Casele inteligente cu sisteme integrate de automatizari pentru lumini si aparate electrocasnice nu mai sunt considerate de ceva timp de domeniul viitorului. Practic, in prezent, orice consumator electric poate fi deja gestionat de inteligenta artificiala, de la distanta, prin intermediul internetului sau al telefoniei mobile.
Tehnologia nu este cea mai accesibila, iar o integrare serioasa presupune, in general, o constructie speciala a instalatiei electrice inca din faza de proiect. Modificarea unei instalatii deja existente este mai greu de realizat si mai costisitoare, insa nu imposibila.
Oricine se poate bucura, insa, de aceasta tehnologie in materie de iluminat. O instalatie deja existenta poate fi modernizata prin simpla adaugare a unor intrerupatoare cu panou tactil, care pot fi controlate si prin telecomanda.
Aceste intrerupatoare elegante pot aprinde sau stinge lumina printr-o simpla atingere. Cu ajutorul unui variator, utilizatorii pot tine degetul apasat pe intrerupator, iar lumina va creste sau va scadea in intensitate in functie de succesiunea comenzilor.
Un alt mod placut de aprindere a luminii de la un astfel de intrerupator este progresivitatea. In momentul in care este comandata aprinderea luminii, aceasta va atinge progresiv intensitatea maxima setata pe parcursul a 1-2 secunde. Aceasta actiune este placuta datorita faptului ca nu creeaza un disconfort optic la trecerea de la intuneric la lumina.
Toate aceste optiuni necesitau pana nu demult un dispozitiv care sa fie alimentat permanent si care si consuma energie. Acest lucru facea complicata integrarea in instalatiile existente, insa miniaturizarea circuitelor de putere impreuna cu noile tehnologii si module radio cu consum extrem de redus de curent au condus la posibilitatea integrarii acestor circuite in serie cu circuitul de iluminat care se doreste a fi comandat. Practic, asa cum in trecut un intrerupator cu lumina de veghe putea fi gasit usor pe intuneric, acum pe langa iluminarea intrerupatorului exista in schema si un modul radio de comanda, aflat in standby si pregatit de comanda.
Pentru doritori, exista posibilitatea testarii unui intrerupator simplu, cu design deosebit si fara elemente mecanice (touch). Aceeasi varianta poate integra si modulul radio, mentionat anterior, pentru comanda de la distanta, cat si o parte de putere pentru variatia intensitatii sursei de lumina. Comanda celor din urma se poate face de la o telecomanda simpla sau de la o telecomanda mai complexa, care poate comanda toate luminile din casa.
Aceste telecomenzi functioneaza pana la o distanta de aproximativ 30 de metri fata de intrerupatorul comandat, insa controlarea luminile cu ajutorul unui smartphone sau a unui calculator conectat la internet poate fi realizata de oriunde prin intermediul unei aplicatii conectate la intrerupatoarele Wi-Fi. Acestea se leaga la reteaua locala si devin operationale imediat. In cazul unor probleme cu conexiunea la internet, comanda acestora se poate face tactil sau prin telecomanda RF clasica (se achizitioneaza separat).
Pentru cei care doresc trecerea la un alt nivel de automatizare, poate fi realizata inclusiv integrarea cu Amazon Alexa, Google Assistant, IFTTT sau Google Nest.
Pentru alte discutii despre subiect te asteptam si pe forumul Misiunea Casa in topicul dedicat: http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/33649-Montaj-intrerupatoare-smart-tactile-(zigbee-z-wave)?highlight=livolo
Comentarii
Nu exista comentarii.