on

Informatii privind amplasarea centralelor termice de mici dimensiuni

15 septembrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sezonul rece se apropie cu pasi repezi si in curand ne vom pune problema incalzirii locuintelor. In orase precum Bucuresti, majoritatea locuintelor sunt legate la sistemul de termoficare al orasului, dar exista multe localitati in care sistemul de termoficare a fost inchis de multi ani si fiecare se incalzeste cum poate, in general cu ajutorul centralelor termice de apartament. Iti oferim in continuare cateva informatii cu privire la amplasarea centralelor termice de mici dimensiuni.

Amplasarea centralelor termice se face respectand criteriile cuprinse in normativul P118 ce priveste siguranta la foc a constructiilor. Centrala termica poate fi amplasata la orice nivel al cladirii (subsol, parter, ultimul etaj sau terasa), exceptie facand centralele termice pe GPL care nu pot fi amplasate la subsol.

Conform art. 3.15.1 din din G.P. 051 – 2000 intr-un apartament se poate monta o singura centrala termica. Este interzisa montarea centralelor termice de apartament in camari de alimente si camere de dormit. Incaperea in care montezi centrala termica trebuie sa fie ventilata.

Suprafata gurilor de evacuare a aerului viciat din centralele termice trebuie sa fie cel putin egala cu sectiunea totala a cosurilor de fum, dar nu mai mica de 2,5 dm2. Centralele termice care sunt prevazute cu cazane cu introducerea aerului si evacuare fortata a gazelor de ardere (de tip ventuza) nu necesita guri separate de introducerea aerului.

Centralele termice care functioneaza cu combustibil gazos trebuie prevazute cu ferestre spre exterior cu suprafete vitrate conform Normativului I 6.

Cosul de fum

Daca locuiesti la casa sau la ultimul etaj al unui bloc care are acoperis, cosul situat la mai putin de 1,5 m, in plan orizontal de coama acoperisului, trebuie sa depaseasca coama cu minimum 0,5 m pentru invelitori incombustibile si 1 m pentru invelitori combustibile.

Cosul de fum amplasat la distante mai mari de 1,5 m fata de coama acoperisului va avea inaltimea de cel putin 1 m fata de invelitoare.

Totodata, cosul de fum trebuie sa depaseasca cu minimum 0,5 m inaltimea elementelor de suprainaltare a terasei (atice, pereti antifoc, calcane etc.) cand este situat la mai putin de 3 m de marginea terasei si cu minimum 1 m cand este situat la peste 3 m de marginea terasei.

Cand cosul este amplasat langa pereti de lemn sau din alte materiale combustibile sau cand cosurile intersecteaza astfel de pereti, acesti pereti trebuie prevazuti cu zidarie de caramida sau din alte materiale incombustibile, avand o fasie de cel putin 24 cm pe ambele parti ale cosului sau se lasa intre cos si perete un spatiu de cel putin 10 cm, protejand peretele cu un material rezistent la foc (placa de azbest etc.).

Daca este cazul cosul de fum trebuie protejat contra trasnetului, conform Normativului I 20.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Adi

21 septembrie, 12:32

Se mai poate folosi azbestul? ... parca era interzisa folosirea lui

Iuliean Hornet

19 septembrie, 16:14

Cum ramane cu evacuarea gazelor de ardere de la centralele de apartament?, gaze care se duc direct in nasul vecinilor de la blocul de peste alee sau a celor de la etajele superioare care tocmai aerisesc locuinta. Falimentarea CET-urilor trebuie sa ne bucure deoarece scapam de jugul energetic si sunt solutii mult mai eficiente, mai ieftine si mai ecologice. Nici montarea centraleler pe gaz individuale nu este solutia ideala si pentru faptul ca se impune utilizarea celor in condendare la noi, in Romania inaintea tuturor pentru ca suntem cuminti si prosti, acceptam sa ni se impuna imediat aceasta schimbare. Eu raman la parerea ca energia din gunoaile, resturile si deseurile pe care le producem tot noi, este solutia pe care trebuie sa o implementam imediat, este solutia viitorului si pentru faptul ca avem tehnologia noastra ecoHORNET care arde prin incinerare directa la peste 1250 grade acast combustibil.

Alte articole

Centrala in condensare: cum o alegi pe cea potrivita locuintei tale Centrala in condensare: cum o alegi pe cea potrivita locuintei tale
Contorizarea termica a locuintelor este acum obligatorie Contorizarea termica a locuintelor este acum obligatorie
Beneficiile implementarii unei solutii de incalzire cu instalare la exterior Beneficiile implementarii unei solutii de incalzire cu instalare la exterior
Reglarea temperaturii aerului la interior Reglarea temperaturii aerului la interior
Seminee electrice – Perfecte pentru orice tip de locuinta Seminee electrice – Perfecte pentru orice tip de locuinta
Sistemele UPS - De ce sunt importante in exploatarea centralelor termice Sistemele UPS - De ce sunt importante in exploatarea centralelor termice

Vezi mai multe articole