on

Inlocuire pardoseala din lemn la casele vechi

30 iulie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele vechi realizate pe structura din caramida plina, atat in mediul urban dar mai ales cele din mediul rural, au planseele realizate pe structura din lemn. Daca planseul intermediar sau cel spre pod sunt mai protejate fata de umezeala, nu acelasi lucru se poate spune despre planseul asezat pe sol si care formeaza pardoseala parterului.

Solutia de realizate a acestui tip de planseu presupunea montarea unor grinzi din lemn, sprijinite sau nu pe fundatie, iar peste acestea se batea o scandura groasa, ulterior asezandu-se o pardoseala din scandura trasa. In conditiile de mediu uscat, rezistenta planseului poate fi suficient de mare in timp dar nu poate realiza o protectie la umezeala din sol, izolatia hidro este inexistenta iar cea termica insuficienta. In momentul in care lemnul incepe sa putrezeasca, mirosul devine deranjant, umezeala si mucegaiul fiind la ele acasa in structura pardoselii.
Sa vedem cum putem realiza lucrarea de schimbare a pardoselii vechi, din lemn!

Pentru a reface integral pardoseala va trebui sa incepeti prin decopertarea suprafete, se scoate scandura si grinzile de lemn ce probabil sunt partial putrezite. Dupa decopertare va trebui gandita solutia ce trebuie aplicata pentru a obtine efectele scontate – lanseul solid, rezistent, capabil sa asigure protectia hidro, termo si sa permita aplicarea straturilor de finisare moderne. Solutia trebuie sa cuprinda toate straturile necesare si in grosimea exacta pentru a ajunge la nivelul final, impus de caile de acces existente sau alte conditionalitati.

In functie de acest nivel al pardoselii finale, se poate elimina o parte din pamantul de sub pardoseala initiala sau nu. Indiferent de situatie, se taseaza bine pamantul si se adauga un strat de rupere a capilaritatii, realizat din sort de pietris cu granulatia 16 – 32 mm si avand o grosime de minim 10 cm.

Urmatoarele straturi aplicate sunt cele care asigura termoizolatia si hidroizolatia, in functie umiditatea solului si dorinta dumneavoastra de a diminua pierderile de energie spre sol. Partea de termoizolare se realizeaza utilizand polistiren extrudat cu o grosime de minim 5cm iar hidroizolatia cu membrana bituminoasa saucarton bituminos pentru varianta mai ieftina. Polistirenul extrudat rezista foarte bine la umezeala si la solicitari mecanice ridicate. Peste stratul de pietris tasat se vor aseza placile din polistiren extrudat, fara rosturi si apoi asezam stratul hidroizolator. Acesta se va etansa bine la toate imbinarile dintre fasii. Ridicati hidroizolatie pe suprafata verticla – pe fundatie sau pe perete pe o inaltime mai mare decat cea a stratului de beton ce se va turna. Este  de preferat sa racordati aceasta hidroizolatie la stratul de rupere caliparitate dintre zidarie si fundatie.

Stratul care va realiza inchiderea, egalizarea si preluarea incarcarilor este cel realizat de placa de beton. Este necesara armarea acesteia utilizand o plasa sudata din otel amplasata cu ajutorul distantierilor, urmand ca ulterior sa turnam un beton de tip B100 sau B150.
Daca suprafata placii de beton nu este suficient de plana se poate turna ulterior o sapa autonivelanta, cu grosime redusa sau o sapa de egalizare daca trebuie sa preluam mai mult de 3cm grosime.

Odata realizate aceste lucrari, obtinem o noua pardoseala ce necesita o perioada de asteptare (uscare si maturare) de cateva saptamani, de preferat 3-4. Ulterior se aplica finisajul dorit ce poate fi o placare ceramica, una naturala, un parchet laminat sau alte finisaje.

Avand in vedere cele mentionate anterior, pentru refacerea unei pardoseli vechi din lemn, o lucrare de o dificultate medie, luati in calcul doua elemente esentiale - decopertareai suprafatei si calculati grosimea tuturor straturilor ce vor fi  necesare pentru a acoperi  diferenta de nivel pana la celelalte pardoseli din locuinta sau caile de acces.

Spor la lucru!

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Greta Ana

21 august, 22:29

Buna ziua,

doresc sa inlocuiesc parchetul (sau sa montez gresie) intr-o camera situata la parterul unei case vechi, construita in 1933, din caramida. Mentionez ca pardoseala nu mai e perfect orizontala, cazand cu cativa centimetrii in zona peretelui exterior.
Am decopertat o portiune din camera si am constatat urmatoarele:
-o parte a camerei (aprox.3/4 din suprafata) se afla deasupra beciului, avand planseu de beton peste care e un strat de zgura, grinzi de lemn, pardoseala din scanduri si apoi parchet masiv.
-cealalta parte (aprox.1/3 din camera) iese din zona beciului , pardoseala fiind amplasata pe grinzi de lemn montate peste niste tarusi din lemn care sunt infipti in pamant . In aceasta zona am constatat ca pamantul nu mai este la nivel, un gol mai mare fiind spre peretele exterior unde si lemnele sunt degradate de umezeala.
Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procezez in cazul in care doresc sa montez tot parchet dar si in cazul in care as vrea sa montez gresie.

Va multumesc

Admin MC

06 august, 12:56

Buna ziua,

Pe forumul Misiunea Casa specialistii nostri, precum si membri comunitati va pot oferi o sumedenie de sfaturi referitor la problema dvs.

www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php

Tudorel MIREA

06 august, 10:27

In primul rand va felicit si va multumesc pentru aceste sfaturi pe care nu prea mai ai de unde sa le obtii. In al doilea rand m-as bucura sa aflu solutii la problemele aparute la casele vechi din chirpic care de cele mai multe ori au o fundatie precara fara hidro izolatie, sau alte probleme legate de acest tip de constructii.

Alte articole

Parchet laminat peste parchet laminat: cum se poate monta Parchet laminat peste parchet laminat: cum se poate monta
Procesul de lacuire Procesul de lacuire
Vopsea gresie Vopsea gresie
Izolarea si montarea parchetului - Actiuni premergatoare Izolarea si montarea parchetului - Actiuni premergatoare
Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor
Parchet laminat sau stratificat? Iata care sunt avantajele si dezavantajele Parchet laminat sau stratificat? Iata care sunt avantajele si dezavantajele

Vezi mai multe articole