Ingrijirea parchetului

31 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Parchetul vechi din lemn masiv nu mai arata deloc bine? Ar trebui schimbat, dar costa destul de mult…dar daca am incerca sa-l renovam?

Fiind vorba de un parchet gros, n-ar fi prea complicat sa-l renovam prin raschetare si finisare. Dar haideti sa stabilim de la inceput etapele importante ale acestei lucrari:

Curatare profunda. Este intotdeauna prima etapa in acest proces, pentru ca vizeaza indepartarea cerii sau a vopselei reziduale si se realizeaza de obicei cu un sampon special. In cazul in care parchetul a fost acoperit cu mocheta, urmele de adeziv si de burete sintetic trebuie razuite; daca a fost vopsit, e de preferat sa utilizati un decapant pentru a inmuia si curata vopseaua. Clatiti si apoi lasati sa se usuce. Acum este momentul sa constatati crapaturile si lamelele defecte si sa inlocuiti portiunile deteriorate.
 
Slefuire. O slefuire profesionala implica trei treceri, cu benzi abrazive tot mai fine ( granulatia lor trebuie sa creasca de la 36 la 50-60 pentru a ajunge in final la 100-120 ). Nu uitati de sensul lamelelor: un parchet cu lamele drepte se va slefui de doua ori in diagonala si in final in sensul lamelelor, pe cand un parchet cu lamelele in diagonala trebuie slefuit pe latime, lungime si in final in sensul lamelelor.
 
Vopsire. Avem si aici trei posibilitati: bait, ceruza sau vopsea. Baitul pune in valoare fibrele lemnului, colorandu-le usor; este necesara o aplicare in doua straturi, urmata de lacuire. Ceruza este un colorant alb care necesita o fixare cu doua straturi de lac. Vopseaua este ceva mai pretentioasa, dar mai indicata pentru parchet. Retineti faptul ca se aplica in maximum trei straturi si ca intarirea definitiva se realizeaza dupa 3-4 zile.
 
 
Ceruire. Produs de finisare, ceara se va aplica in doua straturi, la un interval de 12 ore. Ceara lichida este cea mai indicata, in combinatie cu esenta de terebentina (10%).
 
Paluxare. Daca ceara nu vi se pare o idee buna, puteti opta pentru paluxare, operatiune nu numai simpla, ci si ecologica. Asta daca umiditatea lemnului este de maxim 10%, iar temperatura camerei atinge maxim 12ºC. Este necesar sa opriti incalzirea pentru cateva zile si sa aplicati paluxul in doua straturi, la un interval de 24 de ore. Uscarea sa definitiva se realizeaza insa dupa 8 zile.
Iata ca in numai 4 etape destul de simple ajungeti la parchetul mult visat, fara eforturi sau costuri foarte mari … iar noua nu ne mai ramane decat sa va uram spor la …parchet!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gresie tip parchet: Solutia perfecta pentru un design elegant si durabil Gresie tip parchet: Solutia perfecta pentru un design elegant si durabil
Gresia tip parchet: ce trebuie sa ai in vedere inaintea unei astfel de placari Gresia tip parchet: ce trebuie sa ai in vedere inaintea unei astfel de placari
Mocheta sau linoleum: amandoua trebuie montate (I) Mocheta sau linoleum: amandoua trebuie montate (I)
Cum sa va alegeti parchetul Cum sa va alegeti parchetul
Avantajele si conditiile finisarii pardoselii cu un covor din PVC Avantajele si conditiile finisarii pardoselii cu un covor din PVC
Procesul de lacuire Procesul de lacuire

Vezi mai multe articole