on

Intretinerea casei: Cum protejezi obiectele metalice decorative

27 aprilie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Metalul cu cea mai larga utilizare in constructii este, bineinteles, fierul. Conform statisticilor, resursele planetei sunt suficiente pentru a acoperi nevoile globale, in conditiile in care fierul reprezinta 5% din scoarta Terrei si 80% din nucleul acesteia. Insa, pana la discutia despre cantitate, este bine de cunoscut modul in care pot fi protejate in mod eficient obiectele deja existente.

Principalul dusman al acestui metal este rugina, mai precis oxidarea. In urma procesului se formeaza diversi compusi ai fierului, care avanseaza in masa si modifica proprietatile mecanice ale obiectului in cauza. Capacitatea de protectie a peliculelor de oxid formate este variabila si depinde de permeabilitatea lor in fata substantelor cu care reactioneaza. Astfel, daca pelicula de oxid formata prezinta proprietati protectoare, viteza initiala ridicata a reactiei scade in timp.

Pentru “metalurgistii de ocazie” acoperirea suprafetelor cu diverse invelisuri anticorozive este destul de la indemana. Un strat protector metalic depus pe suprafata obiectului poate fi realizat prin placare, pe cale galvanica sau termica, operatiune care poate fi efectuata insa numai in atelierele specializate. Pentru acoperirea cu straturi nemetalice pot fi utilizate vopseluri, lacuri, emailuri sau folii de masa plastica, metode pe care le poate utiliza chiar si o persoana neprofesionista. Pot fi utilizate in acest scop produse de larg consum sau profesionale, daca sunt respectate toate informatiile legate de protectia muncii.

In afara de aceste trei proprietati general valabile, exista si alte trasaturi pe care ar trebui sa le bifeze un produs de calitate: puterea mare de acoperire, rezistenta la factorii atmosferici agresivi (in special cei de natura salina) si, nu in ultimul rand, aspectul final al acoperirii, care trebuie sa fie unul avantajos din perspectiva estetica. In operatiunea de protejare este de mare ajutor daca produsul intervine asupra stratului de rugina. Astfel, acesta trebuie transformat intr-o combinatie insolubila, ceea ce va reduce si costurile de indepartare a ruginii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Renovarea baii de la A la Z Renovarea baii de la A la Z
Primul pas intr-o renovare a interiorului casei Primul pas intr-o renovare a interiorului casei
Reamenajarea Baii | Cat de des trebuie schimbate tevile, instalatia sanitara si termica? Reamenajarea Baii | Cat de des trebuie schimbate tevile, instalatia sanitara si termica?
Cum se realizeaza placarea cu marmura in baie si bucatarie Cum se realizeaza placarea cu marmura in baie si bucatarie
Izolarea unei case realizata din lemn si argila Izolarea unei case realizata din lemn si argila
Renovarea bucatariei Renovarea bucatariei

Vezi mai multe articole