Am primit pe adresa redactiei noastre un proiect foarte interesant si va marturisim ca suntem impresionati de calitatea acestuia. Proiectul este realizat de prietenul nostru din Italia (regiunea Toscana) - Domnul S.C., care de data aceasta ne povesteste despre cum se inlocuieste un semineu vechi, cu ardere pe lemne cu un semineu modern, cu ardere pe peleti. Te invitam sa citesti mai departe ...
Buna, tuturor Prietenilor mei de la Misiunea Casa!
In sufragerie, aveam un semineu pe lemne, cu foc deschis, pe care il foloseam foarte rar. Si asta atat pentru faptul ca uneori facea fum, din cauza tirajului imperfect, cat si din cauza pericolului de a iesi scantei, care ar fi deteriorat covorul si podeaua, dar mai ales pentru mizeria pe care o faceam, atat cu lemnele, dar mai ales cu cenusa, care trebuia scoasa si curatata zilnic, dupa ce ardeau lemnele.
Astfel, mai intai am evaluat ideea eliminarii complete a acestuia, care ar fi fost aproape imposibila, deoarece sub el nu aveam podea si nici nu am fi putut sa o montam, fara sa se observe diferenta dintre vechi si nou. Pentru a elimina acest inconvenient, singura posibilitate ar fi fost sa inlocuim podeaua intregului etaj – bineinteles cu cheltuieli foarte mari si lucrari de lunga durata desigur, fiind vorba de un spatiu deschis al intregului parter, de 60 de mp, care include atat bucataria, livingul dar si sufrageria.
Asa ca am decis sa il inlocuim cu un semineu modern, pe baza de peleti, a carui functionare este mult mai sigura avand focul inchis si care nici nu produce atata mizerie. In plus, era o solutie de incalzire a intregului parter al casei, contribuind astfel si la economisirea facturii de gaz metan.
Dupa o atenta investigare pe diferite forumuri, dar si consultarea cunostintelor, care aveau deja o soba pe peleti, m-am indreptat catre produsele oferite de firma La Nordica Extraflame.
Acest producator este considerat unul dintre cei mai buni de la noi (din Italia, n.r.), atat pentru soliditatea constructiei, functionare si randament, dar si pentru un raport calitate/pret corect.
Am inceput sa ma informez pe la diversi dealeri locali care, pe baza caracteristicilor spatiului ce trebuia incalzit, dar si a suprafetei totale, mi-au recomandat o aerisire ventilata a aerului cald pe latura dinspre bucatarie, pentru a incalzi mai bine intregul parter.
Astfel, am ales modelul Confort Plus Crystal, pentru designul sau simplu si elegant, dar si pentru caracteristicile tehnice:
• Putere maxima de 11 kWh, suficienta pentru a incalzi 315 m³ (peste 100 mp);
• Telecomanda pentru toate functiile principale;
• Ventilatie fortata frontala si canalizare suplimentara de aer cald;
• Camin culisant/glisant, pe sine pentru o intretinere mai usoara.
• Sertar pentru incarcare cu peleti care permite realimentarea fara a fi nevoie sa scoti caminul/semineul.
Am facut achizitia online, si nu de la distribuitorul local, deoarece pretul a fost mai mic cu 30%: 2.300 euro fata de 3.150 euro.
Am facut comanda la Gualdi Agostino, care mi-a expediat toate materialele acasa in cinci zile, perfect ambalate si intacte.
Am avut noroc sa gasesc un zidar foarte bun, care a demolat vechiul camin si a dus molozul la depozitul special amenajat.
Cu ajutorul unui tehnician local de La Nordica, am realizat instalarea noului semineu cu peleti, cu conducta pentru aer cald inspre bucatarie si cu noul cos de fum din otel. Acesta a fost montat prin interiorul vechiului horn in zidarie, fara a fi nevoie sa facem nicio alta lucrare de zidarie exterioara.
Am pastrat vechea gura de aerisire spre exterior, nu neaparat necesara, dar care creste siguranta, deoarece nu va permite sa se foloseasca aerul intern pentru ardere.
Odata ce instalarea noului semineu a fost finalizata, am trecut la construirea peretilor din gips-carton, a micilor lucrari de caramida si apoi la vopsirea peretilor cu lavabila. In doua zile am terminat toate lucrarile.
In cele din urma, tamplarul nostru de incredere ne-a ajutat cu finisajele din lemn, pentru a armoniza noul semineu in decorul interior.
Astfel, cheltuielile totale au ajuns la 3.000 de euro, dar acum avem un semineu pe care il folosim regulat, deoarece este cu adevarat eficient, nu face deloc mizerie, nu scoate niciodata fum si necesita reincarcare doar o data la 8-10 ore de utilizare. Si, mai presus de toate, incalzeste intregul parter in doar cateva ore de functionare.
Singura parte negativa pe care o are este aceea ca nu poate fi utilizat pentru a face carne la gratar! Dar va promit ca voi rezolva si acest inconvenient, cu ... gratarul din gradina!
Vrei sa citesti si despre alte lucrari ale simpaticul Domn S.C.? Îti recomandam: proiectul de copertina la intrarea in casa dar si articolul despre renovarea gardului exterior, cu piatra aparenta.
Asteptam si scrisoarea ta pe adresa Redactiei! Daca ai cu ce te lauda, desigur - astfel incat sa invatam unii de la ceilalti!
Comentarii
Nu exista comentarii.