on

Ingrasamant gazon – Cum il alegem si cum il aplicam pentru o protectie completa?

06 mai, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un gazon bine ingrijit va asigura mereu o priveliste placuta. Acesta are nevoie de o ingrijire speciala, iar aplicarea unui ingrasamant de gazon de calitate este o etapa absolut necesara.

Ca si alte plante si gazonul are nevoie de fertilizare, aceasta fiind o actiune foarte importanta careia trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita, mai ales primavara cand firul de iarba are nevoie de sustinere pentru o crestere armonioasa.

Cum se alege ingrasamantul de gazon?

Folosirea unui ingrasamant pentru gazon este o actiune esentiala in dezvoltarea armonioasa a acestuia, mai ales daca vorbim de zonele urbane, unde solul este mult mai sarac in nutrienti. Prin aplicarea ingrasamantului, gazonul devine mai rezistent, iar firele de iarba vor primi necesarul de nutrienti pentru o dezvoltare cat mai armonioasa. Alegerea unui ingrasamant de gazon potrivit nu este una tocmai usoara, pentru ca inainte de a lua o decizie, trebuie sa te informezi si sa tii cont de mai multe variabile, precum:

- Tipul de ingrasamant;
- Tipul de sol;
- Tipul de iarba;
- Conditiile meteo si sezonul in care se aplica ingrasamantul;
- Perioada de actiune a ingrasamantului;
- Suprafata acoperita.

Ingrasamantul sau fertilizatorul pentru gazon poate fi de trei feluri:

- Ingrasamant lichid pentru gazon;
- Ingrasamant granulat pentru gazon;
- Ingrasamant de tip starter pentru gazon.

1. Ingrasamantul lichid pentru gazon se aplica prin stropire, o data la 2 – 3 saptamani. Asigura-te ca ingrasamantul este aplicat pe toata suprafata gazonului, in mod uniform. Atentie! Ingrasamantul lichid pentru gazon, de obicei, nu rezista foarte mult la depozitare.

2. Ingrasamantul granulat pentru gazon este de doua tipuri, cu eliberare rapida sau cu eliberare controlata.

LandscaperPro Universtar Balance, este un ingrasamant de baza pentru gazon, sub forma de mini granule, cu tehnologie de eliberare controlata pentru fertilizare generala a suprafetelor de gazon existente. Acesta are in compozitie sa azot, fosfor, potasiu si multe altele microelemente. Perioada de aplicare recomandata este martie – august, doza recomandata fiind de 30 – 35 g/mp, Substantele componente sunt eliberate continuu tip de 2 – 3 luni pentru a asigura o crestere echilibrata si uniforma a gazonului.

3. Ingrasamantul de tip starter se utilizeaza doar in momentul insamantarii. Ingrasamantul LandscaperPro New Grass, este un ingrasamant cu eliberare controlata ideal pentru aplicarea imediata dupa semanarea gazonului sau la montarea rulourilor de gazon (sub rulou).

Tehnologia Poly-S controleaza eliberarea azotului, asigurand o crestere echilibrata si o inradacinare buna, iar continutul ridicat de fosfor stimuleaza cresterea si dezvoltarea radacinilor.

Un alt criteriu pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand achizitionezi un ingrasamant pentru gazon este efectul principal al acestuia. In functie de necesitatile pe care le are gazonul vei alege si fertilizatorul, beneficiile principale sunt:

- Ingrasaminte pentru accelerarea dezvoltatii gazonului – acestea contin substante care ajuta firele de iarba sa arate cat mai bine si sa se dezvolte intr-un timp cat mai scurt.

- Ingrasaminte pentru cresterea rezistentei – aceste fertilizatoare vor face ca firele de iarba sa fie mai rezistente la daunatori.

- Ingrasaminte care protejeaza gazonul impotriva eroziunii si uscarii – se foloseste, in general, atunci cand se observa ca iarba este afectata de rozatoare.

Un alt criteriu este si perioada in care se aplica sau actioneaza ingrasamantul. Unele ingrasaminte se aplica primavara si au scopul de a ajuta iarba sa reziste pe timpul verii, altele se aplica toamna tarziu pentru a ajuta gazonul sa faca fata inghetului. Un exemplu este LandscaperPro Stress Control, un ingrasamant special conceput pentru prevenirea stresului din planta. Stimuleaza rezistenta celulara a plantelor si creste continutul de nutrienti. Se aplica vara, ajutand gazonul sa reziste in conditii de stres si seceta.

Trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita perioadei in care ingrasamantul actioneaza, un fertilizator lichid va rezista doar cateva saptamani, pe cand cele solide au un efect care dureaza si cateva luni bune.

Trebuie sa fii atent si la tipul de sol si necesitatile acestuia, metoda vizuala nu este suficienta pentru a determina tipul de ingrasamant potrivit pentru gazonul tau, pentru a stabili planul de fertilizare este necesar sa realizezi si o analiza a solului.

Semintele si fertilizantii LandscaperPro sunt produse profesionale, special create pentru peisagisti si gradinari. Iata ce trebuie sa stii despre ingrasamintele LandscaperPro:

•  Sunt rentabile: 1-2 aplicari sunt suficiente pentru intregul sezon.
•  Sunt complet sigure pentru copii, animale domestice, dar si pentru gazonul nou infiintat.
•  Au un continut ridicat de nutrienti, fiind necesar mai putin ingrasamant de aplicat.
•  Asigura o distribuire optima a nutrientilor pentru o mai buna calitate a gazonului.
•  Eliberarea controlata ofera o crestere echilibrata, reducand astfel numarul de taieri.
•  Dezvolta un sistem radicular mai puternic pentru a face un gazon mai sanatos si rezistent.
•  Sunt sustenabile: asigura o nutritie optima si pierderi minime prin levigare.
•  Efectele de lunga durata vor reduce forta de munca manuala.

Prin utilizarea ingrasamintelor LandscaperPro cu eliberare lenta si controlata, cantitatea nutrientilor care leviga este redusa, iar gazonul este mai sanatos. Puteti asigura nutritie de inalta calitate cu buget limitat, prin reducerea numarului de aplicari pe sezon.

Indiferent de tipul de ingrasamant ales este recomandat ca acesta sa fie aplicat pe vegetatia uscata, iar zona sa fie irigata cu apa abia dupa 1-2 zile, daca nu a plouat intre timp. Nu aplica produsul in conditii de inghet sau seceta. Aplicarea ingrasamantului ar trebui sa aiba loc dupa ce s-au efectuat urmatorii pasi: gaurire, taiere si scarificare. De obicei, gazonul se fertilizeaza de aproximativ trei ori pe an, : primavara, vara si toamna., doza recomandata fiind de 30 – 35 g/mp. Spunem de obicei pentru ca de acest lucru depinde foarte mult de tipul de ingrasamant folosit.

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre ingrasamintele de gazon LandscaperPro, viziteaza site-ul partenerilor nostri de incredere Verdon.ro.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Care sunt florile de gradina care infloresc toamna Care sunt florile de gradina care infloresc toamna
Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii
Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole
Vara si gradinile au nevoie de vacanta Vara si gradinile au nevoie de vacanta
Amenajarea gradinii: totul despre amenajarea cu pavele Amenajarea gradinii: totul despre amenajarea cu pavele
Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna! Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna!

Vezi mai multe articole