on

Ingrijirea gazonului primavara

18 martie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Primavara acestui an pare-se ca a inceput cu temperaturi placute, dar nu putem trece cu vederea fenomenele climatice care ne-au uluit la inceputul acestui an, vorbim de `ploaia inghetata` - un fenomen care a facut ravagii in Bucuresti.

 

Cu toate ca suntem abia la inceputul sezonului cald, nu ar trebui sa neglijam ingrijirea si fertilizarea gazonului.

 

Ingrijirea gazonului, desi pare o operatiune destul de simpla la prima vedere, necesita cunoasterea unei anumite metodologii.

 

Gazonul necesita o intretinere regulata, dar daca vrei sa te bucuri de o curte verde si frumoasa se merita acest efort suplimentar. Pentru a obtine un gazon des si viu colorat vei avea nevoie de seminte de cea mai buna calitate. Acest aspect nu trebuie neglijat, caci rezultatele se vor observa in timp, iar durata de viata a acestuia poate creste considerabil daca alegi sa investesti in seminte de calitate.

 

Tipuri de seminte de gazon

 

Pe piata vei gasi mai multe tipuri de seminte de gazon, inclusiv seminte pentru terenuri de sport, spatii de joaca, locuri insorite sau umbroase etc. La Verdon vei gasi diferite tipuri de seminte gazon, ingrasaminte gazon, carucioare speciale de imprastiat, masini de tuns gazonul Husqvarna, etc. la preturi foarte accesibile, pentru mai multe detalii click aici.

 

Cand se pot semana semintele de gazon si rulourile de gazon

 

Semintele de gazon se pot semana inca din luna martie, pana in luna octombrie, dar este de preferat ca aceasta operatiune sa nu se realizeze in perioadele de canicula. Semintele de gazon semanate primavara devreme se vor dezvolta foarte repede si te vei putea bucura de frumusetea firelor verzi intr-un timp foarte scurt. Dar este mai recomandat ca semanatul sa se realizeze toamna, astfel firele vor fi mai puternice si vei reduce riscul ca ele sa fie invadate de buruieni.

 

Chiar daca folosesti seminte de gazon pentru cultivare sau ca apelezi la rulouri gazon din comert, inainte de semanat trebuie sa pregatesti terenul. Acesta trebuie curatat de buruieni, sapat la o adancime de 20 - 30 cm si trebuie nivelat foarte bine prin maruntirea pamantului. In cazul rulourilor de gazon, pamantul trebuie amestecat cu nisip, acest lucru asigura planeitatea locului inainte de montarea lor.

 

Plantarea gazonului nu este o actiune dificila, fii atent si la urmatoarele lucruri atunci cand demarezi lucrarile de plantare a semintelor de gazon:

 

- Nu planta semintele de gazon in zile ploioase sau atunci cand se anunta ploi. Pe timp de ploaie semintele se pot deplasa si pot aparea zone goale;

- Irigarea gazonului dupa semnarea semitelor este foarte importanta, ai grija sa uzi gazonul in aceasta perioada pentru a nu risca sa compromiti intregul gazon;

- Irigarea in exces poate conduce la dezvoltarea mucegaiului, acesta va distruge semintele de gazon si intreaga lucrare poate fi compromisa.

 

Cum ingrijim gazonul primavara

 

Imediat dupa incheierea sezonului rece trebuie sa acorzi o atentie sporita calitatii gazonului, dar si a compozitiei acestuia.

 

Este posibil ca o parte sau chiar intreaga suprafata a gazonului sa fie incarcata de muschi si/sau buruieni, iar numarul firelor de iarba sa fie scazut. In acest caz se impune saparea si plantarea unui nou gazon.

 

Dar la fel de bine este posibil ca gazonul sa fi rezistat cu bine iernii grele, in acestcaz este necesara tunderea acestuia pana la o inaltime de aproximativ 10 cm. Abia dupa ce iarba va incepe sa creasca in mod constant, firele trebuie tunse si mai scurt, pana la o inaltime de 5 cm.

 

Eliminarea buruienilor din gazon

 

Pentru a ajuta gazonul sa se mentina verde si frumos o perioada cat mai indelungata, este necesar sa elimini buruienile. Acest pas este unul foarte important si de el depinde atat aspectul estetic al gazonului, cat si sanatatea acestuia. Operatiunea poate fi realizata manual, prin smulgerea buruienilor cu mana, fie prin folosirea erbicidelor pentru frunza lata. Dupa ce erbicidul si-a facut efectul este necesar sa aduni resturile uscate, dupa erbicidare se poate realiza si o fertilizare a solului.

 

Fertilizarea solului

 

Daca solul este unul sarac in substante nutritive se pot administra ingrasaminte pe baza de azot. Acestea se pot aplica atat inainte de insamantare, cat si pe un gazon deja existent.

 

Acesta se poate aplica in lunile martie – mai, pentru a ajuta firul de iarba iesit din iarna sa se regenereze. Ingrasamantul se poate aplica si in lunile iulie – august, pentru a compensa incetinirea cresterii gazonului din cauza caniculei, acesta se poate imprastia pe gazonul tuns si uscat in prealabil. La sfarsitul sezonului cald, mai exact la sfarsitul lunii octombrie se administreaza ingrasamant de toamna, bogat in potasiu. Acesta va ajuta firul de iarba, il va intari si ii va mari rezistenta impotriva bolilor si frigului din timpul iernii.

 

Umplerea golurilor prezente in gazon

 

Daca gazonul prezinta goluri, umplerea lor este absolut necesara pentru pastrarea imaginii impecabile. Portiunile care prezinta goluri trebuie greblate, iar mai apoi imprastiate seminte sau chiar pamant cu seminte de gazon. Completarea gazonului se poate realiza atat primavara, dar si toamna.

 

Irigarea gazonului

 

Irigarea gazonului este un aspect deloc de neglijat, mai ales daca vrei ca acesta sa isi mentina aspectul ingrijit si sanatos o perioada cat mai lunga de timp. Gazonul se uda abundent, cu conditia ca apa sa fie bine drenata. Dupa semanat, in primele 3 saptamani, se recomanda ca acesta sa fie udat de 3 ori pe zi, pentru a se dezvolta corect.

 

Necesarul de apa al gazonului se poate situa intre 1 si 7l/mp/zi, dar depinde de soiurile de seminte folosite si de temperatura locului.

 

Gazonul trebuie sa fie udat rar, dar abundent. Nu se recomanda o udare deasa cu cantitati mai mici de apa, acest lucru face ca radacina sa fie tot timpul intr-un mediu umed si va creste riscul de putrezire ducand la inmultirea buruienilor.

 

Cum si cat de des se tunde gazonul?

 

Gazonul se tunde ori de cate ori este nevoie, atunci cand firele ating inaltimi de peste 8 - 10 cm si in functie de destinatia pe care o are. Gazonul se va tunde inainte de a fi udat, in acest mod se evita smulgerea lui din radacina.

 

Tunderea regulata determina inmultirea lastarilor si reducerea formarii de seminte, astfel vei beneficia de un gazon mai des si mai sanatos, unul care va rezista o perioada cat mai lunga.

 

In urma tunderii, daca rezulta o cantitate densa, se recomanda ca iarba taiata sa fie indepartata, pentru a se evita riscul de sufocare si imbolnavire a celei ramase. Daca utilizati insa o masina de tuns gazonul cu sistem BioClip, de maruntire fina a ierbii taiate, aceasta poate constitui un ingrasamant natural pentru suprafata dumneavoastra de gazon.

 

Atunci cand achizitionati o masina de tuns gazonul sau un tractoras tuns gazon nu uitati sa intrebati si conditiile in ce conditii trebuie folosita, cum se realizeaza intretinerea si conditiile in care trebuie depozitata pe timpul iernii pentru a putea fi folosita in sezonul cald.

 

Aerarea gazonului

 

Este recomandat ca in timp sa imprastii cantitati mici de nisip peste suprafata gazonului, aceasta operatiune are rolul de a aera si oxigena solul si microorganismele esentiale dezvoltarii gazonului, dar si de a elimina denivelarile aparute in timp.

 

Aerarea gazonului este o operatiune de finete, aceasta contribuie atat la mentinerea unui gazon sanatos, cat si la mentinerea aspectului acestuia. Aerarea gazonului este o lucrare care trebuie sa fie executata mai ales daca solul este unul argilos.

 

Daca ai o suprafata mica de gazon poti realiza aceasta operatiune si manual, cu ajutorul unei furci. Introdu coltii acesteia direc in sol, la o adancime de aproximativ 10 cm, misca furca inainte si inapoi pentru a deschide gaurile. Dar daca ai o suprafata mai mare de gazon, operatiunea poate fi realizata cu ajutorul unui dispozitiv numit aerator de gazon, care face mici gauri in sol si il decompacteaza. Aerarea solului este recomandata mai ales cand solul este umed.

Scarificarea gazonului

 

Operatiune de scarificare a gazonului este o operatiune mai putin cunoscuta si aplicata. Rolul acesteia este de a indeparta resturile organice de pe gazon, resturi de iarba taiata, frunze moarte, muschi sau buruieni ramase din timpul sezonului rece. Aceste resturi sunt utile daca sunt prezente intr-o cantitate mica, ajutand la protejarea gazonului impotriva secetei si a uzarii. Insa daca ele sunt prezente in cantitati excesive sunt daunatoare, blocand patrunderea aerului si a apei la radacinile firului de iarba, oprind producerea de noi fire.

 

Daca nu realizezi aceasta operatiune vei observa cum culoarea firului de iarba isi va schimba culoarea, din verde in galben.

 

Scarificarea gazonului se poate realiza primavara si toamna, atunci cand pamantul este uscat. La fel ca in cazul operatiuni de aerare gazon, scarificarea se poate realiza atat manual, cat si cu ajutorului unui echipament numit scarificator gazon.

 

Manual - cu ajutorul unei greble cu coltii indoiti, apasa cu putere pe maner in timp ce treci grebla prin iarba pentru a aduna materialul mort. Repeta operatiunea de 2-3 ori pentru a garanta reusita acesteia.

 

Pentru aceasta operatiune poate fi folosita si o masina speciala, numita scarificator de gazon. Dispozitivul este prevazut cu lamele si se aseamana cu masina de tuns gazonul si trebuie trecut prin gazon de 2 ori. Scarificatorul poate fi electric sau pe benzina si este prevazut cu un sac colector pentru resturile din gazon. Lamele scarificatorului actioneaza la nivelul radacinii ierbii si curata resturile vegetale. Imediat dupa scarificare, gazonul va avea un aspect „ravasit”, insa isi va reveni in cateva zile.

 

Intretinerea gazonului nu este un proces simplu, dar nici unul foarte complicat. Cert este ca, prin operatiunile de intretinere si prin folosirea unor produse de calitate, rezultatul va fi cel pe care ti-l doreai – un gazon verde si sanatos, care sa reziste pana la venirea iernii viitoare! Nu uita de plasele anticartita. Desi caritita din desenele animate este un caracater simpatic, in foarte multe cazuri ea poate provoca daune ireversibile in amenajarea gradinii si a gazonului, mai ales din punct de vedere estetic.

 

Verdon te asteapta cu preturi accesibile atat pentru seminte de gazon, ingrasamant gazon, erbicide, masina tuns gazon, colector iarba masina de tuns, scarificator gazon, aerator pentru gazon si multe altele, mai multe detalii aici.

 

Ai intrebari legate de plantarea gazonului si intretinerea acestuia sau despre produsele pe care ar trebui sa le folosesti? Specialistii Misiunea Casa si Verdon asteapta mesajul tau pe adresa contact@misiuneacasa.ro.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Targurile de flori ale lunii martie Targurile de flori ale lunii martie
Rigola si drenajul liniar Rigola si drenajul liniar
Tuia, un conifer nepretentios si vesnic verde Tuia, un conifer nepretentios si vesnic verde
Cum scapi de limacsi Cum scapi de limacsi
Cum sa ai grija de plantele tale pe perioada iernii ? Cum sa ai grija de plantele tale pe perioada iernii ?
Fertilizarea solului – Aplicarea corecta a ingrasamantului Fertilizarea solului – Aplicarea corecta a ingrasamantului

Vezi mai multe articole