on

Intretine-l corect, iar semineul tau iti va multumi

10 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intretine-l corect, iar semineul tau iti va multumi

Pentru ca un semineu pe lemne, o soba sau un semineu de gradina sa depaseasca cu succes testul timpului si sa functioneze in parametri optimi, este imperios necesar sa ne asiguram ca modul de utilizare si exploatare sa fie efectuat corespunzator.

Din pacate, o serie de studii recente ne arata ca Romania este printre tarile europene in care apar cele mai multe probleme la componentele semineelor, deoarece posesorii acestora nu stiu sa le foloseasca, foarte putini dintre acestia acordand suficient timp studieriii instructiunilor de utilizare, iar si mai putini, respecta cu strictete recomandarile de folosinta.

Cel mai des intalnite probleme, fie ca vorbim despre un semineu sau o soba lemne, sunt cauzate de exploatari necorespunzatoare. Asadar, in randurile ce urmeaza, cu ajutorul specialistilor de la pefoc.ro, iti vom prezenta cauzele principale ale celor mai frecvente deficiente si o serie de recomandari pentru utilizarea corecta, astfel incat sa te bucuri de beneficiile unui semineu perfect functional, pe durata unei vieti intregi. 

Grija mare la persoanele care vor avea acces la semineu, dupa montaj

Cele mai multe probleme apar la casele nou construite, aflate in etapa de finalizare, din cauza meseriasilor care vor incerca sa incalzeasca casa cu resturile rezultate din constructii, supraincarcand de cele mai multe ori camera de ardere. Acest obicei poate fi extrem de daunator unui semineu si din nefericire se intampla foarte des - aproximativ 80% dintre cei care vor instala un semineu intr-o casa noua, vor intampina probleme de aspect si functionalitate din cauza meseriasilor precum, vopsea decojita, pete de rugina, geam zgariat, samota ciobita sau sparta etc. In aceasta situatie, cel mai potrivit ar fi sa protejezi semineul sau chiar sa interzici folosirea acestuia, oferind alternative pentru incalzirea temporara a casei (resouri, tunuri de caldura sau alte dispozitive de incalzire).  

Atentie la tipul de combustibil

Alimentarea unui focar de semineu cu rasinoase, deseuri sau resturi de scanduri, nu face altceva decat sa produca o temperatura mare pe termen scurt, ceea ce contribuie la deteriorarea samotei, albirea sticlei, deformarea usii, a opritorului de lemne sau al altor componente si faciliteaza depunerea excesiva de reziduuri la nivelul cosului de fum. Evita acest obicei nociv si foloseste doar lemne de esenta tare, ce prezinta o umiditate sub pragul de 20%. Lemnul de incarcare trebuie sa fie sub forma de bustean si de esenta tare (fag, stejar, carpen). Este interzisa alimentarea semineelor cu lemne tratate cu solventi (lac, vopsea, uleiuri) sau care contin corpuri straine (cuie, balamale, capse etc). In cazul in care ai resturi de lemne (brad, pin, molid) este indicat sa le folosesti doar pentru aprinderea focului si nu pentru intretinerea lui. In plus, supralimentarea este un alt aspect de care trebuie sa ai mare grija. Indiferent de lemnul folosit, trebuie sa fii atent la incarcarea focarului, care este indicat sa nu depaseasca maximum 30% din volum.

Verifica si curata constiincios, cosul de fum si caile de evacuare

Avand in vedere Ordinul MAI nr. 163/2007 cu privire la normele generale de preventie si aparare impotriva incendiilor, pentru toti cei care detin un semineu pe lemne este obligatoriu ca cel putin o data pe an sau ori de cate ori este nevoie, sa asigure verificarea si curatarea cosului de fum, canalului de evacuare si focarul, numai cu ajutorul unui personal calificat.

Manipuleaza cu grija lemnele

Cand incarci focarul cu lemne si pentru a evita deteriorari nedorite, trebuie sa ai grija sa nu le trantesti cu putere de peretii acestuia, mai ales in cazul semineelor captusite cu samota. Asadar, introdu lemnele cu grija in incinta focarului si nu lasa persoane neinstruite sa opereze semineul. Un alt aspect important se refera la alegerea corecta a dimensiunilor lemnelor si asezarea lor corecta in incinta semineului. In cazul unei pozitionari verticale a lemnelor, acestea risca sa cada pe sticla, provocand fisuri sau in cazul unei incarcari cu lemne care au dimensini prea mari, la inchiderea usii sticla poate fi atinsa si poata crapa.

Spala corect sticla semineului

Pentru spalarea corecta a sticlei de la nivelul focarului se vor folosi solutii speciale de curatare, in cantitati mici, care sa nu stea prea mult pe suprafata sticlei si sa se scurga pe garnituri. Astfel, se vor evita situatiile nedorite in care acestea se vor intari, fara a mai etansa sau fara a mai permite dilatarea sticlei. In schimb, curatarea cenusei din interiorul focarului se va efectua regulat, la fiecare 2-3 arderi si de preferat prin aspirare, pentru a evita deterioararea samotei in cazul curatarii cu farasul.

Acestea sunt doar cateva recomandari simple, dar pe care, daca le respectam cu strictete, vom reusi sa evitam o exploatare necorespunzatoare a semineului ceea ce se va traduce in conservarea pe termen lung in conditii optime de functionare, a unei investitii destul de costisitoare. Nerespectarea lor va conduce in timp, aproape sigur, la probleme destul de serioase, incluzand in unele cazuri chiar si reconstructia totala a semineului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pasi esentiali in construirea unui dressing Pasi esentiali in construirea unui dressing
5 obiecte de decor atipice intalnite in unele locuinte 5 obiecte de decor atipice intalnite in unele locuinte
Fantanile de interior – Terapia cu natura din casa ta Fantanile de interior – Terapia cu natura din casa ta
Black Friday Regata: 27-29 Noiembrie | Weekendul cu cele mai mari reduceri din an Black Friday Regata: 27-29 Noiembrie | Weekendul cu cele mai mari reduceri din an
Cat costa bradul de Craciun si decoratiunile Cat costa bradul de Craciun si decoratiunile
Cum sa gasesti canvasurile potrivite pentru casa ta Cum sa gasesti canvasurile potrivite pentru casa ta

Vezi mai multe articole