on

Insamantarile de toamna: ce poti planta acum pentru o recolta bogata la primavara

29 august, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toamna este cunoscuta drept anotimpul recoltelor, cand agricultorii profesionisti si amatori culeg roadele pomilor si legumelor plantate in primavara. Cunoscatorii, insa, cunosc faptul ca sfarsitul acestui ciclu inseamna si inceputul altuia: cel al plantarilor de toamna. Mai exact, in acest articol vom prezenta legumele care pot fi semanate la inceputul acestui anotimp, pentru a rodi in primavara urmatoare. Operatiunea este inlesnita de faptul ca legumele care trebuie semanate toamna nu au nevoie de vreo atentie speciala nici macar dupa sosirea iernii.

1. Ceapa verde

Pentru a avea in primavara urmatoare ceapa verde, proaspata, arpagicul trebuie plantat inca din toamna. Sfarsitul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie sunt cele mai potrivite momente pentru aceste insamantari. Ca sa ai siguranta unei recolte bune, solul ar trebui sa fie unul argilos. De aceea, daca suprafata de pamant unde urmeaza sa fie cultivata ceapa verde nu respecta acest criteriu, ar trebui amestecata cu o cantitate suficienta de argila, care sa asigure suficienta umiditate.

2. Prazul

Aceasta leguma este foarte rezistenta si se dezvolta foarte bine la temperaturi scazute, de aceea poate fi plantata toamna fara probleme. Pentru cultivarea prazului sunt necesare rasaduri, plantate la o distanta de 15-20 cm intre randuri. Planta are nevoie de multa lumina si apa pentru a se dezvolta optim, iar pentru ca frunzele sa fie cat mai lungi, este indicat ca prazul sa fie plantat cat mai adanc in sol.

3. Broccoli

Broccoli este o leguma inrudita cu conopida, o alta leguma care poate fi plantata toamna. Broccoli rezista foarte bine in fata parazitilor, este bogata in vitamine si minerale si poate fi plantata la fel de bine atat toamna, cat si primavara. Aceasta leguma poate fi crescuta in sera sau solarii, dar si aer liber, in lunile august si septembrie, cand temperatura este inca suficient de ridicata pentru a permite dezvoltarea rasadurilor sensibile. Dupa venirea frigului, planta trebuie acoperita, pentru protejarea in fata temperaturilor scazute.

4. Sparanghelul

Orice pasionat de bucatarie isi doreste sa aiba la dispozitie aceasta leguma rafinata pentru asezonarea mancarurilor. De aceea, doritorii trebuie sa stie ca pot cultiva sparanghelul in lunile octombrie si noiembrie, in sol usor drenabil, deoarece leguma nu tolereaza umiditatea ridicata. Recolta va putea fi culeasa in primavara urmatoare.

5. Salata verde

Aceasta este o leguma foarte populara primavara, datorita continutului bogat in vitamine si minerale. Salata verde germineaza la temperaturi scazute, ceea ce favorizeaza cultivarea acesteia din toamna.

6. Morcovii

Leguma preferata a iepurilor poate fi cultivata chiar si la inceputul iernii, daca vorbim despre o zona unde iernile sunt blande. Insa, perioada cea mai recomandata pentru aceasta operatiune este finalul lunii octombrie si toata durata lunii noiembrie. Semintele trebuie introduse destul de aproape de suprafata, astfel incat sa poata incolti mai usor.

7. Mazarea

Poate fi plantata la inceputul toamnei, insa are nevoie de protectie speciala. Astfel, mazarea trebuie acoperite cu clopote de sticla sau plastic, pentru a fi ferita de temperaturile scazute. In plus, solul in care va fi plantata trebuie nivelat si fertilizat cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu. De retinut ca balegarul nu este un ingrasamant tolerat de aceasta leguma in fazele incipiente, dar poate fi adaugat in cantitati mici pe masura ce planta avanseaza in vegetatie.

8. Ridichiile

In acest caz exista sortimente care se cultiva atat toamna, cat si primavara sau vara. Insa, pentru insamantarile de toamna, este necesar un pamant usor drenabil, bogat in potasiu si sarac in azot. Ca fertilizator poate fi folosita, in cantitati mici, cenusa rezultata dupa arderea lemnului.

9. Spanacul

Aceasta este o planta anuala, care poate supravietui inghetului si iernilor, cu temperaturi de pana la -25°C. Spanacul este una dintre cele mai nutritive si valoroase legume, datorita continutului bogat in fier si vitaminele A si C. Spanacul poate fi recoltat de la inceputul toamnei si pana tarziu in sezon.

10. Telina

Este o leguma care creste in climatele temperate. Telina este sensibila la canicula, dar rezista la temperaturi de pana la -15°C. Este usor de crescut si nu are nevoie de absolut nicio atentie speciala. Umiditatea ridicata din timpul toamnei ajuta planta sa se dezvolte rapid, iar in cateva luni pot fi recoltate variante mai mici, gata pentru consum.

Acum, ca stii care sunt plantele pe care le poti planta in aceasta toamna, nu mai ramane decat sa achizitionezi semintele si rasadurile necesare si sa te pui pe treaba. De cea mai mare parte din recolta te vei bucura in primavara viitoare, cand vei aprecia totodata si efortul depus acum. Spor la treaba!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta
Plante care tin tantarii la distanta Plante care tin tantarii la distanta
Amenajarea de toamna a gradinii (II) – Sfaturi de plantare a lavandei de la profesionisti Amenajarea de toamna a gradinii (II) – Sfaturi de plantare a lavandei de la profesionisti
Plante de interior - Peperomia, o planta ideala pentru un interior modern Plante de interior - Peperomia, o planta ideala pentru un interior modern
Recomandari de Intretinere a Pavajului Recomandari de Intretinere a Pavajului
Tuta absoluta – metode de preventie si combatere Tuta absoluta – metode de preventie si combatere

Vezi mai multe articole