on

Instalatia electrica | Intrerupatoare si prize defecte

06 mai, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Instalatia electrica este unul din cele mai complexe sisteme pe care trebuie sa le integram in casele noastre. Bineinteles ca, in functie de vechimea acesteia, de modul in care instalatia a fost realizata, de materialele folosite si de modul in care este utilizata, in timp pot aparea diverse probleme, de la incidente usoare, precum: un intrerupator ars, pana la probleme destul de grave, precum: electrocutare sau incendii.

 

Este important sa mentionam ca in domeniul instalatiilor electrice exista numeroase reguli care trebuie respectate, atat pentru o buna functionare a intregului sistem, cat si pentru protectia persoanelor impotriva electrocutarii si pentru evitarea izbucnirii unui incendiu. Din dorinta de a finaliza mai repede o lucrare sau pentru a beneficia de o lucrare mai ieftina, multe persoane sunt tentate sa treaca cu vederea aceste reguli si sa foloseasca materiale mai putin potrivite ori solutii mai putin recomandate. Dar indiferent de cati banuti crezi ca poti salva folosind un astfel de artificiu, trebuie sa stii ca in cazul unui accident produs din cauza unei instalatii electrice neconforme ori defecte, pagubele vor fi mult mai mari. Prin urmare iti recomandam sa apelezi intotdeauna la un electrician autorizat.

  

sursa imagini: mesterilocali.ro

 

Iata in continuare cateva probleme cu care te poti confrunta.

 

Intrerupatoare defecte

 

Un intrerupator este defect atunci cand nu isi mai realizeaza functia pentru care a fost proiectat, respectiv nu mai inchide si nu mai deschide circuitul in care este intercalat. De asemenea, el poate fi considerat defect si atunci cand nu mai asigura un contact ferm pentru circuitul electric. Cele mai frecvente defecte sunt uzura contactelor sau deteriorare mecanismului de actionare.

 

Inlocuirea unui intrerupator este simpla si nu ar trebui sa coste mai mult de 50 lei. Insa, in functie de vechimea instalatiei, de starea conductorilor care vin la intrerupator si de doza in care acesta este montat, costurile pot creste.

 

Riscurile unui intrerupator defect sunt multe. Pe langa disconfortul creat de imposibilitatea de a utiliza iluminatul pentru zona respectiva, exista situatia cand, pana la defectarea completa, lipsa unui contact ferm poate duce la o supraincalzire locala, la topirea intrerupatorului sau, daca sarcina comandata este mare, chiar si la producerea unui incendiu.

 

  

sursa imagini: mesterilocali.ro

 

Prize defecte

 

Constructia prizelor moderne se bazeaza pe materiale plastice rezistente la temperatura, care nu intretin arderea si nu devin casante in timp si care pot fi utilizate cu incredere. Insa, uneori poti observa ca priza si-a schimbat culoarea, ca prezinta semne de plastic topit sau ca emite un miros puternic de ars. Ei bine, aceste semne ne arata ca priza ori nu a fost instalata in mod corect, ori ca este deteriorata si ca trebuie schimbata imediat. Indiferent care ar fi motivul, iti recomandam sa nu utilizezi niciodata o priza care pare arsa. Ba mai mult decat atat, sa apelezi la un electrician bucuresti sau unul din orasul in care locuiesti, in vederea schimbarii ei in cel mai scurt timp cu putinta.

In cazul in care doresti sa schimbi singur o priza trebuie sa ai in vedere urmatorii pasi.

 

  1. Opreste alimentarea electrica pe circuitul respectiv sau pe circuitul general. Cum curentul electric nu iarta, inainte de demontarea prizei verifica cu un creion de control prezenta tensiuni.

 

  1. Demonteaza priza. O priza clasica se demonteaza in 3 pasi, si anume:

- se desurubeaza suruburile care tin capacul aparent;

- se slabesc suruburile care antreneaza ghiarele de fixare in doza;

- se extrage corpul prizei din doza si se slabesc suruburile care tin conductoarele pentru extragerea acestora.

 

3. Monteaza noua priza efectuand pasii de mai sus in sens invers. Insa, trebuie sa ai in vedere faptul ca suruburile care fixeaza conductoarele trebuie stranse ferm pentru a permite un contact bun, iar suruburile ghiarelor trebuie stranse in asa fel incat priza sa se fixeze bine in doza si sa se elimine riscul smulgerii acesteia din perete

 

Citeste si articolul Totul despre alegerea si montarea pavelelor si descopera cum te poate ajuta platforma Mesteri Locali sa gasesti cel mai priceput meserias pentru lucrarea ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fiecare camera cu "becul" ei Fiecare camera cu "becul" ei
3 gadget-uri solare pentru casa ta 3 gadget-uri solare pentru casa ta
Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale
Generator de curent electric - benzina sau diesel Generator de curent electric - benzina sau diesel
Faza si nulul Faza si nulul
Diode – ce sunt si la ce se folosesc? Diode – ce sunt si la ce se folosesc?

Vezi mai multe articole