Instalatia electrica

12 august, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu instalatia electrica nu e „sanatos“ sa ne jucam, iar subiectul trebuie tratat cu seriozitate. Multi dintre noi au impresia ca stiu destule, insa de multe ori se produc accidente nefericite, urmate chiar de deces. De aceea, va sfatuim sa cititi cu atentie articolul nostru si sa luati aminte!
 
Valeriu e un om putin ciudat. Se pricepe la toate. Cand nu stie ceva, improvizeaza cat il tine imaginatia. Ii place sa faca totul singur, caci nu are incredere in mesteri, mai ales daca ii cer bani multi. In cateva cuvinte, Valeriu isi traieste viata cu intensitate. Apropo, sa va povestesc ultima lui aventura, in care „intensitatea“ a avut mare importanta. E vorba despre cea electrica, care se masoara in amperi (A) si este destul de periculoasa cand o „deranjam“ neprotejati. De aceea, specialistii evitata pe cat posibil umezeala si folosesc incaltaminte prevazuta cu talpi groase din cauciuc. Sunt reguli de baza pentru evitarea electocutarii. Corpul omului
are o rezistenta electrica de aproximativ 1.000 ohmi daca este umed si cu picioarele goale. In acest caz, la o tensiune de 220 volti, prin noi poate trece un curent de 220 mA, ceea ce provoaca arsuri si fibrilatie cardiaca. In lipsa unei interventii medicale imediate, poate cauza decesul. Fiti prevazatori si nu lucrati la o instalatie fara a o debransa, izola orice conductor aflat la vedere si a avea grija ca aparatele electrocasnice sa fie impamantate. Ei bine, Valeriu n-a stiut toate acestea. Sa vedeti ce a patit!
Ziua fusese agitata pentru el, asa ca, ajungand
acasa, s-a relaxat facand un dus fierbinte. Abia astepta sa se tranteasca in fotoliu si sa vada un film. Dar, in timp ce isi admira pectoralii in oglinda, s-a auzit un zgomot, iar apoi... noapte!
- Violeta! a strigat Valeriu, intrand in panica. De ce mi-ai oprit lumina?
- Nu am oprit-o draga! zise sotia lui. Cred ca s-a ars becul. Lasa, ca il schimbam maine dimineata, acum e intuneric.
- De ce sa asteptam pana maine? se impotrivi barbatul. Ma duc sa iau o lanterna.
- Eu zic sa renunti, pentru ca totul e ud, inclusiv tu.
Stii ca in baie trebuie sa avem grija cu lucrurile acestea.
- Dar de unde stii tu asta?
- Am si eu revistele mele, despre cum se poate descurca o nevasta cu un barbat ca tine, zise femeia tafnoasa.
- Stai linistita, nu e grav, iau o lanterna si rezolv pe loc - conchise Valeriu.
Dupa ce a adus lanterna si un bec nou- nout, Valeriu s-a apucat de treaba. Cateva secunde mai tarziu, Violeta a observat ca lumina din bucatarie a inceput sa palpaie. S-a indreptat
catre baie, presimtind ca s-a intamplat ceva rau. Sotul ei iesea palid din baie, cu privirile pierdute si clatinandu-se de parca ar fi venit de la carciuma. L-a intrebat ce-a patit, l-a zgaltait, i-a dat palme, degeaba. Parca isi inghitise limba. „S-a electrocutat, nefericitul“, gandi femeia. Din fericire, nu pusese mana direct pe vreun conductor metalic. Era vorba despre o descarcare prin „arc electric“. Baia era plina cu aburi, iar  acest lucru a favorizat scurgerea curentului prin corpul lui Valeriu, care se transformase intr-un fel de paratrasnet. Intensitatea fusese mica, sperietura insa... Dupa cateva minute pulsul ii revenise la valorile normale
si vorbea coerent.
In seara aceea au adormit linistiti, povestindu-si aventurile in domeniu electricitatii. Valeriu avea mult mai multa „experienta“. A doua zi de dimineata, mare i-a fost mirarea Matildei sa-l vada mesterind la tabloul electric. Cu cateva luni in urma, cand electricienii i-au schimbat contorul, a refuzat sa schimbe si vechiul sistem, pe baza de patroane cu sigurante fuzibile. Ar fi putut monta un disjunctor de bransament, proiectat sa intrerupa energia in caz de scurtcircuit. Avea nevoie si de un tablou de repartitie cu sigurante calibrate si
intrerupatoare diferentiale. Toate acestea sunt realizate astfel incat sa sesizeze cea mai mica variatie de intensitate din retea, chiar si o scurgere de curent, ca in cazul electrocutarii. Disjunctoarele, desi sunt mai scumpe decat sistemele clasice de supraveghere a instalatiei, ne pot salva viata. Important este ca pe ele sa fie marcata intensitatea maxima pe care o „suporta“. Aparatele electrocasnice si disjunctoarele trebuie sa fie compatibile, astfel incat sa nu cedeze. Valeriu nici n-a vrut sa le vada cand a auzit pretul. Violeta a dat din umeri, desi ar fi fost de
folos.
- Ai pierdut ceva, Valeriu? zise sotia, ironica. Nu se putea abtine, desi era obisnuita cu „pasiunile“ lui.
- Schimb siguranta, ca s-a stricat, mormai omul nostru.
- Dar ce s-a intamplat?
- Nimic, am desurubat becul care s-a ars aseara si l-am pus pe cel nou. Cand am apasat pe intrerupator - pac! S-a ars siguranta. Acum ii pun un smoc de lite, sa reziste.
- Eu zic sa te potolesti, se impotrivi Violeta. Daca s-a ars siguranta, inseamna ca ai un scurtcircuit pe undeva... Stai sa chem electricianul...
- Nici sa nu te gandesti, riposta Valeriu si stranse
patronul cu putere.
In acel moment se auzi un parait scurt, urmat de cateva momente de liniste, dupa care prin cateva doze a inceput sa iasa fum. Valeriu s-a repezit spre bucatarie si s-a intors cu un vas cu apa. Norocul lui a fost si de data acesta Violeta, care i-a luat oala din mana, zicandu-i:
- „Esti nebun? Vrei sa te electrocutezi iar?“ A desurubat repede patronul cu pricina, a acoperit dozele cu carpe si a deschis ferestrele. Din fericire, incendiul s-a oprit aici. In cazul instalatiei, pentru ca in casa lor „temperatura“ a crescut.
Violeta nu i-a vorbit doua saptamani si nu l-a mai lasat sa repare nimic.
A fost nevoie sa inlocuiasca jumatate din instalatie (doze, cabluri, tuburi), sa refaca tencuiala si zugraveala. Dupa ce totul era ca nou, Violeta a schimbat tabloul electric ca, in caz ca Valeriu se va apuca din nou de mesterit, sa fie sigura ca nu va da foc casei.
 
...impamantare
Este un sistem de protectie care faciliteaza scurgerea catre pamant a curentului accidental de la elementele metalice ale aparatelor electrocasnice. Poate fi realizata pentru fiecare aparat sau pentru intreaga retea de curent electric. Ultima varianta este de preferat, pentru ca prizele si stecherele au borne in acest scop. Realizarea consta in ingroparea a unor tevi din otel galvanizat la distante de 0,6 m, conectate cu platbanda metalica. Totul e legat la tabloul de distributie cu cablu din cupru cu sectiunea intre 16 si 25 mmp. Firul de impamantare este galben cu verde, albastru - nulul si maro sau rosu - faza.
 
Da, deci nu...
Nu legati impamantarea de tevile de canalizare sau gaze! Periclitati viata vecinilor si puteti fi trasi la raspundere penal! Nu lasati cablurile neizolate (pericol de electrocutare) si tevile neprotejate contra ruginii. Platbanda din otel poate fi izolata cu smoala, iar conexiunile cu duze. Evitati legaturile directe intre elementele din cupru si cele din aluminiu, intrucat oxizii care se formeaza in zona de contact devin izolatori. Recomandam prinderea lor cu suruburi din otel sau alama. Ca sa fiti siguri cereti unui specialist sa-i masoare rezistenta electrica (este de preferat una mai mica de 4 ohmi).
 
...electrocutare
 
Este produsa prin contactul cu un fir, borna sau parti metalice ale unui aparat aflat sub tensiune. O prima categorie de asemenea evenimente nedorite se refera la trecerea curentului prin corpul omului cand acesta atinge ambii conductori (faza si nulul) simultan. Se poate petrece si cand este realizat un contact intre faza sau chiar impamantare, pe de o parte, si pamant, intr-un moment in care nu exista o buna izolare fata de acesta din urma. Deoarece pielea are o rezistenta electrica relativ mare, incidentele mentionate pot fi insotite de arsuri.
 
Da, deci nu...
Evitati sa salvati un om electrocutat aflat sub tensiune! Trageti accidentatul din zona periculoasa sau impingeti-l cu un obiect uscat din lemn, mase plastice sau alt material izolant. Nu apucati victima de picioare si in nici un caz nu-l ingropati. Chemati de urgenta un medic.
 
 
Despre paratrasnet. De ce este important?
 
O componentă esențială a siguranței în ceea ce privește instalația electrică a unei clădiri este reprezentată de sistemul de paratrăsnet. Acesta constă într-o rețea de conductori și echipamente de protecție special proiectate pentru a împiedica acumularea de energie electrică în structura clădirii și pentru a oferi un traseu alternativ sigur pentru descărcările electrice produse de fulgere. Prin disiparea rapidă și controlată a energiei electrice rezultate dintr-un impact de fulger, paratrăsnetul minimizează riscul de incendiu, deteriorare a clădirii și, nu în ultimul rând, riscul pentru locuitori de a suferi de pe urma efectelor unei eventuale descărcări electrice.

Conținutul unui kit complet pentru paratrăsnet:

Un kit complet pentru paratrăsnet este compus dintr-o serie de componente și echipamente specializate, menite să asigure o protecție eficientă împotriva efectelor descărcărilor electrice. Printre acestea se numără:

Capacul terminal al paratrăsnetului: Aceasta este o parte superioară de formă conică sau în vârf de săgeată, montată în vârful unui paratrăsnet pentru a atrage descărcările electrice de la fulgere.

Cablul conductor: Acesta este un cablu de cupru sau o bandă conductoare folosită pentru a conecta capacul terminal al paratrăsnetului la pământ, asigurând astfel o cale sigură pentru descărcările electrice.

Plăci de pământ sau electrozi de pământ: Aceste componente sunt îngropate în pământ și sunt conectate la conductorul de cupru al paratrăsnetului. Ele asigură o dispersie eficientă a energiei electrice către pământ.

Sisteme de cablare: Acestea constau în cabluri de legătură, cleme și conectori speciali pentru a asigura conexiunile adecvate între toate componentele sistemului de paratrăsnet.

Dispozitive de protecție: Aici intră în discuție sisteme de protecție împotriva supratensiunilor, care să prevină deteriorarea echipamentelor electrice din clădire în cazul unei descărcări de curent.

Materiale de fixare și accesorii: Acestea includ elemente precum izolatori, cleme de prindere și alte accesorii necesare pentru instalarea corectă și sigură a sistemului de paratrăsnet.

Un kit complet pentru paratrăsnet este proiectat astfel încât să ofere o soluție integrată și eficientă pentru protecția împotriva efectelor nefaste ale fulgerelor și descărcărilor electrice în clădiri și structuri. Este important să se instaleze și să se întrețină corect un astfel de sistem pentru a asigura siguranța maximă a locuitorilor și a proprietății.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

ion dragomir

24 decembrie, 11:35

Am cumparat recent un apartament de 4 camere ( bloc din '79) decomandat si cum banuiesc ca ati ghicit, urmeaza sa incep renovarea lui care va cuprinde printre altele si schimbarea instalatiei electrice din apartament. Intrebarea care ma roade este urmatoarea:
Dat fiind faptul ca apartamentul se afla la et. 4 din 4 si blocul nu este reabilitat inca...Cum este mai bine sa fac instalatia electrica ( prin plafon fals cu regips si vata minerala (polistiren), doar prin plafon fals din regips fara izolatie sau sa recurg la metodata clasica de spart peretii si trasa prin perete? Ma ingrijoreaza si aparitia mucegaiului la varianta cu izolare termica interioara.

Alte articole

Lampile LED Prestigio: cea mai noua tehnologie la tine acasa! Lampile LED Prestigio: cea mai noua tehnologie la tine acasa!
Combate focul cu tehnologia: o abordare eficienta a prevenirii incendiilor Combate focul cu tehnologia: o abordare eficienta a prevenirii incendiilor
Cum se realizeaza extinderea semnalului unei retele WI-FI Cum se realizeaza extinderea semnalului unei retele WI-FI
Luminite de sarbatori - Ghid de instalare Luminite de sarbatori - Ghid de instalare
Tainele luminii artificiale Tainele luminii artificiale
Cinci motive sa vizitezi sectiunea "Electrice" de pe Forumul Misiunea Casa Cinci motive sa vizitezi sectiunea "Electrice" de pe Forumul Misiunea Casa

Vezi mai multe articole