on

Ingrijirea gladiolelor – plantarea, mediul, intretinerea si taierea

31 martie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In trecutul indepartat, gladiola era considerata planta victoriei. Razboinicii purtau la gat, ca amuleta, bulbii acestei plante, pentru a-i ocroti si a-i ajuta sa se intoarca teferi acasa. Gladiolele sunt usor de crescut si se gasesc intr-o gama variata de culori, mai putin albastru. Gladiolele pot fi intalnite in culori precum alb, roz, rosu, violet, galben, portocaliu, precum si derivatele acestor culori. Daca iti doresti sa ai in gradina aceste plante, iata ce ar trebui sa stii despre ingrijirea lor.

Plantarea

Momentul ideal de plantare a gladiolelor este mijlocul lunii mai, procesul putand fi continuat la fiecare doua saptamani, pana la mijlocul lunii iunie. Aceasta metoda de plantare iti va asigura gladiole pline cu flori atat in iulie, cat si in august, poate chiar si in septembrie.

Plantarea bulbilor se face la o anumita adancime. Daca bulbul are in jur de 2 cm, va trebuie plantat la 10 cm sub pamant. Distanta dintre vlastari; acesta trebuie sa fie intre 15 si 20 cm. Totodata, dupa plantare, ai grija ca tulpinile gladiolelor sa fie rezemate de suporti de lemn.

Mediul

Desi nu sunt pretentioase, gladiolele se dezvolta mai bine in soluri bogate in humus si substante nutritive. Trebuie evitate substraturile compacte, reci si umede. Este bine sa aiba o durata de iluminare de 14 ore, de aceea amplasamentul trebuie ales cu atentie. Nu pot fi cultivate mai multi ani pe acelasi teren.

Intretinerea

Distrugerea buruienilor este foarte importanta, mai ales in primele stadii de dezvoltare ale gladiolelor. Trebuie sa faramitezi crusta care se formeaza la suprafata pamantului, pentru a permite drenarea apei si aerisirea solului.

Gladiolele au nevoie de apa pe perioada verii. Este important sa le uzi si, pentru a pastra pamantul umed, sa asezi peste flori un strat de mulci

Inainte de inflorire este necesara ingrasarea pamantului cu fosfor, acesta influentand calitatea florilor. La maturarea tuberobulbilor, sunt necesare solutii de fosfor si potasiu.

Taierea

Taierea florilor se face doar dimineata sau seara, niciodata in timpul zilei. Alege plantele care au doar doua sau trei flori deschise. Taierea se face pe diagonala tulpinei.

Sunt multe lucruri de spus despre ingrijirea gladiolelor. Continuam subiectul saptamana viitoare, cu informatii legate de bolile si daunatorii acestor frumoase flori.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum poti construi un foisor de gradina Cum poti construi un foisor de gradina
Importanta luminii din gradina Importanta luminii din gradina
Amenajarea de toamna a gradinii (V) - Ingrijirea plantelor inaintea sezonului rece Amenajarea de toamna a gradinii (V) - Ingrijirea plantelor inaintea sezonului rece
Unde depozitam mobilierul si ustensilele de gradina Unde depozitam mobilierul si ustensilele de gradina
Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea I Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea I
Amenajarea curtii: ghid de montare a pavelelor Amenajarea curtii: ghid de montare a pavelelor

Vezi mai multe articole