Intrerupatoare si comutatoare

24 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lumina electrica a devenit un lucru foarte important in viata omului modern, care o
 
 foloseste peste tot si nu isi mai poate imagina nici macar o zi fara ea. Accesoriile electrice ne permit sa controlam lumina prin simpla apasare a unui buton, fie de la intrerupatoare, fie de la comutatoare. Ele au efecte diferite asupra curentului electric care alimenteaza un bec. Folosim in fiecare zi aceste accesorii cand aprindem lumina sau o stingem. Diferenta dintre intrerupator si comutator se observa din insasi definitia celor doua: intrerupatorul este dispozitivul care serveste la intreruperea sau la restabilirea unui circuit electric, pe cand comutatorul este cel care se utilizeaza atat pentru inchiderea/deschiderea retelei prin care trece un curent electric, cat si pentru schimbarea directiei lui.
 
Clasificare pentru o alegere potrivita
 
Intrerupatorul este un dispozitiv electric cu doua pozitii (inchis si deschis), in timp ce comutatorul are trei sau mai multe pozitii, care schimba succesiv sau simultan un circuit cu altul, prin actionare manuala. Dispozitivele au urmatoarea alcatuire: partea metalica, care constituie calea de curent, partea izolanta, formata din soclu, capac si dispozitiv de manevra si sistemul de fixare in doze. Modul in care se realizeaza actiunea dispozitivelor asupra instalatiilor electrice determina o clasificare a dispozitivelor in: intrerupatoare si comutatoare cumpana - prin apasarea pe extremitatile unui buton (cele mai folosite); intrerupatoare si comutatoare basculante - prin manipularea unei manete; intrerupatoare si comutatoare rotative - prin rotatie. Aceste accesorii pot fi, in functie de modul de montare: aparente, ingropate, montate pe aparatul consumator si montate direct pe cordonul electric. Dupa modul de protectie impotriva agentilor externi (umezeala), intrerupatoarele si comutatoarele pot fi protejate sau neprotejate. Materialul izolant este ales dintre urmatoarele: aminoplastul, bachelita sau portelanul.
 
Exista pe piata asa-numitele „intrerupatoare crepusculare”, care comanda inchiderea sau deschiderea unui circuit in functie de valoarea iluminatului determinata de o celula fotoelectrica. Altele sunt denumite „inteligente”, asigurand aprinderea si stingerea luminii in mod gradat, de la mai multe comutatoare si eliminand socul termic suportat de bec la aprinderea clasica. Intrerupatoarele cu led incorporat fac posibila reperarea produsului in intuneric, iar cele cu detectie de miscare aprind lumina racordata daca o persoana intra in zona de actiune.
 
Montarea corecta a dispozitivelor
 
Intrerupatoarele se monteaza dupa necesitati, pentru a actiona unul sau mai multe corpuri de iluminat deodata. Ele se conecteaza la conductorul de faza, nu la cel de nul, pentru ca lampa sa nu se mai afle sub tensiune cand aparatul este deschis. Etapele montarii unui asemenea aparat, in varianta lui cea mai simpla, sunt urmatoarele:
- se demonteaza mai intai placa sau capacul aparatului, desfacandu-se apoi suruburile sau clemele de legatura;
- se dezizoleaza capetele conductoarelor circuitului pe o lungime de circa 1 cm, pentru executarea legaturii la borne;
- se introduc capetele conductoarelor astfel pregatite in locasurile bornelor si se strang bine suruburile de contact;
- se slabesc suruburile care tin desfacute ghearele de fixare, se introduce aparatul in doze si se strang suruburile pana cand ghearele, desfacandu-se, fixeaza intrerupatorul pe peretii dozei; la final, se monteaza placa sau capacul intrerupatorului, fixandu-se prin suruburi.
 
Comutatoarele se folosesc atunci cand se urmareste sa se aprinda o parte sau toate lampile unei lustre, unul sau mai multe corpuri de iluminat. Montarea se face in mod asemanator ca la intrerupatoare. In cazul comutatoarelor sunt necesare, insa, pe langa conductorul de faza si cel de nul, inca unul sau doua conductoare suplimentare de nul, dupa tipul comutatorului folosit.
 
Iluminatul pe scara blocului
 
La blocurile de locuit cu mai multe etaje, iluminatul scarilor si al palierelor se face utilizand o instalatie electrica prevazuta cu automat de scara. Acest automat face posibila comanda iluminatului de la fiecare nivel, pentru un timp scurt, deconectarea facandu-se automat. In acest fel se realizeaza economii de energie electrica. Schimbarea unui intrerupator este simpla, dar orice alta interventie asupra instalatiei este treaba de profesionist, deci… atentie maxima!
 
Solutii eficiente
 
Pentru siguranta copiilor, care, lasati nesupravegeati, pot introduce obiecte metalice in prize, pe langa echiparea cu protectie diferentiala a fiecarui circuit, se poate utiliza si tipul de priza cu obturator. Acesta permite accesul la partea activa a prizei, cea aflata sub tensiune, numai atuci cand in priza se introduce un stecher.
 
Daca lipsiti perioade indelungate de acasa, simularea prezentei in locuinta poate fi o masura de prevenire a eventualilor raufacatori. Aprinderea luminii poate da roadele asteptate, indepartand musafirii nepoftiti. Pentru a se realiza aceasta functie se recomanda utilizarea unui intrerupator digital cu orar.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta? Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta?
Panourile solare - Tot ce trebuie să știi despre consumul de energie Panourile solare - Tot ce trebuie să știi despre consumul de energie
Cum se realizeaza extinderea semnalului unei retele WI-FI Cum se realizeaza extinderea semnalului unei retele WI-FI
Consumatorii inductivi si consumatorii rezistivi - De ce sa tii cont cand cumperi un generator electric Consumatorii inductivi si consumatorii rezistivi - De ce sa tii cont cand cumperi un generator electric
Fiecare camera cu "becul" ei Fiecare camera cu "becul" ei
Supratensiuni la joasa tensiune: masuri de prevenire a supraincarcarii retelei Supratensiuni la joasa tensiune: masuri de prevenire a supraincarcarii retelei

Vezi mai multe articole