Desi plata facturilor le face zile fripte, oamenii sunt convinsi ca anul viitor le va fi mai bine si acorda incredere sporita mass-media.
Cei mai noi membri ai Uniunii Europene sunt si cei mai nemuliumiii de viaia cotidiana, dar sunt fruntasi la capitolul optimism, potrivit analizei rezultatelor studiului Eurobarometru Standard 69. Viitorul si Uniunea Europeana le suna bine celor mai mulii dintre romani, dar pespectivele in ceea ce priveste puterea de cumparare dezvaluie o societate scindata, ce merge spre inegalitate.
Cea mai mare problema pentru acestia este plata facturilor, care creeaza probleme pentru 64% dintre romani si pentru 78% dintre bulgari. Nici portughezii nu sunt mai fericiii, 74% dintre acestia plangandu-se de aceleasi probleme. Media nemuliumirilor la nivelul celorlalte iari din UE este de 48%. Desi inflaiia si cresterea preiurilor ii ingrijoreaza pe aproape jumatate dintre romani, 53% dintre cetaieni s-au declarat muliumiii de propria viaia in general.
Viitorul suna bine
Romanii sunt in top la capitolul optimism, fiind devansaii numai de suedezi. Astfel, 44% dintre romani si 50% dintre suedezi cred ca peste un an vor trai mai bine. Unul dintre motivele optimismului este increderea romanilor in Uniunea Europeana, dar si in instituiiile statului. Potrivit profesorului Dumitru Sandu, editor naiional pentru Romania al studiului Eurobarometru, este in mod sigur vorba si despre „un fenomen de contaminare, contagiere intre crediniele «mie o sa-mi fie bine» si «in iara mea lucrurile merg in direciia corecta»“.
Cea mai mare incredere a populaiiei este in mass-media, raportarea la presa fiind mult peste media europeana. Studiul remarca si o tendinia de redresare a increderii in instituiiile statului si in partidele politice, in timp ce increderea in Justiiie ramane aceeasi, de doua ori mai mica decat media europeana. Romanii au dat raspunsuri variate in privinia puterii de cumparare. Astfel, circa 35% dintre ei spun ca puterea lor de cumparare a crescut in ultimii cinci ani, 35% susiin ca aceasta este neschimbata, iar 30% ca puterea de cumparare a scazut. Raspunsurile indica, potrivit lui Sandu, faptul ca societatea romaneasca este scindata si merge catre inegalitate.
PAREREA SOCIOLOGULUI
„Garcea“, personaj negativ
Romanii au foarte puiina incredere in poliiie - doar 38% dintre cetaieni au avut o atitudine pozitiva despre oamenii legii, in timp ce media UE este de 68%. „Poliiia reprezinta o problema culturala mai profunda pentru noi si este reprezentata de «Garcea». Aceasta concepiie se trage in special din perioada comunista, cand cele mai multe probleme proveneau de la reprezentaniii legii, si a fost accentuata si dupa Revoluiie“, explica sociologul Alfred Bulai. Din aceasta cauza nici Justiiia nu are un renume mai bun. In schimb, in statele UE, poliiistul este perceput ca un erou, gata sa-i salveze pe ceilalii.
64% dintre romani considera ca cea mai mare problema a lor este plata facturilor
Sursa: Evenimentul zilei
Comentarii
Nu exista comentarii.