on

Insertiile pentru fatade: sfaturi de aplicare

03 octombrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Finisarea unei fatade noi sau renovarea uneia care a fost realizata cu ceva vreme in urma poate necesita anumite lucrari de infrumusetare sau modificare a stilului arhitectural, intr-o masură mai mare sau mai mica. O fatadă monocolora nu mai este demult o solutie la moda, de aceea foarte multi proprietari prefera solutii care pun mai bine in valoare locuinta.

In functie de aspectul fatadei, cea mai simpla optiune este utilizarea a doua sau a trei culori pentru finisare. In acest caz, se poate opta pentru o culoare de fond, una pentru evidentierea ferestrelor si, eventual, o a treia pentru crearea unor insertii. Acestea din urma pot fi realizate in diferite zone ale fatadei, zone care pot accentua anumite elemente arhitecturale sau pot schimba nivelul de perceptie al elementelor. O atentie sporita trebuie acordata alegerii culorilor. Pot fi realizate efecte deosebite prin utilizarea unor palete de culori din aceeasi gama, fie culori reci, fie culori calde. Amestecarea acestor doua tipuri de culori nu este foarte inspirata, de aceea trebuie aleasa doar una dintre ele, in functie de arhitectura casei, de marimea fatadei si chiar in functie de temperamentul fiecarui proprietar.

CITESTE SI: Renovarea peretilor: panourile decorative care imita piatra

Insertiile la nivel de fatada pot fi realizate cu diverse tipuri de materiale, de la o simpla vopsea cu o alta textura, pana la placarea cu materiale grele, mai mult sau mai putin naturale. Iata cateva posibilitati de realizare a insertiilor.

Inainte de toate, alegerea trebuie facuta avand in vedere un aspect foarte important, tipul fatadei: clasica (tencuita) sau termoizolata. Acesta este un element important deoarece orice tip de placare are o anumita greutate, iar sistemele de termoizolare exterioara sunt limitate in ceea ce priveste suportarea unor greutati semnificative. Un sistem standard de polistiren poate suporta 10-20 kg/ mp, in cazul unei placari directe. In caz contrar, orice placare trebuie realizata prin introducerea unor sisteme suplimentare de sustinere.

Materialele utilizate la realizarea insertiilor pe fatada:

  • Placari subtiri decorative, cu grosime redusa de maximum 5 mm, realizate din materiale sintetice. Sunt o varianta usoara si economica la caramida aparenta, motiv pentru care sunt cunoscute sub denumirea de caramida flexibila aparenta. Se fixeaza pe fatada cu adeziv specific.
  • Placi decorative sintetice. Acesta au, de asemenea, o greutate redusă, de maximum 10kg/ mp si sunt livrate intr-o gama diversificata de culori si modele, de la placi plane, la modele in relief. Grosimea acestora este cuprinsa intre 1 si 3-4 cm. Lipirea pe fatada este realizata cu adeziv. Foarte importanta este asigurarea ca placile utilizate sunt destinate mediului exterior.
  • Placi decorative realizate din diverse tipuri de piatra naturala (granit, calcar, travertin etc), cu grosimi mari, de 3-5 cm. Sunt placaje cu o greutate considerabila, mai mare de 30kg/ mp, de aceea necesita sustinere suplimentara pe fatadele termoizolate. Se placheaza prin utilizarea unui adeziv pentru exterior.
  • Placi de tip klinker au o greutate medie spre mare si pot avea nevoie de fixare suplimentara. Grosimile sunt cuprinse intre 1 si 2 cm.
  • Caramida aparenta. Placile sunt similare celor de tip klinker, dar au o grosime mai mare, de 2-6 cm.
  • Material lemnos tratat pentru exterior (frasin, fag, stejar etc). Prinderea se realizeaza prin fixare mecanica, pe o retea de rigle de montaj, fapt care va duce la o grosime a placajului de cativa cm (4-6).
  • Diverse panouri compozite sau materiale realizate prin tehnologii moderne. Pentru acestea se pot face prinderi mecanice sau placari cu adeziv, in functie de tipul materialului respectiv.
  • Placile usoare, realizate din polistiren sau spuma poliuretanica si cunoscute sub denumirea de profile decorative pentru fatada.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fatada casei: sfaturi de finisare a exteriorului locuintei Fatada casei: sfaturi de finisare a exteriorului locuintei
Fatada translucida - noua moda in domeniu Fatada translucida - noua moda in domeniu
Ce materiale poti alege pentru fatada casei tale Ce materiale poti alege pentru fatada casei tale
Tencuiala antiigrasie Tencuiala antiigrasie
Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata
Cum sa aplici tencuiala decorativa in 5 pasi Cum sa aplici tencuiala decorativa in 5 pasi

Vezi mai multe articole