In timpul sezonului cald, plantele se aclimatizeaza, daca au fost tinute afara, la anumite conditii de lumina, temperatura si umiditate. Cu siguranta, au beneficiat de mult mai multa lumina si de un climat mai umed decat beneficiaza in mod normal in spatii inchise. De asemenea, s-au adaptat la fluctuatii de temperatura de pana la 20 de grade Celsius intre zi si noapte.
Pe masura ce vremea se raceste, noptile devin mai lungi si aducem plantele in interior, mediul acestora de trai se confrunta cu schimbari bruste. Cum nu mai primesc aceleasi cantitati de hrana si apa, procesul lor de crestere se stopeaza brusc si, de aceea, este important sa le asiguram o tranzitie lina intre sezoane, plantele riscand sa moara, in caz contrar. Acest “stres” pe care il resimt plantele se manifesta prin ingalbenirea frunzelor, ofilirea frunzelor si florilor si chiar caderea lor.
E bine sa nu asezi ghivecele in locurile din casa in care se formeaza curenti de aer rece sau langa surse ce degaja aer cald. Pastreaza plantele in recipientele in care au stat si afara. Acesta nu e un moment potrivit sa le deranjezi radacinile.
Verifica daca plantele contin daunatori sau alte insecte. Indeparteaza-le cu mana sau cu produse speciale de la florarie. Taie frunzele moarte si curata planta de alte uscaturi. Dezinfecteaza uneltele de taiat intre doua plante, pentru a nu risca sa infectezi o planta sanatoasa dupa ce le-ai folosit la plante bolnave. Curata fiecare frunza in parte cu o carpa umeda, in special la plantele cu frunze mari. Praful si polenul blocheaza porii plantelor si acestea nu mai pot primi cantitatea de lumina si asa imputinata, dar nici nu vor mai putea absorbi umiditatea de care au nevoie. Aerul uscat poate dauna foarte mult plantelor, mai ales ca majoritatea sunt de origine tropicala si au nevoie de un climat umed pentru a prospera.
Unghiul in care cade lumina solara sufera modificari intre anotimpuri. Astfel, plantele care vara au primit suficienta lumina intr-un anumit loc din casa, pot sa nu mai primeasca la fel de multa si pe timp de iarna. Muta plantele pana gasesti locul ideal pentru fiecare.
Pentru ca majoritatea plantelor isi incetinesc procesul de crestere pe timpul iernii, evita sa mai adaugi fertilizator pana in primavera. De asemenea, nu le mai uda la fel de mult ca in timpul verii, pentru ca plantele nu mai au aceleasi nevoi de atunci. Cresterea incetinita, in fapt, un soi de hibernare, nu mai consuma aceeasi cantitate de apa. Nu le uda cu apa rece, ci la temperatura camerei si nu permite frunzelor sa atinga geamul rece al ferestrei.
Ingrijirea plantelor de apartament pe timp de iarna
07 decembrie, 2012
comenteaza trimite unui prieten printeaza
In mod normal, plantele de apartament sunt prospere pe timp de vara si primavara, dar adevarata provocare consta in a le ajuta sa supravietuiasca peste iarna. Totusi, nu e nimic mai frumos decat sa te poti bucura de un coltisor de verdeata in timp ce afara zapada se asterne pe pamant.
Comentarii
Nu exista comentarii.