on

Intretinerea gardului din metal sau lemn

01 aprilie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu credem ca trebuie sa mai reamintim functionalitatea gardului, dar credem ca este necesar sa povestim putin despre intretinerea acestuia.

Indiferent de materialul din care acesta este construit, un gard bine intretinut isi va pastra aspectul estetic o perioada lunga de timp. Gardul este un element ce vine in completarea designului exteriorului casei.

Gradurile din fier sunt foarte apreciate datorita aspectul lor estetic, structura si, cel mai important, durabilitate. Daca optezi pentru un gard din fier realizat din materiale de calitate, acesta poate rezista si zeci de ani. Dar trebuie sa ii acorzi o atentie sporita si sa il ajuti sa lupte impotriva celui mai mare dusman al lui, si anume: rugina.

Rugina poate scurta durata de viata acestuia, dar cu o intretinere corecta vei reusi sa mentii atractivitatea estetica si durabilitatea structurala.

Intretinerea unui gard din fier se face de cel putin doua ori pe an, mai ales daca gardul se afla intr-o zona in care umiditatea este ridicata. Daca gardul din fier si-a pierdut din aspectul initial poti sa il vopsesti, dar nu inainte de a pregati inainte zona de lucru, eliminand buruienile sau iarba care ar putea creste in jurul acestuia sau chiar pe acesta si indepartand orice urma de rugina.

Rugina, dusmanul gardului din fier forjat, apare cel mai des in toamna, pana la venirea iernii, atunci cand umiditatea este crescuta. Pentru a te bucura de un gardul din fier forjat o perioada cat mai lunga, trebuie sa cureti foarte bine si indepartezi toate zonele cu rugina, chiar si cele mai mici pete. Astfel vei impiedica rugina sa afecteze si mai mult suprafata gardului. Daca zonele acoperite cu rugina sunt mari, poti folosi lama un cutit sau un spaclu, pentru a indeparta toate suprafetele mari si groase. Apoi cu ajutorului unei perii metalice va trebui sa indepartezi rugina si vopseaua care nu au fost inlaturate de lama. Pentru a obtine o suprafata fina poti folosi o hartie cu granulatie medie spre mare (smirghel). Pentru a indeparta toate impuritatile poti folosi o perie din par sau un decapant chimic.

Dupa pregatirea zonei de lucru aplica un strat de grund destinat produselor metalice. Apoi se poate aplica unul sau doua straturi de vopsea speciala pentru metal. Nu uita ca si balamalele au nevoie de o ingrijire regulata, poti aplica un lubrifiant care sa asigure o functionare lina si pentru a le proteja impotriva deteriorarii.

Multi-purpose water base primer, by Tambour, este o amorsa acrilica pe baza de apa. Aceasta are o aderenta excelenta la substraturi, precum: metal, lemn, plastic etc. Multi-purpose water base primer protejeaza suprafetele metalice si galvanizate impotriva ruginii. Este prietenoasa cu mediul inconjurator, se poate aplica in doua straturi, timpul de uscare pentru aplicarea celui de-al doilea strat este de 2 ore, iar timpul de uscare final fiind de o zi.

Un gard din lemn poate avea o durata de viata estimata la 30 de ani, doar daca este foarte bine intretinut prin crearea unor straturi de protectie, prin aplicarea regulata de lacuri, vopsele si baituri speciale.

Inainte de a incepe efectiv vopsirea, trebuie sa cureti gardul si verifici starea lemnului. Aplica un strat de grund care are rolul de a proteja lemnul de mucegai, insecte sau ciuperci, dupa care poti aplica o vopsea speciala pentru lemnul aflat in exterior. Pentru a garanta reusita lucrarii, dar si pentru a proteja lemnul o perioada cat mai lunga de timp alege produse de cea mai buna calitate.

Nu aplica grundul sau vopseaua in lumina directa a soarelui, pentru ca acestea se vor usca mult prea repede si nu vor asigura o buna protectie lemnului.

Pentru a putea vopsi intreaga suprafata a gardului, atunci cand el este deja montat, poti folosi o pensula radiator. Vopsirea gardului de lemn se poate realiza atat cu pensula, cat si cu trafaletul sau pistolul de vopsit.

Water based Varnit – Satin, by Tambour, este un bait acrilic pe baza de apa special pentru protejarea suprafetelor din lemn. Special facut sa reziste la vreme extrema si umezeala. Protejeaza impotriva infiltrarii apei si contine agenti activi care previn formarea mucegaiului. Acest bait este realizat pentru a proteja suprafetele din lemn si aspectul lor natural. Uscare rapida, usor de aplicat, fara plumb sau cromati, certificat prietenos cu mediul.

Poliur Matt sau Poliur Satin by Tambour sunt vopsele speciale pentru suprafete din lemn interioare, cat si exterioare ca: pergole, mobila de gradina, plafon din lemn pentru acoperis, garduri de lemn, usi si tocuri de usi. Sunt produse, acrilice ce asigura cu un finisaj unic, elegant. Fiind produse pe baza de apa acestea nu au miros, permit o curatare usoara, au o durabilitate mare, sunt usor de aplicat, asigura o uscare rapida, nu contin plumb sau cromati.

O buna intretinere a gardului va face orice casa sa arate mai bine si va asigura o imagine pozitiva proprietarului. Mai multe detalii despre produsele partenerului nostru de incredere, Tambour, vei gasi aici.

 

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Viorel Stancu

01 aprilie, 16:03

Daca pe elementele metalice aplicati un convertor de rugina si peste o vopsea scapati ani de zile de batai de cap. Eu am folosit o solutie numita Kelfer care si-a facut foarte bine treaba.

Alte articole

Imprejmuirea cu panouri bordurate - Variante de construire Imprejmuirea cu panouri bordurate - Variante de construire
Gard din panouri de lemn Gard din panouri de lemn
Utilitatea gardului Utilitatea gardului
Poarta glisanta automata: sfaturi de montare Poarta glisanta automata: sfaturi de montare
Gard WPC. 10 sfaturi pentru un montaj corect Gard WPC. 10 sfaturi pentru un montaj corect
Garduri (I) Garduri (I)

Vezi mai multe articole