Nu mai este un secret faptul ca produsele arderii sunt nocive si pot duce la acumulari periculoase pentru oameni si nu numai. Dintre acestea, monoxidul de carbon este cel mai toxic. Pentru a evita tragediile cauzate de acumularea monoxidului de carbon in interiorul locuintelor dotate cu instalatii de ardere, este necesara efectuarea unor lucrari anuale de intretinere a acestor instalatii si, mai ales, a cosului de fum.
Curatarea cosurilor de fum este o masura obligatorie pentru evitarea incendiilor, a intoxicatiilor cu monoxid de carbon si a functionarii centralelor termice in afara parametrilor optimi. Obligativitatea acestor lucrari de intretinere este prevazuta in legislatia romana si europeana. In mod normal, lucrarile de intretinere sunt realizate la inceputul sezonului rece, atunci cand e necesara punerea in functiune a instalatiilor de incalzire a locuintei.
De ce se curata cosul de fum sau de ce se poate infunda?
Principalele cauze ce duc la infundarea cosului de fum sunt reprezentate de folosirea unor combustibili cu umiditate mare (lemn umed, carbune), de zonele interioare ale cosului, gresit executate, utilizarea unor improvizatii, curatarea si intretinerea executate foarte rar sau deloc.
Daca intrebam un cosar care este motivul pentru care este chemat, de cele mai multe ori, la lucrarile de interventie, ne va spune ca majoritatea persoanelor il solicita atunci cand au probleme la cosul de fum, fiindca unul neingrijit poate influenta drastic functionarea centralei, semineului, sobei etc.
Tinand cont de aceste aspect deosebit de importante, va recomandam sa analizati urmatoarele intrebari si raspunsuri legate de constructia si intretinerea cosului de fum.
Cine curata cosul de fum ?
Coform legislatiei, cosul de fum trebuie curatat doar de catre persoane sau firme autorizate in coserit, cu respectarea procedurile specifice acestei activitati.
Cat este de necesara curatarea cosului de fum si la ce interval de timp?
Curatarea cosului de fum este o masura obligatorie si necesara pentru functionarea optima a instalatiei de ardere, dar si pentru prevenirea accidentelor. Cosul de fum nu se curata niciodata singur, el doar se murdareste, indiferent de materialul din care este realizat. Cosul de fum trebuie sa fie curatat si controlat cel putin o data pe an. Pentru carbune, se recomanda scurtarea perioadei la 6 luni.
Alegerea tipului de cos de fum.
Indiferent ca este un cos de fum ceramic sau din inox, este esentiala asigurarea etanseitatii si a unei izolatii termice corespunzatoare. Aceste doua aspecte sunt importante in prevenirea pierderea de caldura la exterior si a imbunatatirii tirajul, evitand racirea rapida a fumului. O sectiune circulara este mult mai buna decat una rectangulara. Chiar daca unele cosuri de fum se realizeaza rapid (variantele din inox), iar altele cu mai multa manopera (variantele ceramice), este important sa nu fie improvizate si sa fie realizate de specialisti.
Cum imbunatatim tirajul cosului de fum?
Prima masura este alegerea unei inaltimi mari pentru cosul de fum, varianta cu marirea sectiunii fiind mai greu de realizat. Ambele variante se analizeaza si, in functie de specificul fiecarei aplicatii, se alege varianta optima.
De ce iese fum cand deschid usa, pentru a introduce lemne?
In momentul in care deschizi usa sobei sau semineului, intra si o anumita cantitate de aer, iar, in cazul in care cosul de fum este subdimensinat, acesta nu va putea evacua aerul in exces. Prin urmare, fumul va iesi in casa.
Tirajul excesiv afecteaza functionalitatea ?
Un cos de fum cu tiraj mare (acest lucru inseamnand ca avem un cos de fum supradimensionat) poate duce la probleme in asigurarea energiei suficiente pentru incalzirea casei, deoarece o mare parte din caldura este evacuata in exterior. Masura impusa este montarea unui regulator de tiraj.
Cosul de fum necesita izolatie ?
Tirajul este cu atat mai bun cu cat fumurile ce parcurg cosul raman cat mai calde posibil. Din acest motiv, cosul de fum trebuie sa aiba o buna izolare termica. Un alt motiv important pentru izolarea cosului de fum este evitarea temperaturii fumurilor sa scada sub pragul de condensare (punctul de roua). Important, de asemenea, este ca acesta sa fie prevazut la baza cu un colector de condens.
Cosul de fum si functionarea focarului.
Cosul de fum este foarte important pentru asigurarea unei functionari optime a focarului. Pentru aceasta, trebuie sa avem un cos de fum bine izolat termic, cu suprafete interioare cat mai netede, diminuarea depunerile de produse de ardere, o sectiune transversala circulara, corelata cu puterea centralei, pozitie de constructie verticala (fara coturi). Cosul de fum trebuie sa aiba colector de condens si usa de vizitare.
Miroase urat cosul de fum ?
Acest miros urat, greoi, este emanat de creozetul acumulat in timpul sezonului rece. La inceput, mirosul este similar cu mirosul umed dintr-o pestera. Caldura si umiditatea din timpul verii au tendinta de a amplifica mirosul, acumularea masiva de creozet poate duce la incendiu.
NU UITATI SA INSPECTATI SI CURATATI COSUL DE FUM PERIODIC!
Cel mai bun moment pentru realizarea acestor lucrari de intretienre este perioada de primavara-vara, inainte de cererea mare pentru serviciile de coserit din fiecare toamna.
Comentarii
Nu exista comentarii.