on

Intrebari si greseli in montajul si intretinerea pietrei naturale

03 martie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Oamenii par a fi in mod firesc atrasi de elementele naturale, precum lemnul sau piatra. In unele tari piatra este atat de pretuita, incat absenta ei din casa ori gradina este de neconceput, cel mai bun exemplu fiind valorificarea acesteia in traditia si cultura nipona - faimoasele Gradini Zen.

Piatra naturala este poate cel mai durabil tip de material, atat pentru amenajarile de interior, cat si pentru cele de exterior. Este un material pretios care va adauga valoare cladirii, este eleganta si rafinata, fiind o solutie superioara vopselei interioare ori exterioare sau tencuielii decorative.

Tocmai de aceea, montajul pietrei trebuie facut cu grija si de catre profesionisti, altfel, pot aparea situatii similare cu cele de mai jos.

Rolul forumului Misiunea Casa este acela de a schimba informatii, de a ne instrui unii pe altii, iar a invata din greselile altora este pana la urma, cel mai economic mod de a progresa. Este interesant sa observam ce se intampla atunci cand mai multe pareri se intalnesc politicos, fara a se contrazice una pe cealalta, ci se completeaza reciproc!

Am selectat pentru tine cateva situatii semnalate de catre forumistii nostri, rugandu-i pe specialistii Misiunea Casa si PIATRA ONLINE sa-si exprime punctul de vedere:

Cazul 1 -  Piatra naturala poate fi montata atat in interior, cat si in exterior. Un forumist Misiunea Casa a placat o parte a fatadei casei cu piatra naturala. Dar dupa o perioada de timp au inceput sa apara dare de murdarie care dau un aspect neingrijit.  De asemenea, pe terasa situata la etajul superior al cladirii erau prezente cateva jardiniere. Care e cauza? Unde s-a gresit? Care este remediul? Ce optiuni avem atunci cand ne intalnim cu aceasta situatie?

Raspuns A. : „Pentru a preveni aceasta problema se executa frezarea unor santuri care sa previna infiltrarea apei in pereti (picurator) si sa protejeze stratul suport pe care s-a efectual montajul. Operatiunea de prelucrare cu picurator se aplica pentru orice tip de piatra naturala. Este recomandat ca operatiunea sa fie realizata inainte de montarea placilor pentru a evita deteriorarea pietrei naturale.”

Raspuns B.: ”Problema ar putea fi cauzata de jardinierele de pe terasa. Tine cont si observa cu atentie relatia dintre acestea si efectul de pe peretele exterior. Casa este un sistem in care elementele ce-l compun pot influenta intregul!

Urmele sunt rezultatul noxelor (gudron, fum) si al prafului ce se depune pe orice suprafata, mai ales cele exterioare. Aceste noxe si inclusiv praful sunt transportate de apa de ploaie, se depun acolo unde suprafata este mai poroasa sau mai rugoasa si se impregneaza in suportul respectiv in momentul in care apa se evapora, iar in timp aceste urme devin greu de inlaturat. ”

Raspuns C. ”In situatia descrisa imaginea de mai sus, o contributie majora o poate avea si surplusul de apa rezultat din udatul florilor, care poate transporta particule de pamant din jardiniera, mai intai pe piatra si mai apoi pe fatada.

Intr-adevar acest fenomen poate fi combatut prin montarea unor profile cu picurator care pot impiedica apa sa curga direct pe perete. Exista totusi sanse ca urmele de noxe sa se mute mai jos, acolo unde din cauza curentilor de aer, apa murdara revine iarasi pe fatada, dar intr-o forma mai dispersata.

In cazul in care te afli deja in situatia descrisa mai sus, poti incerca sa speli fatada cu un echipament sub presiune, cu sau fara detergent. Vopsirea este recomandata doar in cazul in care se va acoperi toata suprafata casei, pentru a nu aparea diferente de culoare.”

Cazul 2 - Pregatirea corecta a peretelui pentru montarea pietrei. Care e diferenta intre piatra naturala si materialul compozit cu aspect de piatra naturala? Putem monta piatra naturala peste un perete vopsit cu lavabila?

Cu acest caz ne-am confruntat recent, cand un forumist Misiunea Casa ne-a intrebat daca poate monta piatra decorativa peste vopsea lavabila - si ne-a transmis chiar un filmulet, in care am observat ca nu se face suficient de bine diferenta dintre piatra decorativa si materialul compozit usor.

Raspunsul A.:  ”In filmuletul transmis, observam ca se monteaza un compozit usor si nu prea dens - montatorul se misca lejer cu o placa in mana si dupa ce o taie cu un ferastrau de mana, ii aranjeaza marginea cu o pila pentru gips-carton.

Nu e recomandat sa montezi piatra naturala peste vopseaua lavabila! E indicat sa indepartezi gletul si vopseaua lavabila pana la stratul stabil de tencuiala. Este simplu, intreaba-te daca adezivul o sa aiba aderenta pe vopseaua lavabila? Pregatind corespunzator peretele, reduci riscul ca in timp adezivul sa se exfolieze de pe vopsea ori glet.”

Raspunsul B.:  ”Piatra naturala nu poate fi montata peste lavabila sau peste glet de ipsos. O regula de bun simt a construirii spune ca oricare strat suport trebuie sa poata sustine greutatea straturilor ce urmeaza a fi montate peste el. De aici vin si testele de aderenta (cele care masoara rezistenta la smulgere a unui material). Vopseaua lavabila este un produs pentru strat final si este conceput sa indeplineasca multe alte criterii dar nu sa dezvolte rezistente mari la smulgere. Acelasi lucru este valabil si pentru gleturile de ipsos. ”

Intreaga discutie si filmuletul pot fi vizualizate aici.

Cazul 3 - Exista reguli de folosire a tipurilor de adeziv, in functie de culoarea si structura diferitelor tipuri de piatra naturala? De pilda, cazul unor placi de granit de culoare deschisa, care au fost lipite cu adeziv de culoare gri.

Raspunsul A.: Adezivului este bine sa fie ales in ton cu piatra de placat. Culoarea adezivului poate afecta/pata anumite tipuri de piatra, spre exemplu: pentru a monta o marmura alba vom alege un adeziv alb, iar pentru un granit negru vom opta pentru un adeziv de culoare gri.

Unele din sortimentele de piatra naturala, de exemplu marmura, au proprietatea de a fi translucide ceea ce insemna ca utilizarea unui adeziv de alta culoare decat alb ar afecta aspectul suprafetei finale placate. Cu alte cuvinte, acele pete gri sau mai inchise la culoare de pe suprafata marmurei se vor pastra pe toata durata de viata a placarii daca utilizam un adeziv gri si nu unul alb.

Mai multe despre alegerea tipului de adeziv poti citi aici

Cazul 4 - O alta situatie, e legata de montarea placilor de granit care prezinta semne de umezeala din cauza depozitarii, ca in pozele de mai jos:

Raspuns A. ”In general, granitul este un material absorbant. Pe fata lustruita porii sunt inchisi in mare parte, dar porii prezenti pe partea ce vine in contact cu adezivul sunt deschisi. Iti recomandam sa optezi pentru un adeziv alb care sa nu pateze piatra naturala, poti opta pentru adezivii Weber - Marmo Plus, Portelanat sau Set Stone.

Raspuns B:  ”Adezivii speciali pentru piatra au o particularitate importanta: necesar scazut de apa pentru amestec si uneori se combina cu priza usor rapida. Astea sunt caracteristicile ce vor preveni acest tip de pete.

Un adeziv de clasa C2TES1 obisnuit se prepara cu 7-8 litri de apa, in timp ce un adeziv special pentru piatra are nevoie de 6 - 6,5 litri de apa pentru preparare. Tocmai aceasta diferenta de apa se infiltreaza in porii granitului si il pateaza.

Dar daca apa transporta si substante din componenta chimica a adezivului, in cazul adezivilor de calitate mai slaba, atunci sigur ca petele vor fi mai complicate. Petele de umezeala se usuca in timp - 4-5 saptamani daca a fost eliminata sursa de apa.”

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Caramida: de ce acest material ramane unul dintre cele mai recomandate in constructii Caramida: de ce acest material ramane unul dintre cele mai recomandate in constructii
Cum sa alegi cele mai potrivite materiale de constructii? Cum sa alegi cele mai potrivite materiale de constructii?
Tabla cutata vs. tabla click: 3 Diferente esentiale Tabla cutata vs. tabla click: 3 Diferente esentiale
Cum alegi istet chiturile si silicoanele sanitare Cum alegi istet chiturile si silicoanele sanitare
De ce WPC-ul ieftin este de fapt mai scump? De ce WPC-ul ieftin este de fapt mai scump?
Placari ceramice la exterior – aspect si durabilitate Placari ceramice la exterior – aspect si durabilitate

Vezi mai multe articole