Ingrijirea muscatelor

Ingrijirea muscatelor

26 martie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca am face un sondaj de opinie este posibil sa ajungem la concluzia ca muscatele sunt cele mai des intalnite plante din casele romanilor. Asta in ciuda faptului ca ele sunt originare din Africa de Sud, de unde au fost aduse in Europa la inceputul secolului al XVII-lea. Asa ca, indiferent daca ai deja muscate in balcon si la ferestre sau intentionezi sa ai in viitor, iata in randurile urmatoare cam tot ceea ce trebuie sa stii despre muscate.

Desi cea mai raspandita culoare a florilor este cea rosie, foarte multe specii de muscate au florile portocalii, albe, roze, violet sau fuchsia. Muscatele infloresc primavara sau vara dar, daca sunt bine ingrijite si au toate conditiile necesare, pot sa infloreasca chiar si iarna. Pentru a supravietui iernii, in caz ca n-ai suficient spatiu in casa pentru toate ghivecele, muscatele pot fi pastrate si in pivnita, la o temperatura de pana la 5oC. Cand temperatura exterioara ajunge la 15 oC, atunci poti sa duci ghivecele inapoi in balcon sau in gradina. Apropo, muscatele se dezvolta foarte bine si in pamantul din gradina, nu doar in ghivece sau jardiniere.

Numarul de flori pe care il face aceasta planta este direct proportional cu cantitatea de lumina pe care o are la dispozitie. Altfel spus, cu cat mai multa lumina, cu atat mai multe flori.

Cat de des sa uzi muscatele? In timpul verii, de 2-3 ori pe saptamana, in timpul iernii o singura data pe saptamana. In timpul primaverii si al verii, muscatele au nevoie de o umiditate constanta atat in sol, cat si in aer. Nu este bine sa ineci muscatele in apa deoarece tulpinile pot putrezi sau dezvolta ciuperci si mucegai.

Inmultirea muscatelor se poate face atat prin butasi, cat si prin seminte. Pentru a obtine ramificarea tulpinii este necesar sa rupi varful vlastarilor, iar pentru a stimula aparitia noilor boboci trebuie sa indepartezi florile uscate. Cand radacinile muscatei ies din ghiveci prin orificiul de drenaj al apei, este semn ca trebuie sa muti planta intr-un ghiveci mai mare.

Muscatele au nevoie si de fertilizatori. In perioada aprilie-septembrie, o data la doua saptamani, este bine sa adaugi ingrasamant lichid in apa cu care le uzi. Iar in caz ca nu stiai, un foarte bun fertilizator pentru muscate este coaja de banana. O lasi 10 minute intr-un cuptor incins, sa se usuce, apoi o faci pulbere si o presari in ghivece.

Daca mai cunoasteti si alte secrete in ceea ce priveste cresterea si inghijirea muscatelor, nu ezitati sa ni le impartasiti intr-un comentariu. Nici noi cu avem pretentia ca le stim chiar pe toate.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

MARIANA

08 februarie, 15:02

anul acesta incerc butasirea cu gel de inradacinare poate da rezultate 100%-acum este perioada propice-succes

mimi

28 martie, 14:18

Am mai multe ghivece cu muscate de ingrijirea carora sint responsabil iarna. Vara am observat ca nu le prieste soarele , pierd din veredele crud virind spre galben verzui. Se simt mai bine ferite de razele soarelui , dar la lumina.

Alte articole

Sfaturi de plantare a arbustilor de catina Sfaturi de plantare a arbustilor de catina
10 plante comestibile si decorative care alunga daunatorii 10 plante comestibile si decorative care alunga daunatorii
5 Sfaturi pentru a te bucura cât mai mult timp de amenajarea ta cu pavele 5 Sfaturi pentru a te bucura cât mai mult timp de amenajarea ta cu pavele
Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II
Trandafirul muntilor in casa ta Trandafirul muntilor in casa ta
Procesarea lemnului de foc in epoca mecanizarii rapide Procesarea lemnului de foc in epoca mecanizarii rapide

Vezi mai multe articole