fie asezata cu radacina rasfirata, acoperita apoi cu pamant, iar solul sa fie tasat usor in jurul plantei.

De retinut ca la plantarea de primăvară apare riscul deshidratarii, in cazul in care nu va ploua in primele zile dupa plantare, aspect care poate fi compensat prin irigare.

Identificarea suprafetei pentru cultura

Zmeurul are nevoie de un teren însorit, cu o buna circulatie a aerului, cu umezeala suficienta, ferit de vanturile puternice si de temperaturile foarte scazute din timpul iernii. In plantatiile infiintate pe pantele cu expunere sudica, fructele se vor coace mai repede cu 7-8 zile, comparativ cu cele situate pe pante nordice.

Este important de mentionat ca, in acelasi loc, conditiile de microclimat si de sol pot fi foarte diferite. De aceea, pentru infiintarea unei plantatii pe suprafete mari, arealul poate fi poate testat timp de doi-trei ani, prin cultivarea cu zmeur a unei suprafete mai mici. In acest caz sunt obligatorii analizele de sol privitoare la continutul de elemente chimice si a pH-ului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea de toamna a gradinii (IV) - Fertilizarea organica si fertilizarea chimica Amenajarea de toamna a gradinii (IV) - Fertilizarea organica si fertilizarea chimica
Amenajarea gradinii: sfaturi de plantare si intretinere a buxusului Amenajarea gradinii: sfaturi de plantare si intretinere a buxusului
Gradina de vara Gradina de vara
Trucuri pentru ingrijirea florilor in luna septembrie Trucuri pentru ingrijirea florilor in luna septembrie
Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor
Mobilierul pentru gradina Mobilierul pentru gradina

Vezi mai multe articole