Dupa integrare, taranul care isi bate calul va primi amenda si va plati accize daca produce mai mult de 50 l de alcool pe an. Porcul va trebui sacrificat, de Craciun, intr-un mod care sa nu-i provoace suferinta, in niciun caz cu cutitul la gat. Banii de la Uniunea Europeana nu vor veni daca pamantul nu e cultivat in lungul curbelor de nivel sau daca producatorul nu e inregistrat in Registrul Fermelor. Poluatorii trebuie sa plateasca pentru noxele pe care le emit in aer, apa sau sol, gunoiul trebuie dus la groapa ecologica, nu aruncat aiurea pe camp, iar cainii morti pe autostrada trebuie ridicati de compania de ecarisare si dusi cu masini speciale la Protan.
Daca iti moare un animal, trebuie sa anunti la primarie si sa astepti sa vina masina specializata. Uniunea Europeana aduce cetateanului libertatea de a circula si munci afara, dar si de a cumpara produsele europene, mai competitive si ambalate dupa toate regulile de marketing, decizie care poate aduce falimentul producatorilor romani. Integrarea elimina facilitatile fiscale la umbra carora mamutii industriali au continuat sa nu-si plateasca datoriile, s-au dat mari tunuri imobiliare, au aparut sute de mii de microintreprinderi. Pana la a aduce nivelul de trai din Uniunea Europeana, aduce preturile de acolo la gaz, benzina si electricitate.
Schimbari in agricultura
* taranii si fermierii pot livra lapte pe piata numai in interiorul unei cote;
* locuitorii din zonele defavorizate – la munte – primesc bani pentru simplul fapt ca stau in aceste zone
* cetatenii vor putea cumpara masini second-hand de pe piata europeana fara a plati taxe suplimentare;
* nu mai poate fi cultivata soia modificata genetic
Proprietatile imobiliare se vor scumpi mai lent
Vazuta de majoritatea specialistilor ca un factor de temperare a unui domeniu guvernat de haos, integrarea pietei imobiliare romanesti in UE va fi marcata de cresteri moderate ale preturilor pe diferite segmente. Locuintele romanilor vor continua sa se scumpeasca cu cateva procente, mai ales cele noi. In schimb, apartamentele din blocurile "comuniste" s-ar putea ieftini in primele luni dupa aderare, dupa care trendul va fi din nou de crestere. Atractiv pentru investitorii straini va continua sa fie businessul cu cladiri de birouri in marile orase, ca urmare a intrarii unui numar mai mare de companii multinationale pe piata romaneasca. In ce priveste finantarea acestor afaceri, se preconizeaza patrunderea masiva a marilor fonduri de investitii imobiliare.
Preturile gazului si curentului, tot mai mari
Pretul gazelor naturale urmeaza sa creasca de la 1 ianuarie 2007 in proportie de pana la 20%. Cresterea nu se va opri insa aici, majorarea urmand sa se faca simtita in fiecare trimestru al anului, cu procente ce vor fi stabilite la vremea respectiva. Preturile actuale reglementate de ANRGN sunt de 843,43 RON mia de metri cubi la Distrigaz Sud si de 842,99 RON mia de metri cubi la Distrigaz Nord. Majorarea tarifelor la energie electrica, aplicata de la 1 ianuarie 2007, urmeaza sa fie facuta publica in luna decembrie a acestui an.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.