on

Instalatiile de apa calda si rece: recomandari pentru o lucrare de durata

28 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Odata cu finalizarea lucrarilor de ridicare la rosu a casei, atentia poate fi concentrata spre multitudinea de lucrari de instalatii si finisaje. Inainte de a turna sapele de egalizare sau a pregati peretii pentru tencuire sau finisare, trebuie avuta in vedere pozitionarea instalatiilor necesare casei. Este vorba despre instalatiile termice, instalatiile electrice, telefonie, comunicatii si instalatiile sanitare (apa–canalizare).

Exista mai multe posibilitati si solutii tehnice pentru fiecare dintre aceste instalatii, insa varianta recomandata si realizata in mare parte de catre meseriasi este solutia ingropata. Aceasta presupune pozarea tuturor traseelor, atat la nivel de placa de beton, acoperite de izolatia termica si sapa de egalizare, sau in pereti, dupa specificul fiecarui tip de instalatie.

Daca ne referim la instalatiile de apa rece si calda, acestea vor patrunde in interiorul casei prin fundatie, prin tuburi montate inainte de turnarea placii de beton. Totodata, va fi asigurata distributia interioara pe o retea de tevi cu diametre potrivite numarului consumatorilor si configuratiei acestora. La interior, va fi amplasata reteaua de tevi pe placa de beton si pe pereti. In acestia din urma se vor sapa santuri care sa permita amplasarea tevilor, cu tot cu izolatia termica. Acoperirea minima cu tencuiala peste izolatia tevilor de pe pereti va fi de 1 cm.

Tevile pot fi realizate din diverse materiale, de la variante mai putin recomandate precum PEX-AL, la tevi din polipropilena, tevi de tip PEX, tevi din cupru sau variante mult mai costisitoare din inox. Alegerea variantei optime depinde de fiecare proprietare in parte, insa trebuie avut in vedere ca, odata ingropate, tevile nu trebuie sa creeze probleme si este indicat sa aiba o durabilitate mare.

Pe langa alegerea tipului de montaj, ingropat sau aparent, si a materialului ales, mai este necesara respectarea unor reguli de alegere a diametrelor tevilor si pozitionarea impusa de tipul si marimea obiectelor sanitare care vor fi alimentate cu apa rece si/ sau calda.

Din punct de vedere al diametrelor utilizate la instalatiile interioare pentru o casa standard, cu o bucatarie si doua bai, diametrele utilizate pot fi de 15 mm, 18 mm sau 22 mm, dupa cum sunt marimile tevilor de cupru. O coloana care deserveste o casa poate fi de 22 mm, din care vor fi efectuate ramificatii cu diametre de 15 mm la obiecte sanitare precum lavoarul, vasul de WC, bideul. Daca exista cel putin doua obiecte pe aceeasi ramificatie sau o cada cu o baterie sanitara cu debit marit, va trebui folosit un diametru de 18 mm.

Al doilea set de reguli este legat de analizarea distantelor de montare a racordurilor spre obiectele sanitare si a spatiului dintre acestea. Exista anumite dimensiuni standard prevazute de normative, dar acestea nu sunt avantajoase de foarte multe ori, mai ales daca privim diversitatea formelor si solutiilor obiectelor sanitare de pe piata. Din aceasta cauza, cea mai buna varianta pentru pozitionarea obiectelor sanitare in spatiile finite ale bailor si bucatariilor este alegerea initiala. Aceasta presupune identificarea obiectelor sanitare adecvate. Odata acest pas facut, un proprietar va avea la dispozitie toate elementele necesare optimizarii spatiului si pozitionarii instalatiilor de apa rece si calda. Astfel, nu va fi gresita:

  • amplasarea unei baterii de cada la o inaltime de 10-15 cm peste nivelul superior al cadei de baie
  • in cazul cabinelor de dus la aproximativ 100-120 cm peste nivelul caditei de dus
  • la vasul de WC poate fi pastrat un spatiu lateral de 60 cm
  • inalţimea robinetului de apa poate fi la 50-70 cm, in functie de cat de aproape este fata de inaltimea de intrare in bazinul de apa.

Aceste distante influenteaza de multe ori aspectul si nu neaparat functionalitatea, dar pentru o parte insemnata a beneficiarilor finali conteaza inclusiv detalii precum lungimea racordurilor flexibile.

In cazul scurgerilor, o inaltime cuprinsa in intervalul 40-60 cm este clasica, in timp ce pentru cadite, cabine de dus si racorduri de WC trebuie alese distante minime fata de sifonul obiectului sanitar pentru evitarea complicatiilor legate de pante in spatii limitate.

De aceea, este recomandata cantarirea atenta a optiunilor in ceea ce priveste pozitionarea si arhitectura sistemului de distributie a apei calde si reci, deoarece numai in acest fel pot fi evitate problemele ulterioare. Pentru alte solutii, probleme in execuţie, sfaturi despre montarea instalatiilor si a obiectelor sanitare recomandam discutiile de pe forumul Misiunea Casa, unde pot fi analizate discutiile deja existente si descoperite experientele colegilor de forum, care vor fi cu siguranta de mare ajutor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

GROHE Tempesta, un nou design si tehnologii inovatoare GROHE Tempesta, un nou design si tehnologii inovatoare
Pompa submersibila pentru foraj: inainte de a da banii, e bine sa stii aceste detalii Pompa submersibila pentru foraj: inainte de a da banii, e bine sa stii aceste detalii
Ce sunt robinetii termostatici si la ce folosesc? Ce sunt robinetii termostatici si la ce folosesc?
Partea nevazuta a instalatiei Partea nevazuta a instalatiei
Conducte cu o viata lunga si sanatoasa Conducte cu o viata lunga si sanatoasa
Instalatiile sanitare din baie Instalatiile sanitare din baie

Vezi mai multe articole